03.05.2024
П`ятниця,16:31
Вітаю Вас Гість

Розпізнавання перейм перед пологами дозволить підготуватися до трепетного моменту

Як визначити справжні перейми - тримай руку на пульсіПочаток пологів - хвилюючий момент, і майбутні мами чекають його настання з великим нетерпінням. Однак деякі жінки, особливо молоді, бояться пропустити перші перейми або побоюються їх передчасного початку. З-за цього нерідко бувають випадки, коли породіллі обманюють себе і приймають за початок пологів переймоподібні хворобливі скорочення, які виникають задовго до пологів з різних причин. Наприклад, досить неприємне і болісне відчуття внизу живота з'являється внаслідок фізичного перенапруження, яке, до речі, суворо протипоказано майбутнім мамам. Або є ще таке поняття, як помилкові перейми. Незважаючи на безліч схожих проявів у стані вагітної жінки, перші справжні перейми неможливо пропустити, і ви їх розпізнаєте.

Зверніть увагу на помилкові перейми

Так звані помилкові перейми можуть турбувати майбутню маму приблизно на сьомому - восьмому місяці вагітності. Їх не треба боятися - це абсолютно нормальне явище - знак того, що організм готується до майбутніх пологів.

Під час цього процесу кістки тазу починають повільно розходитися, що відбувалося і раніше, але не так виражено, тому для вас залишилося непоміченим. У період підготовчих переймів жінка може відчути напади гострого болю, може навіть здатися, ніби плід злегка опустився вниз. Це абсолютно нормальне явище і зовсім не є ознакою передчасних пологів. Таке відбувається майже у кожної вагітної.

Бувають випадки, коли жінка відчуває гострий переймоподібний біль внаслідок фізичного або емоційного перенапруження, а так само з-за загрози передчасних пологів. Тому, якщо вас турбує подібне досить часто і протягом тривалого періоду, слід інформувати про це вашого лікаря. При необхідності додаткового лікування лікар призначить, наприклад, денний стаціонар і прийом деяких препаратів, які нешкідливі і часто йдуть на користь мамі і малюкові. Так само можуть бути взяті додаткові аналізи, в тому числі загальний аналіз крові, який вже призначався раніше - на перших місяцях вагітності при постановці на облік в жіночу консультацію.

Раптові сутички на вулиці

Як розпізнати перейми перед пологами

Справжні перейми не мають нічого спільного з помилковими. Про безпосередньому початку пологів можна говорити лише тоді, коли відійде слизова пробка, яка перекриває шийку матки і захищає плід від зовнішніх впливів.

Це зазвичай відбувається за кілька годин до початку пологової діяльності і виглядає, як досить щільний згусток слизу жовтуватого, рожевого або коричневого відтінку, а іноді навіть і яскраво вираженого жовтого, червоного або коричневого. Після цього ви можете відчути досить сильну, схожу на поштовхи, біль, але з тривалими інтервалами - це і є перші перейми, і означають вони швидкий переїзд в пологову палату. Звичайно, на цей період вам вже краще знаходитися в пологовому будинку, але, якщо це не так, слід поїхати туди якомога швидше, адже пологи повинні початися вже в найближчі добу.

У міру того, як інтервал між переймами буде скорочуватися, вони будуть ставати сильнішими і триваліша. В наступний момент має статися те, що безпомилково вкаже на початок пологів - відійдуть води. Після цієї події сутички будуть ставати все сильніше і триваліше, а інтервал між ними скоротиться до декількох хвилин.

Самі по собі перейми - це гостра, досить сильний біль внизу живота, а так само дискомфорт в області кишечника, стегон, попереку і тазу, адже кістки тазу розходяться, щоб дати дорогу» готується з'явитися на світ людині, і це дає про себе знати. У деяких пологових палатах перейми фіксуються спеціальними датчиками і записуються на стрічку, щоб відстежити їх інтенсивність. Чергування переймоподібних болів і проміжків між ними може тривати до 20 годин. Коли часовий проміжок між переймами буде становити менше 2 хвилин - це сигнал лікарям, що почалися пологи. Подальше відбувається досить швидко. Як тільки в результаті потуг з'явиться головка малюка - найскладніше закінчено.

Так відбувається при нормальному перебігу пологової діяльності. Але бувають випадки, коли первинна родова діяльність не наступає: термін підійшов, слизова пробка вийшла, але перейми не наступають і води не відходять. Це може статися із-за надто щільної оболонки плодового міхура, перевищення кількості навколоплідних вод, або із-за порушення родової діяльності. Наприклад, у районах, де існує радіаційний фон, таке трапляється досить часто. У цьому випадку лікарі проведуть необхідні аналізи і, якщо обстеження покаже, що організм готовий до пологів, приймуть рішення про амниотомии, обов'язково попередивши про це породіллю.

