Вишня знижує ризик подагри |
Згідно з новим дослідженням під керівництвом Бостонського Університету вживання вишні протягом двох днів знижує ризик нападів подагри. Юйцін Цзанг, професор медицини і охорони громадського здоров'я, каже: "Наші дані показують, що вживання вишні або її екстракту знижує ризик подагри." Розрахунки показують, що близько 8,3 млн дорослих у США страждають від цього захворювання. Є кілька стандартних методів лікування, але, як правило, подагра все одно виникає повторно, тому дослідники і пацієнти знаходяться в пошуках альтернативи. Вишня була згадана як продукт, що має уратопонижающие і відновні властивості, але не проводилися дослідження на предмет зниження ризику подагри. Для свого перехресного дослідження Цзанг і його колеги задіяли 633 людини, хворих на подагру, і спостерігали за ними протягом року. Більшість з них були білими чоловіками у віці 54 років. Вони відповіли на питання про початок захворювання, симптоми, чинники ризику, ліках, а також їли вони вишню і як довго. Коли відповіді обробили, було виявлено, що серед досліджуваних, які їли вишню, 35% їли свіжу вишню, 2% - її екстракт, а 5% - і те, і інше. Також спостерігалося 1,247 нападів подагри, 92% яких - у підставі великого пальця. Зіставивши споживання вишні з частотою нападів подагри, вчені виявили, що у тих, хто впродовж двох днів їли вишню, ризик нападів подагри був на 35% менше в порівнянні з іншими учасниками. Вони також з'ясували, що загроза нападів знижується на цілих 75% якщо споживання вишні поєднувати з алопуринолом, препаратом, що знижує рівень сечової кислоти. Ці переваги збереглися навіть після врахування факторів, що впливають на ризик захворювання, таких як стать, ожиріння, вживання алкоголю, діуретиків і ліків. Цзанг каже: "Ризик подагри продовжував зменшуватися зі зростанням кількості споживаної вишні до трьох порцій." Він і його колеги виявили, що споживання більше трьох порцій вишні не дає додаткових результатів. Аллан Гелбер зі Школи медицини Університету Джонса Хопкінса в Балтіморі, і Даніель Соломон з Гарвардської Медичної Школи, кажуть, що дослідження важливо, так як воно розглядає харчування у відношенні до ризику подагри. Але хоча дослідження і багатообіцяючі, вони все одно закликають страждаючих подагрою "не відмовлятися від стандартної терапії". Вони погоджуються з авторами досліджень у тому, що отримані результати повинні бути підтверджені клінічними випробуваннями. Алан Сильман, професор і медичний директор Досліджень артриту у Великобританії, говорить, що він вітає ці дослідження, так як вже досить давно ведуться розмови про фруктах, які, як вишня, корисні для людей з подагрою або ревматоїдним артритом. Дослідження представили переконливі докази того, що, можливо, вишня, спільно з традиційними ліками, може значно знизити ризик болісних нападів подагри, і "було висловлено припущення, що антиоксиданти, виявлені у вишні, можуть стати природними інгібіторами ферментів, які направлені з загальними протизапальними препаратами як ібупрофен ", говорить Сильман. "насправді, вживання вишні не відрізняється від споживання ібупрофену на щоденній основі. Як би те ні було, хотілося б побачити клінічні дослідження для підтвердження цього ефекту», - додає він. |
Всього коментарів: 0 | |