02.05.2024
Четвер,23:43
Вітаю Вас Гість

Кріотерапія: Використання холоду для здоров'я та краси

КріотерапіяВже давно помічено, що холод, звичайно в розумних межах, надає благотворний вплив на організм. Ще наші предки гартувалися у крижаних ополонках, прагнучи зберегти своє здоров'я і продовжити молодість. Ефективність таких процедур у наш час була науково доведена: завдяки впливу різкого холоду активізується імунна система організму. Отсуда і з'явився такий напрямок медицини як кріотерапія. Що це за напрямок, як проходить процедура кріотерапії, які існують показання та протипоказання до застосування - про це і багато чому іншому розповідають фахівці в даній області.

Що таке кріотерапія

Кріотерапія - це лікування, яке відбувається шляхом впливу холоду на організм в цілому або окремі його ділянки. Під час спеціалізованої процедури людський організм піддається впливу короткострокових наднизьких температур (до 160 градусів). В результаті такої шокової терапії посилюється обмін речовин, відбувається очищення судин і прискорення кровообігу, підвищується м'язовий тонус і зміцнюється нервова система. Для кріотерапії застосовують як звичайні гипотермические впливу (холодні компреси і моржування), так і специфічні - рідкий азот.

Кріотерапія рідким азотом виконується спеціальним аплікатором, у вигляді палички довжиною близько 30 см і з зафіксованим на кінці ватним тампоном. Розмір тампона повинен бути більше, ніж ділянка, піддає «заморожування». Також використовується апарат для кріотерапії, який складається з тубуса-резервуара з рідким азотом і кріоаплікатора зі змінним металевим наконечником. Перед початком процедури вогнище ураження і шкіру навколо обробляють 70°спиртом.

Рідкий азот на вигляд є прозорою рідиною, не має ні запаху, ні кольору. Він нетоксичний і невогненебезпечний. Володіє великою терапевтичною здатністю, так як спочатку при його впливі відбувається різкий спазм дрібних артерій і судин, а після процедури - вони значно розширюються, викликаючи активну гіперемію на 1-3 години. В результаті чого поліпшується периферичний кровообіг і живлення тканин і полегшується відтік венозної крові.

Види і методи кріотерапії

Кріотерапія поділяється на загальну, локальну і приватну. Загальна проводиться в спеціальній кріокамері, де протягом 3 хвилин шкіра піддається температурному стресу шляхом охолодження поверхні шкіри до 0 градусів. Такий різкий температурний контраст сприяє стимуляції захисних функцій організму та обмінних процесів без пошкоджень шкіри. Рекомендований курс від 5 до 15 сеансів.

Локальна кріотерапія передбачає повне або часткове занурення в газове середовище оголеного тіла при температурі 110-160 градусів. Щоб уникнути обмороження кінцівок і органів дихання під час процедури необхідно використовувати вовняні рукавиці і шкарпетки, а також ватно-марлеву пов'язку. Завдяки локальної кріотерапії на весь організм в цілому виявляється омолоджуючу дію. Методи кріотерапії передбачають різний вплив на тканини:

  • 1. Деструкція і відмирання тканин використовується, коли необхідно глибоко заморозити потрібне новоутворення. Процедура триває від 30 і більше секунд, під час яких аплікатор з рідким азотом фіксується над необхідним ділянкою.
  • 2. Для викликання тільки судинної реакції аплікатор з рідким азотом водять безпосередньо над необхідним ділянкою протягом 10-15 с.. Контакту з шкірою під час процедури не відбувається. Цей метод використовується для стимулювання обмінних процесів в тканинах.
  • 3. Кріотерапія в домашніх умовах, або приватна, припускає використання будь-яких видів холоду, що застосовуються в домашніх умовах. Тут основними «інструментами» служать холодна вода і лід. З допомогою холодних компресів, обгортання, а також холодного душу або ванни знімається набряклість і підвищується тонус шкіри. Для холодних компресів використовують целофанові мішечки з льодом, якими протягом 2-5 хвилин масажують необхідну область і трохи вище неї.

