29.04.2024
Понеділок,16:12
Вітаю Вас Гість

Щоденний прийом аспірину частково уповільнює старіння мозку

Аспірин і старіння мозку29 жовтня 2012 р.: Точно такі ж дози аспірину, які приймають мільйони для запобігання інфарктів і інсультів, можуть сповільнити вікове зниження розумових здібностей, припускає нове дослідження.

В експерименті взяли участь близько 700 шведських жінок від 70 до 92 років, більшість з яких мали захворювання серця. Ті, хто брав низькі дози аспірину щодня для запобігання серцевого нападу, показали менш виражений спад психічного функціонування через п'ять років.

В кінці дослідження була виявлена незначна втрата розумових здібностей, але зниження було значно менше серед жінок, які пили аспірин.

Деяких експертів, це відкриття не здивувало. "Що добре для серця, як правило, добре і для мозку", - сказав доктор Річард Ісааксон зі Школи Медицини Університету Майамі Міллер. "Низькі дози аспірину, здорове харчування, фізичні вправи є необхідними компонентами для захисту мозку".

Дослідники не тільки порівняли пацієнтів, що приймали аспірин, з тими, хто його не брав, вони також спостерігали за жінками, які приймали інші протизапальні препарати. Тільки аспірин був корисний для мозку.

Але, як би те ні було, вплив низьких доз аспірину на психічний стан недостатньо переконливо і автори дослідження заявили, що не хочуть заохочувати літніх людей до самолікування аспірином, оскільки завжди є ризик можливості кровотечі.

Хоча результати показують, що аспірин може захистити мозок, наслідки тривалого лікування серед пацієнтів з інфарктом або інсультом невідомі.

Деякі американські експерти рекомендують аспірин, для зниження ризику хвороби Альцгеймера і поліпшення здоров'я мозку. Вони кажуть, що користь від аспірину переважує ризик кровотечі.

Доктор Сем Ганді, заступник директора Дослідницького Центру в Нью-Йорку, заявив, що висновки абсолютно правдиві. "Частково ризик хвороби Альцгеймера обумовлений серцево-судинними захворюваннями, тому аспірин дає переваги", - сказав Ганді.

Всього коментарів: 0
avatar