04.05.2024
Субота,00:51
Вітаю Вас Гість

5 спецій, які допомагають легко схуднути

Прянощі не тільки додають стравам незабутній смак, не тільки роблять кухню різноманітною і ароматною. Прянощі - це невичерпне джерело вітамінів і корисних речовин. На поличці зі спеціями у кожної господині причаїлася ціла аптека. У ній можна знайти засіб від застуди, від закрепів або діареї, засіб, полегшуючий болі або заліковуючий рани ...

Сьогодні ми вибрали п'ять спецій, які допоможуть схуднути і підтримувати себе в хорошій формі.

Імбир

Знаменитий борець із зайвою вагою. І відомий імбир заслужено. Це дійсно вкрай корисна і дієва пряність. Корінь імбиру добре працює і в свіжому і в меленому стані. Він стимулює обмін речовин і прискорює метаболічні процеси, знижує шкідливий холестерин в крові, виводить шлаки. Тому імбир дуже часто використовують під час детокс-програм.

Ще одна перевага імбиру: це універсальна пряність, він може використовуватися і для гострих страв і для солодощів. Імбир хороший з м'ясом, куркою, рибою і овочами, він доречний в супах і соусах, в жаркому і фруктовому салаті.

Схуднути і не застудитися: чим корисний корінь імбиру

Рецепт для схуднення: невеликий шматочок кореня імбиру дрібно нарізати, залити окропом, видавити часточку лимонного соку. Почекати 10 хвилин. Пити такий напій потрібно натще перед сніданком, а потім протягом дня кілька разів.

Важливо! Імбир протипоказаний при гастритах і виразках, захворюваннях печінки, каменях у жовчовивідних шляхах, а також при високому артеріальному тиску, хворобах серця. У першій половині вагітності імбир навіть рекомендується (але тільки після консультації з фахівцем), оскільки зменшує нудоту, а ось у другій половині вагітності та під час годування з цією пряністю потрібно бути обережним, тому що він збільшує тиск і може надати надмірно збудливий вплив на дитину.

Кориця

Одна з найпопулярніших прянощів. Можливо, тому що вона допомагає позбутися від жиру на животі. Кориця знижує і стабілізує рівень цукру в крові, але ж саме при стрибках цього показника ми і відчуваємо сильний голод. Кориця розганяє обмін речовин і може допомогти впоратися з тягою до солодкого, адже одним лише своїм запахом кориця обманює організм, створює відчуття солодощі та ситості, умиротворення. Можливо справа в тому, що ми звикли зустрічати корицю у випічці ...

Але якраз вживання кориці з випічкою не приведе до схуднення. Корисні властивості кориці не виживуть при такому сусідстві. Так що краще посипати корицею фруктові салати або вживати її з ягідними десертами.

Рецепт для схуднення: На один стакан знежиреного кефіру треба взяти по 1/2 ч.л. мелених кориці та імбиру. Все змішати і додати дрібку червоного перцю. Можо вживати як перекушування протягом дня.

Важливо! Кориця протипоказана при вагітності. Також з обережністю її потрібно вживати при хворобах печінки.

Куркума

Вона близька родичка імбиру, і також як імбир - дуже сильна пряність. Куркума може дуже непогано допомогти під час дієти, тому що в ній міститься поліфенол, який здатний зупиняти зростання жирової тканини. Крім того куркума розганяє метаболізм, збільшує витрату калорій і виводить з організму зайву рідину.

Щоб скористатися цілющими властивостями куркуми достатньо додавати її потрошку в будь-яку страву, наприклад, в рис, в солодощі або в каррі (куркума, до речі, є найголовнішою спецією для каррі).

Здоровий рецепт: Куркума відмінно допомагає і при перших ознаках застуди. Щоб їй запобігти, треба пити на ніч тепле молоко з 1/2 чайної ложки куркуми. До речі, такий напій і сон покращує, і схуднути теж допоможе.

Важливо! Куркума протипоказана при жовчнокам'яній хворобі.

Гвоздика

У гвоздиці міститься стільки вітамінів - як в хорошому вітамінному комплексі: А (бета-каротин), вітаміни групи В (РР, В4, В6, В9), вітаміни С, Е і К. А також багато корисних мікроелементів: калій, кальцій, магній , натрій, фосфор, залізо, марганець, мідь, цинк, селен. Завдяки такому набору корисних речовин гвоздика покращує травлення, сприяє виробленню травних соків і якісному переварюванню їжі. Вона надає бадьорість і силу, позбавляє від депресії і заспокоює хворі нерви.

Важливо! Гвоздику категорично не можна вживати дітям до 4 років, вагітним і годуючим жінкам. А також людям, страждаючим запаленням шлунково-кишкового тракту, виразкою або гастритами, гіпертонією і нервовими розладами.

Хрін

Хрін росте практично скрізь, крім крайньої півночі. І вже стародавні єгиптяни навчилися його використовувати і для приготування різних страв, і в лікарських цілях. Хрін походить з того ж сімейства, що і редис, дайкон і редька - а ці овочі славляться своїм налагоджуючим обмін речовин властивостями. Не поступається їм і хрін. Він активізує травлення, налагоджує роботу кишечника, не дає надлишкам з'їденого відкластися в жир і засмітити організм. Тому роль хрону в схудненні не можна переоцінити.

Рецепт для схуднення: Щоб допомогти організму перетравлювати їжу, треба 3-4 ст.л. тертого хрону змішати з 2 ст.л. меду і додати сік половинки лимона. Перемішати і приймати два рази на день перед їжею. Або ж просто приправляти хріном їжу - особливо добре ця пряність з м'ясними стравами, а поєднання хрону і холодцю взагалі вважається класичним ідеальним союзом.

Важливо! Хрін, так само як і редиска протипоказаний при проблемах з печінкою і нирками, а також при запальних захворюваннях шлунка. Також від хрону треба утримуватися вагітним і годуючим жінкам.

 

Всього коментарів: 0
avatar