Вагітна дівчина на прийомі у лікаряЗдача аналізів

Амніотомія - це прокол спеціальним інструментом плодового міхура. Процедура проводиться лікарем і тільки в тому випадку, якщо шийка матки досить відкрилася. Після цього невеликого проколу води відійдуть, і почнуться перейми, але не первинні, які були описані вище, а саме передпологові. Перейми повинні початися відразу і досить сильні. Якщо цього не відбудеться, то приймається рішення про стимуляції родової діяльності за допомогою введення в організм спеціальних препаратів. Після цього пологи протікають як зазвичай.

Хворобливі відчуття при переймахВикористання болезаспокійливих препаратів

Будь-які непередбачені обставини не виникли, не слід панікувати, необхідно у всьому довіритися приймає пологи лікаря та акушерки. Крім того, зараз майже у всіх пологових будинках застосовують знеболюючі препарати, які допомагають значно знизити больові відчуття при пологах.

Перейми у повторнородящих

Повторнородящі жінки мають деякий досвід, але в цілому другі пологи від перших практично мають дуже мало відмінностей. Вважається, що розпізнати швидкі пологи у жінок з другою вагітністю дозволяє ряд ознак.

Найбільш істотним знаком наближення других пологів можна назвати емоційну нестабільність, обумовлена гормональною перебудовою організму. Менш характерним, але часто зустрічається зниження апетиту і, як наслідок, зменшення ваги.

При других і далі пологах жінка впевненіше розпізнає справжні перейми, хоча, як і при перших пологах, у повторнородящих бувають помилкові перейми, які також говорять про швидке дозвіл від тягаря. Помилкові перейми нерегулярні і терміни їх появи більш пізні. При других і далі пологах і опущення живота спостерігається пізніше, значно ближче до пологів, за день-два. У первородок цей етап настає за 2-4 тижні до очікуваних пологів. Під час других пологів шийка матки розкривається протягом 7 годин, а при перших це може розтягнутися до 13 годин.

Все інше при повторних пологах повторюється: відходження пробки, регулярні перейми, звільнення від навколоплідних вод. Але при повторній вагітності період переймів значно коротше, і малюк з'являється на світло значно швидше. Тому повторнородящим жінкам не можна зволікати і зволікати зі зверненням до лікарської допомоги.

Перейми при других пологахОчікування народження малюка

При другій вагітності жінка вже підготовлена до появи малюка, вона веде себе спокійніше, так і фізично друга вагітність переноситься набагато легше. Однак повторна вагітність і наступні пологи можуть бути ускладнені віком і станом здоров'я майбутньої мами. Але навіть з урахуванням цього другі пологи сприймаються емоційно спокійніше, ніж перші, особливо при успішному первісному досвіді. І жінка, що пізнала досвід материнства, чекає малюка не в тривозі, а з радістю.

Справжні перейми дадуть про себе знати - скоро пологиЩаслива мама з новонародженим

Повторні пологи відрізняються від перших завдяки не тільки початкового досвіду жінки, але і фізіологічної перебудови організму, що пройшов через перші пологи. При внутрішніх порушення в організмі жінки існує небезпека передчасних повторних пологів на 6-7 місяці, що небезпечно для малюка. Як правило, несвоєчасна родова діяльність виникає раптово і супроводжується слизовими виділеннями, болями у спині і тяжкістю внизу живота. При виникненні хоча б тіні підозри необхідно відразу ж звернутися до лікаря - сучасна медицина володіє ефективними методиками збереження вагітності.

Методи самознеболювання при переймах

Найефективнішим методом впоратися з больовими відчуттями при переймах, є, мабуть, психологічний самоконтроль. Не думайте про біль, про те, коли прийде наступна перейма, як довго все це триватиме - думайте про своє маля, яке ось-ось з'явиться на світ. Пологи - це без сумніву складний і важкий процес, але в цьому немає нічого не звичайного, адже такими їх створила природа. Від вас буде потрібно прикласти всі сили, щоб цей процес пройшов легко і швидко для вашого малюка, для якого, треба сказати, це теж досить важка робота. Тому треба припинити думати про біль і старатися.

Існує техніка самомасажу, яка, як кажуть, допомагає знизити біль. Складається вона з легких погладжувань пальцями області внизу живота - від середини живота до боків і трохи вгору. Так само можна досить інтенсивно пальцями або навіть кулаками масажувати область попереку.

Не забувайте про те, що народжуєте ви самі лікарі лише підказують і допомагають вам, а так само стежать за вашою безпекою, тому те, як пройдуть пологи, залежить більшою мірою від правильного поведінки.

Як підготуватися до пологів | Відео про активну фазу пологів

Всього коментарів: 0
avatar