12.05.2024
Неділя,04:15
Вітаю Вас Гість

Антидепресанти підвищують ризик крововиливу в мозок

Антидепресанти і крововилив у мозок Канадські вчені прийшли до попереднього висновку, що антидепресанти підвищують ризик крововиливу в мозок.

Вони говорили конкретно про СІЗЗС (селективних інгібітори зворотного захоплення серотоніну), дуже широко використовуються препарати. Хоча ризик невеликий, різниця в масштабах країни може включати велику кількість людей.

Вдалося встановити зв'язок використання СІЗЗС з шлунковими кровотеченими. Дослідження того, чи пов'язані вони з мозковими крововиливами, дали суперечливі результати.

Даніель Хэйкем з Західного Університету в Лондоні і його колеги зібрали дані про результати 16 досліджень з інформацією про півмільйона людей, деякі з яких приймали СІЗЗС.

Вони виявили, що люди, які брали антидепресанти, мали 40-50% ймовірність отримати мозковий крововилив.

Хоча цей відсоток може здатися великою, автори наполягають на тому, що він "надзвичайно низький". Для людини, що вживає ці антидепресанти більше року, ймовірність крововиливу становить 1:10000.

Дослідники стверджують, що неможливо однозначно звинувачувати в цьому антидепресанти. Автори заявили, що вони намагалися враховувати змінні, що впливають на результати досліджень, але це неможливо. Багато досліджень не містили ключових даних як, наприклад, куріння, вживання алкоголю і т. д. Було неможливо зробити висновок з цих 16 досліджень.

Одним із висновків, що з'явилися в результаті досліджень, стало те, що найбільш високий ризик крововиливу в перший місяць прийому СІЗЗС. Ми знаємо, що СІЗЗС ускладнюють роботу тромбоцитів. Тому в перші тижні застосування функції тромбоцитів знижуються.

Автори закликають не турбуватися і підкреслюють, що в цілому антидепресанти відносно безпечні. Вони вважають, що лікарям слід бути обережними при виборі призначають препаратів. Крім тих, хто переніс інсульт, під ризик потрапляють і пацієнти, які вживають препарати для зменшення згортання крові.

Що таке СІЗЗС

СІЗЗС є найбільш поширеними препаратами для пацієнтів з депресивними синдромами. Порівняно з іншими препаратами вони відносно безпечні і володіють меншим рівнем побічних ефектів. Вони працюють, змінюючи рівень нейромедіаторів у головному мозку, що призводить до підвищення рівня серотоніну, завдяки цьому поліпшується настрій.

Всього коментарів: 0
avatar