03.05.2024
П`ятниця,22:53
Вітаю Вас Гість

Розтяжки на тілі: причини появи та профілактика

Розтяжки на тіліРозтяжки, ці білі або червонуваті рубці на тілі, можуть з'явитися у чоловіків, жінок і навіть дітей. Від них страждає більше 2/3 вагітних жінок. Розтяжки на тілі з'являються з-за нестачі колагену і еластину в несучому підшкірному шарі. В результаті різкої зміни обсягу підшкірні волокна розриваються і на їх місці утворюються порожнечі, які згодом затягуються сполучною тканиною. Спочатку розтяжки мають червоний колір, оскільки на поверхню проступають кровоносні судини, потім судини порожніють і розтяжки стають світлими, тілесного або білуватого відтінку. Інша розповсюджена назва розтяжок - стрії. Колір розтяжок багато в чому залежить від вироблення меланіну, тобто від кольору шкіри.

Причини появи розтяжок

Розтяжки на тілі можуть виникнути у людей з будь конституцією, навіть у дуже худеньких, вони обумовлені розривом підшкірних волокон. Недолік колагену і еластину підвищує ризик появи розтяжок, хоча постраждати можуть і люди з гарною шкірою при різкій зміні обсягу. До причин утворення розтяжок можна віднести будь-який стан, що супроводжується різкою зміною ваги або порушенням функціонального складу шкіри.

  • Часте коливання ваги в результаті різкого схуднення або збільшення маси тіла.
  • Втрата колагену і еластину із-за дефіциту поживних речовин або порушення функціонування клітин.
  • Різке збільшення маси та об'єму тіла при вагітності.
  • Розтяжки на тілі з'являються у дітей, страждаючих ожирінням, з-за різкого збільшення ваги.
  • Гормональні порушення в організмі призводить до утворення розтяжок на животі.
  • Спадкова схильність.

Найчастіше розтяжки можна виявити на грудях, руках, стегнах, животі та сідницях. У вагітних жінок розтяжки на животі з'являються, як правило, у другій половині вагітності, коли дитина починає помітно зростати, а шкіра на животі - розтягуватися. Від розтяжок можуть постраждати спортсмени, наприклад, займаються бодібілдингом, при різкому збільшенні м'язового об'єму. Навіть якщо з шкірою все в порядку, харчування збалансоване і немає зайвої ваги, ви все одно не застраховані від розтяжок. Тим не менш, боротися з розтяжками і запобігти їх появі цілком реально.

Як боротися з розтяжками

Попереджений, значить озброєний. Так і розтяжки на тілі, якщо відомі причини появи, значить можна знайти способи їх запобігти або зробити менш помітними. Фахівці стверджують, що повністю позбутися від розтяжок практично неможливо.

  • Щодня відлущує шкіру масажними рухами, щоб поліпшити циркуляцію крові;
  • Регулярно підживлюйте і зволожуйте шкіру спеціальними кремами або рослинними маслами з гліцерином;
  • Правильно харчуйтеся, більше овочів, фруктів, нежирних білкових продуктів, риби, їжте цільнозернового хліба, вживайте продукти, що містять вітаміни А, В, С, D, а також продукти, що містять цинк (наприклад, часник, устриці);
  • Контролюйте свою вагу;
  • Наносите на шкіру масло какао, воно краще інших засобів впливає на розтяжки на тілі, а також використовуйте креми, що містять вітамін Е;
  • Регулярно займайтеся гімнастикою, щоб шкіра була пружною;
  • Замаскувати розтяжки допоможе легкий натуральний або автозагар або тональний крем.

Зазвичай розтяжки з червоних перетворюються в тілесні протягом приблизно одного року. Вони не представляють ніякої небезпеки для функціонування організму. Найбільш схильні до розтяжок жінки з сухою шкірою і ті, у кого мають розтяжки мама або старша сестра. Регулярне відлущування і зволоження шкіри допомагає значно скоротити розтяжки на тілі, зробити їх ледь помітними. І не забувайте пити воду!

Всього коментарів: 0
avatar