02.05.2024
Четвер,14:35
Вітаю Вас Гість

Складання генетичних карт раку грудей розкрило існування чотирьох різних типів

Види раку молочної залози В рамках програми Раковий Геномний Атлас (TCGA) на основі 800 зразків ракових пухлин грудей було побудовано відповідну кількість генетичних карт. Грунтуючись на їх аналізі, зроблені певні висновки. Так, незважаючи на генетичну різноманітність захворювання, у ньому можна виділити 4 підтипу. Також виявлено подібність між одним з типів раку молочної залози та рак яєчників.

Як зазначено в онлайн публікації журналу «Nature» від 23 вересня, відкриття сприяє кращому розумінню природи раку грудей і в свою чергу може надати величезний вплив на розробку нових лікарських препаратів.

TCGA - це міжнародна програма, реалізована на базі Національного ракового Інституту (NCI) і Національного Інституту з вивчення геному людини (NHGRI) в США. До роботи в програмі залучені спеціалісти з різних країн світу. Головною метою TCGA є вивчення властивостей 20 генотипів раку.

Один з фахівців представляє Університет Північної Кароліни (UNC) Чарльз Перу розповів пресі про те, що дослідження покликані забезпечити комплексну систему знань про генетичні причини появи раку молочної залози.

Вони вплинуть на клінічну медицину найближчих років. Робота підтвердила багато, що вже було відомо і головне вона, без сумніву, важлива для всіх пацієнток, що мають рак грудей.

Генетичні причини найбільш поширеної форми раку молочної залози, естроген-рецептор позитивний / люмінал A, стали набагато ясніше. Крім того, виявлено подібність між базальним підтипом раку молочної залози і яєчників.

Чотири субтипу

Фахівці, працюючі в програмі TCGA, провели дослідження пухлин двома способами: спочатку відкинувши вже наявні відомості, фактично з нуля. Потім провели аналіз у контексті чотирьох, раніше відомих, молекулярних підтипів раку молочної залози (HER2-збагачений, люмінал А, люмінал і Базальний підтип).

Обидва підходи підтвердили факт існування чотирьох стабільних типів раку, незважаючи на велику кількість варіацій.

У дослідженнях використовувалися шість аналітичних технологій. Їх метою було прагнення по-новому поглянути на вже певні підтипи раку. В ході реалізації однієї з них був розкритий ряд ймовірних генетичних причин появи раку молочної залози - Естроген-рецептор-позитивного Люміналу А. Це тип раку найбільш розповсюджений у США, і від нього вмирає більше людей, ніж від усякого іншого типу раку.

Виявилося, що цей тип раку має найбільш різноманітні мутації навіть у однієї людини. Це чудова новина в тому сенсі, що можливо впливати на них вже розробленими препаратами. У зв'язку з цим відкриваються нові можливості для лікування пацієнтів.

Базальний підтип раку молочної залози схожий на рак яєчників

Черговим відкриттям стало те, що базальний тип пухлин молочної залози (відомий як негативний потрійний рак молочної залози) має подібні молекулярні характеристики з повноцінною серозної пухлиною яєчників. Передбачається, що за походженням вони пов'язані один з одним і в лікуванні цих хвороб можливе застосування одних і тих же препаратів.

Більш того, вчені впевнені, що базальний тип раку молочної залози та рак яєчників більше схоже один з одним, ніж будь-ER-позитив/ люмінал раку молочної залози. Можливо навіть, що базальний тип раку молочної залози слід вважати самостійним захворюванням.

Фахівець Кетрін Ходл з Університету Північної Кароліни, пояснила:

«Наші можливості: порівнювати і інтегрувати дані з РНК, мікро РНК, мутацій і білків; метилювати ДНК; а також достатня кількість копій ДНК. Все це дало нам безліч ідей про рак молочної залози».

Ці методи допомогли виявити, зокрема, яким чином відрізняються типи базального раку молочної залози від інших підтипів. Ходл додала: "Ці результати свідчать про те, що тип базального раку молочної залози, хоча і має ту ж локалізацію, насправді, є зовсім іншим захворюванням".

Всього коментарів: 0
avatar