13.05.2024
Понеділок,22:36
Вітаю Вас Гість

Хромотерапія - простий метод підтримки здоров'я

ХромотерапіяХромотерапія - це вплив колірного спектру на психоемоційний стан людини, і опосередковано на вегетативний статус. Принцип, що лежить в основі методу, називається хромодинамикой.

Так ще в давні часи було помічено, що різні кольори можуть стимулювати, порушувати, підвищувати, заспокоювати, пригнічувати апетит, створювати відчуття тепла або прохолоди. Більшість стародавніх культур використовували різні природні кристали з метою заломлення сонячних променів і створення певної колірної гами для впливу на внутрішні органи з лікувальною метою. Цієї здатності кольору приписувалося містичне значення.

Сьогодні ж хромотерапія дозволяє реалізувати «чарівні» властивості кольорового спектра в кожному будинку, завдяки простоті методики та доступності обладнання.

Як це працює

Сприятливий вплив хромотерапії особливо помітно при наступних захворюваннях:

  • безсонні;
  • гіпертонії;
  • вегетоневрозах;
  • гастритах;
  • виразкової хвороби;
  • інших захворюваннях з вираженим вегетативним компонентом.

Хромотерапія впливає на організм двома шляхами - через райдужну оболонку очей і через шкіру. Сприймаючи колір, рецептори очей стимулюють певні ділянки центральної нервової системи, які в свою чергу стимулюють вивільнення цілого ряду гормонів і біологічно активних речовин. Це і реалізують лікувальний ефект.

Різні кольорові спектри створюють різну модуляцію нейронного сигналу, в результаті стимулюються відповідні відділи та структурні одиниці мозку. З цим пов'язано цілеспрямоване дію того чи іншого кольору.

З іншого боку колір створюють електромагнітні хвилі різної довжини, які впливають на рецептори шкіри і викликають ефект, аналогічний впливу кольору на сітківку очей, тільки при цьому стимулюються фотохімічні процеси. Ось чому хромотерапія так широко застосовується під час SPA-процедур.

Хромотерапія у ванній

Вплив різного кольору при хромотерапії

Важливо розуміти, що вплив кольору на організм при хромотерапії цілком об'єктивне, на відміну від суб'єктивного естетичного сприйняття. Це означає, що один і той же колірний спектр буде однаково діяти на людей з різними колірними уподобаннями і генетичним фоном.

  • червоний колір надає стимулюючу дію: підвищує артеріальний тиск, частоту пульсу, дихання;
  • помаранчевий колір створює відчуття благополуччя, злегка тонізує;
  • жовтий колір піднімає настрій і підсилює концентрацію та увагу;
  • зелений колір приносить свіжість і заспокоєння;
  • блакитний і синій колір дають більш глибоке заспокоєння і розслаблення, відчуття прохолоди;
  • фіолетовий, як більш насичений синій колір, приносить ще більш глибоке і стійке розслаблення.

Як метод лікувального впливу хромотерапія добре поєднується з іншими лікувальними курсами. Наприклад, вона ефективно доповнює гідромасаж та інші водні процедури. В цьому випадку досягається органічне поєднання терапевтичного ефекту від обох методів, так як вода посилює вплив світлового потоку на людину. Зазвичай хромотерапія у ванній реалізується з допомогою спеціального обладнання, а вибір кольору здійснюється програмними засобами, для користувача це буде виглядати як натискання однієї кнопки.

Вплив колірного спектру на психоемоційний стан людини допомагає виліковувати різні захворювання шляхом впливу на клітини мозку. Вам же залишається тільки правильно скористатися цією процедурою для підтримання власного здоров'я.

Всього коментарів: 0
avatar