13.05.2024
Понеділок,12:08
Вітаю Вас Гість

Чи впливає депресія матері на здібності до мов дитини

Депресія матері і здібності дитини Новонароджені здатні вивчати будь-яку мову в світі, на відміну від більшості дорослих.

наприклад, у віці 6 місяців вони вже можуть розрізняти звуки в різних мовах, які багато вважатимуть однаковими. Вони також можуть відрізнити англійську мову з французької за формою рота мовця і ритму мовлення. Тільки білінгви зберігають ці спроможності протягом життя.

Здорово, чи не так? Але у віці близько 10 місяців це зазвичай припиняється. Так як поліпшується сприйняття дитиною рідної мови, він стає менш чутливим до сторонніх звуків, каже Джанет Веркер, психолог з Колумбійського Університету в Ванкувері.

Вчені зацікавлені в дослідженні цього "критичного періоду" у розвитку. Вони хочуть знати, які фактори впливають на сприйнятливість дитини до іноземної мови.

Нове дослідження Веркер аналізує розвиток мови немовлят у зв'язку з депресією матері і прийомом антидепресантів.

Враховуючи, що 20% жінок мають нестабільний настрій під час вагітності та до 13% з них приймають антидепресанти, виношуючи дитину, оцінка їх впливу має велике значення.

У дослідженні брали участь три групи: 32 немовляти, чиї матері приймали антидепресанти під час вагітності, 21 немовля, матері яких страждали депресією під час вагітності, але не приймали ліків і 32 звичайних немовляти. Дослідники виявили, що депресія і антидепресанти дійсно зіграли свою роль.

Діти з контрольної групи, чиї матері були здорові, розрізняли мови в 6 місяців і не справлялися з цим завданням 10 місяців.

Але ті, чиї матері страждали депресією, навпаки, не справлялися із завданням в 6 місяців і досягли успіху в 10 місяців. Це означає, що "критичний період" чутливості до мов змістився.

Цікаво, що діти, матері яких приймали антидепресанти, не впоралися із завданнями зовсім.

Дослідники не впевнені, добре це чи погано. Одна з причин затримки депрессионно - нелекарственной групи в тому, що ці діти не піддавалися впливу великих обсягів мовлення, так як їх матері були придушені.

Крім того, хімічні речовини, пов'язані з депресією могли якось на них вплинути. А антидепресанти можуть впливати на розвиток мозку у групі немовлят, чиї матері приймали.

чи Є довгострокові наслідки затримок або стрибків у розвитку "критичного періоду" мовний чутливості"? Цього ніхто не знає. Для того щоб зробити висновки, необхідні додаткові дослідження.

Всього коментарів: 0
avatar