06.05.2024
Понеділок,03:09
Вітаю Вас Гість

Кастровані чоловіки живуть довше

Тривалість життя євнухів Євнухи в корейській королівської династії Чосон жили значно довше, ніж "недоторкані" чоловіки, повідомили дослідники з журналу Current Biology. Дослідження проводилося, щоб підтвердити те, що вже показали досліди на тваринах - кастрація збільшує тривалість життя.

Династії Чосон існувала з 1392 по 1910. Протягом цього періоду деякі хлопчики були кастровані і ставали слугами королівського палацу. Дослідники з'ясували, що вони прожили в середньому на 14-19 років довше, ніж некастровані чоловіки. Придворні євнухи династії Чосон, на відміну від своїх колег по всій Азії та Близькому Сході, могли, якщо хотіли, одружуватися та всиновлювати дітей.

У корейських євнухів було привілейоване становище і спосіб життя. Як би те ні було, автори дослідження вірять, що тривалість їх життя була довше і внаслідок деяких інших причин, крім гарного харчування і соціального статусу. Автори пояснили, що той факт, що євнухи стабільно живуть довше за інших чоловіків, неможливо пояснити простою відсутністю яєчок.

Більшість експертів сходяться на думці, що гени людини мають великий вплив на тривалість її життя. Дослідження, проведене експертами з коледжу ім. Альберта Ейнштейна університету Йошива показало, що гени мають набагато більше значення, ніж спосіб життя людини, визначаючи її тривалість.

Кьюн-Джин Хв пояснив, що переважна більшість корейських євнухів жили за межами королівського двору, а на роботу просто ходили. Монархи жили в середньому 47 років, а їх кастровані слуги - близько 70. Троє з 81 євнуха, який брав участь в дослідженні, прожили понад 100 років, тобто євнухи ставали довгожителями в 130 разів частіше, ніж жителі країн з високими показниками життєвої тривалості.

Вкорочує чи тестостерон тривалість життя?

Проведені дослідження показали, що у тваринному світі жіночі особини часто живуть довше, ніж чоловічі. Дослідники вірять, що тестостерон, рівень якого у чоловіків значно вище, може підривати імунну систему і провокувати ризик серцево-судинних захворювань.

Всього коментарів: 0
avatar