07.05.2024
Вівторок,08:57
Вітаю Вас Гість

Як мозок блокує неприємні спогади

Мозок і спогади Мозок людини володіє механізмом, який блокує неприємні спогади. Це механізм був виявлений дослідниками Стенфордського університету і університету Орегона. Вперше була продемонстрована нейробиологическая основа для придушення пам'яті. Дослідження проводилося під керівництвом і за участю Майкла Андерсона з університету Орегона і Джона Габріеля з Стенфордського університету.

Ще Зігмунд Фрейд понад 100 років тому припустив, що у людей є якийсь «довільний переважний механізм», який видаляє спогади з людської свідомості. Процес блокування спогадів обмежується не тільки травмами, але і включається всякий раз, коли людина засмучена спогадами будь-якого характеру, неважливо приємними чи ні.

Андерсон каже, що активний процес забування є основним механізмом, який ми використовуємо, щоб виключити будь-яке з неприємних нам спогадів з пам'яті.

Для того щоб зрозуміти, як діє цей процес, дослідники протестували декількох добровольців. Учасники спочатку вивчили пари слів таких, як «щелепа-десна», «пара-поїзд». Потім їм дали по першому слову з пари і попросили придушити свої спогади про другому слові або подумати про нього.

Команда вивчала учасників в процесі виконання завдання, використовуючи функціональні магнітно-резонансні зображення. Завдяки зображенням можна було укласти, які частини мозку спостережуваних людей були задіяні для виконання різних завдань.

Після завершення цієї фази Андерсон протестував пам'ять добровольців на всі пари слів. Він зробив висновок, що забування небажаних подій є результатом придушення пам'яті.

Команда дослідників виявила, що небажані спогади можуть бути придушені областями мозку схожими з тими, що використовуються, коли ми намагаємося припинити наші фізичні дії.

Андерсон звернув увагу на те, що подальші дослідження будуть спрямовані на те, щоб дізнатися роль цих механізмів блокування емоцій. Уже виявлені деякі припущення того, як деякі особистості можуть забувати неприємні події.

Всього коментарів: 0
avatar