Вдаючись до кріотерапії в домашніх умовах необхідно пам'ятати, що це корисно тільки в помірних дозах.

Кріотерапія рідким азотом

Кріотерапія, показання до застосування

Кріотерапію використовують в медичних і косметичних цілях: наприклад, в дерматології, косметології, трихолог і терапії різних захворювань:

  • екзема;
  • псоріаз;
  • вугрова хвороба;
  • дерматит;
  • застійні плями при акне;
  • стимулювання омолодження обличчя, шиї і області декольте;
  • целюліт;
  • усунення дрібних дефектів шкіри;
  • випадання і ослаблення волосся;
  • алопеція;
  • поліпшення стану волосся;
  • хронічний тонзиліт;
  • фарингіт;
  • риніт;
  • аденоїди.

Показання до застосування визначає лікар або косметолог, не рекомендується вдаватися до переохолодження шкіри або органів без попередньої консультації у фахівця.

Застосування кріотерапії в медицині

Короткочасним охолодженням можна вилікувати деякі захворювання. Іноді цей метод є єдиною альтернативою хірургічному втручанню, будучи в той же час більш простою процедурою.

  • 1. Хронічний тонзиліт. Кріотерапія мигдалин - один з найбільш ефективних і безпечних методів лікування, є єдиною альтернативою хірургічної операції.

Підрозділяється на кріодеструкцію та кріотерапію піднебінних мигдалин. Під час кріодеструкції безболісно і безкровно забирається патологічно змінена тканина, і при цьому стимулюються репаративні процеси для відновлення функцій мигдалин.

Для цієї процедури слизова глотки анестезується, і на кожну мигдалину по черзі накладається кріоаплікатор. Загальна кріовплив займає 1,5-2 хв. Якийсь час хворого можуть турбувати незначний відтік і невелика біль у горлі, також можлива невисока субфибрильная температура. Загибла тканина самостійно відторгається протягом 7-9 днів, а за цей час формується нова слизова без шрамів і рубців.

Кріотерапія піднебінних мигдаликів є двократною і більш простою процедурою, яка безболісна, і характеризується більш спокійним перебігом послепроцедурного періоду.

  • 2. Фарингіт. Кріотерапія горла виконується в положенні сидячи, після місцевої анестезії. Вплив холодом проводиться на область бічних валиків задньої стінки глотки. Рекомендується від 2 до 3 процедур з інтервалом у 6-8 тижнів. Іноді буває досить і однієї процедури. Процедура безболісна, але можливі незначні больові відчуття в протягом перших годин після закінчення криосеанса. Результатом лікування є скорочення бічних валиків, зменшення і сплощення гранули на задній стінці глотки. Також нормалізується слизова оболонка, і зникають першіння, сухість та біль в горлі при ковтанні.
  • 3. Риніт. Кріотерапія носа показана при лікуванні як простого катарального, так і алергічного ринітів, при закладеності або виділеннях з носа і при утрудненому носовому диханні. Перед процедурою порожнину носа піддається місцевої анестезії. Потім в кожну ніздрю вводиться кріоаплікатор на 1 - 2 хв. Процедура безболісна, але після її закінчення протягом півгодини пацієнта може турбувати відчуття дискомфорту в носі. В найближчі 3-4 дні у пацієнта буде утруднене носове дихання. Після очищення порожнини носа, відновлюється носове дихання, порожнини набувають нормальний блідо-рожевий колір, а носові раковини скорочуються до норми.
  • 4. Аденоїди. За допомогою спеціальної крионасадки, що вводиться в порожнину носа, лімфоїдна тканина піддається впливу холоду на кілька секунд. Кріотерапія аденоїдів - безболісна процедура, вона сприяє зменшенню аденоїдів у розмірі, що і поліпшенню носового дихання. Рекомендується від 2 до 3 таких процедур з інтервалом в 4-6 тижнів.

«Холод» для краси особи

Кріотерапія для особи відноситься до локальних процедур, що проводяться у формі кріомассажа і активізує кровопостачання шкіри і обмін речовин у ній. Рекомендується для лікування вугрів (кулястих, келоїдних і флегмонозных) і жирної себореї особи.

