28.04.2024
Неділя,09:28
Вітаю Вас Гість

Дистанційне управління кліткою

Можна управляти кліткою за допомогою світла Вчені Стенфордського університету розробили внутрішньоклітинний дистанційне управління: простий спосіб, щоб активувати і відстежувати білки, використовуючи для цього промені світла.

Новий метод, опублікований в журналі Science, полягає в тому, що певний регіон клітини піддається світлового опромінення. Це дозволяє активувати певні білки, що надалі стане гарною підмогою для лікування різних травм і пошкоджень. Стендфордський університет має намір запатентувати свою розробку.

Метод передбачає зрощення частини флуоресцентного білка з частиною іншого. Отримані гібриди називають люмінесцентними, світло - индуцируемыми або FLIP білками. Суть полягає в тому, що з допомогою підсвічених областей можна відстежувати пошкодження на зародковому рівні.

Доктор Майкл Лін пояснює: «Одна молекула може сказати вам, де вона знаходиться і що робить».

Хитрість нового методу полягає в тому, що до хворої клітці приєднаються світиться молекула Dropna. Вона дозволяє відстежувати життєвий цикл клітини, її місце розташування і вплив на пошкоджену область. Якщо при впливі світла клітина випромінює яскраве світіння, значить, вона зазнала пошкодження. А після того, як Dropna розпалася, пошкоджена частина клітини видаляється, оголюючи активну частину, змушуючи її тим самим працювати.

Зараз існує метод приєднання молекули Dropna тільки до зовнішньої сторони кліті. Проте вчені працюють над тим, щоб люмінесцентну молекулу можна було зростити і з клітинним центром. З урахуванням цієї зміни, Лін очікує, що FLIP білок може бути створений безпосередньо з готових сполук.

«Якщо ви думаєте про те, як можна було б використовувати стовбурові клітини для регенерації тканин, то спочатку необхідно визначити, як клітини отримують ушкодження, коли і як вони розмножуються і коли вмирають», - сказав Лін. Сьогодні цей метод, швидше за все, буде використовуватися для тканин на поверхні тіла, наприклад, для очей і шкірного покриву, оскільки лікарям поки не під силу доставляти світло - індуковані білки глибше.

Всього коментарів: 0
avatar