Проблеми з травним трактом можуть збільшити шанси дитини на ожиріння |
Автори нового дослідження вважають, що високий рівень вмісту деяких бактерій в кишечнику і низьке споживання білка можуть підвищити ризик дитячого ожиріння. У дослідженні взяли участь 26 дітей з ожирінням і 27 дітей, які не страждають цією проблемою у віці від 6 до 16 років, які пройшли обстеження за рівнем фізичної активності та якістю харчування. Були проаналізовані зразки стільця дітей, щоб визначити наявність різних видів кишкових бактерій. Дослідження показало, що діти з надмірною вагою та ожирінням мають відношення бактерій Bacteroides fragilis до Bacteroides vulgatus 3:1, у той час як у дітей з нормальною вагою спостерігається зворотне співвідношення. Як і у дітей з нормальною вагою, у дітей, з'їли більше білка, був так само більш низький рівень B. Fragilis. Це передбачає наявність зв'язку між харчовим білком і огрядністю, припускають дослідники з University of Hasselt і University of Antwerp в Бельгії. У дослідженні, опублікованому у вигляді презентації на Європейському конгресі з ожиріння в Леоне у Франції, йдеться про відсутність значущих зв'язків між рівнем кишкових бактерій і ступенем фізичної активності. «Наші результати показують, що низька концентрація бактерій з групи Bacteroides fragilis, а так само низьке споживання білка в дитинстві може призвести до розвитку ожиріння, Liene Bervoets з університету University of Hasselt і його колеги оголосили в прес-релізі на Європейському конгресі з боротьби з ожирінням.» Хоча результати дослідження вказують на зв'язок між певним складом мікрофлори кишечника і ожирінням, вчені не довели, що неправильне співвідношення мікробів в кишечнику може викликати ожиріння. Автори відзначили, що результати дослідження показують, що маніпулювання складом кишкової мікрофлори за допомогою дієт, пребіотиків і пробіотиків може попередити розвиток ожиріння. Пребіотики і пробіотики вживаються у вигляді інгредієнтів до продуктів харчування, можуть стимулювати зростання корисних бактерій в шлунково-кишковому тракті. Після було зазначено, що висновки, які стосуються споживання білка, можливо, повинні бути переглянуті. Оскільки ці дослідження було представлено на конференції, дані і висновки варто розглядати як попередні до офіційної публікації в рецензованому науковому журналі. |
Всього коментарів: 0 | |