Для цієї процедури аплікатором, попередньо зануреним в рідкий азот при температурі -80 градусів, обробляються швидкими рухами протягом 10-15 с. ділянки проблемної шкіри. Спочатку виникає відчуття сильного печіння, а потім шкіра починає поколювати і горіти, як при прогулянці по морозу. Після припинення почуття печіння криопроцедуру повторюють ще 2-3 рази. Гіперемія, з'являється через кілька годин після кріообработкі, тримається 1-2 доби. На 3 добу шкіра поступово починає темніти і відлущується протягом наступних 5-6 днів.

В послепроцедурный період пацієнту необхідно буде протирати шкіру 2 % саліциловим спиртом і припудрювати вогнища лущення тальком. Паралельно слід проводити і загальні методи лікування: приймати всередину комплекс вітамінів, антибіотики та препарати сірки, а також провести курс імунотерапії.

Для лікування рожевих вугрів криомассажу піддається вся уражена поверхня шкіри обличчя. Невеликі пустульозні і вузлові елементи додатково піддаються заморожуванню на 10-15 с.. Рекомендований курс від 10 до15 процедур, з 1-2 сеансами в тиждень. Шкіру особи в процесі лікування необхідно протирати дезінфікуючими лосьйонами.

Також криокурс застосовується і для здорової, але в'янучої шкіри обличчя. У результаті шкіра підтягується, розгладжуються дрібні зморшки, і з'являється здоровий рум'янець. Під впливом низької температури кровоносні судини різко звужуються, а потім рефлекторно розширюються на тривалий час. Завдяки попередньої процедуру кріомассажа в кілька разів посилюється ефект від наступних косметологічних процедур.

кріотерапії: показання, протипоказання, види

Охолодження для здоров'я волосся

Кріотерапія для волосся застосовується при необхідності зміцнити і відновити пошкоджене волосся, а також при більш серйозні проблеми з волосяної частини голови: жирній себореї, гніздовій плішивості і облисінні.

Для зміцнення волосся виявляється короткочасне інтенсивне кріовплив на шкіру голови. Проблемні ділянки охолоджуються до 0 градусів. В результаті абсолютно безпечною процедури посилюється постачання поживними речовинами шкіри голови, завдяки чому волосся перестає випадати і краще ростуть.

Для лікування жирної себореї і часткового облисіння кріотерапія, в поєднанні з застосуванням загальнозміцнюючий лікування та вітамінотерапії, надає сприятливу дію. Аплікатором, розташованим паралельно шкірної поверхні, робляться масажні руху вниз по проділах. Кожен проблемний ділянку піддається обробці протягом декількох секунд, в цілому процедура займає близько 10-20 хвилин.

Для усунення гнездной плішивості рідким азотом протягом 2 хвилин обробляється тільки вогнище облисіння. Рекомендується провести 2-3 курси кріотерапії по 10-15 процедур, з місячним інтервалом між курсами.

У процесі лікування стежити за станом волосся, так як за використання низьких температур може з'явитися сухість і ламкість.

Протипоказання до лікування «холодом»

Незважаючи на безліч позитивних моментів, кріотерапія має і протипоказання. До основних з них слід віднести:

  • наявність відкритих ран;
  • загострення хронічних захворювань;
  • наявність серцево-судинних захворювань;
  • психічні захворювання;
  • тромбози;
  • ГРВІ або інші запальні захворювання;
  • індивідуальна непереносимість;
  • вагітність.

Враховуючи наявність протипоказань перед лікуванням необхідно порадитися з лікарем. В іншому випадку, самостійне застосування «холоду» може мати зворотну дію, і замість зцілення призвести до загострення захворювання.

Переваги кріотерапії очевидні: безболісність і швидкість виконання процедури, не викликає утворення келоїдних рубців, відсутність побічних ефектів і висока терапевтична ефективність. Методика проста і доступна для використання в косметологічних і дерматологічних закладах.

Всього коментарів: 0
avatar