02.05.2024
Четвер,19:28
Вітаю Вас Гість

Як уникнути неприємного запаху з рота

Про проблему запаху з рота не прийнято говорити відкрито, це скоріше тема, яку обговорюють напівголосно і бажано за зачиненими дверима стоматологічного кабінету. Ми, покоління XXI століття, при всій нашій свободі вдач, все ж не настільки розкуті, щоб відкрито піднімати питання, подібні до цього, особливо, якщо це стосується нас особисто. Але, як це зазвичай буває, саме такі «закулісні» теми і є найбільш насущними. Відкинемо всі забобони і поговоримо про те, що в тій чи іншій мірі стосується кожного.

У науковій медичній літературі, неприємний запах має безліч різних назв: халітоз (галитоз), fetor oris, стоматодізодія, озостомія. Можливо, тому що термінологія часто служить прикриттям для таких ось делікатних тем. Однак, як неприємних запах з рота не назви, проблема від цього нікуди не дінеться. Тому, для початку варто розібратися «звідки ноги ростуть», а вже потім починати бити тривогу.

А чи є запах?

Як відомо, організм людини дуже швидко адаптується до будь-яких особливостей навколишнього середовища. Це ж стосується і запахів - ми дуже швидко звикаємо до них і перестаємо помічати. Саме з цієї причини, ми не відчуваємо запаху власних парфумів і швидко адаптуємося до будь навіть найсильніших ароматів. У випадку з визначенням власного запаху з роту існує ще одна складність, яка криється у зв'язку ротової порожнини з носом. Всякий раз, коли ми не хочемо вдихати навколишні «аромати», ми починаємо дихати через рот.

Як же тоді зрозуміти, чи нормально пахне наше дихання?

Отже, відчути власний запах завдання не з простих. І все ж є кілька способів, що дозволяють це зробити. Найпростіше - опитування оточуючих. Але для цього потрібна певна сміливість і розкутість - якості, притаманні далеко не кожному. Тому розглянемо кілька тестів, які можна провести без допомоги сторонніх.

Тест з ложкою

Візьміть чайну ложку, переверніть її і кілька разів проведіть по поверхні язика. На ложці залишиться трохи білого нальоту або слини. Запах від них, і є запах вашого дихання.

Тест із зап'ястям

Тут вам достатньо буде просто лизнути зап'ясті і дати слині висохнути. Запах, який ви відчуєте через кілька секунд - це запах передній частині вашого язика. Як правило, він набагато слабкіше того, що є насправді, адже передня частина язика очищається нашої слиною, в якій присутні антибактеріальні компоненти, тоді як задня частина язика, в свою чергу, є тим самим розсадником неприємних запахів.

Звідки ж все-таки беруться запахи?

Якщо не брати до уваги ароматні особливості деяких продуктів і шкідливі звички, на почесному першому місці в рейтингу причин халітоза зручно розташувалися захворювання ротової порожнини. У цій категорії знаходяться дірки в зубах, пульпіт і періодонтит - основні ускладнення карієсу, захворювання пародонту - періодонтит і гінгівіт, безліч форм прояву стоматиту порожнини рота, наддесневий і поддесневий зубний камінь, кісти зубів. Наприклад, визначити таку серйозну хворобу зубів, як гангренозний пульпіт, можливо за специфічним запахом з рота.

На другому місці слизова носоглотки і всі можливі захворювання ЛОР-органів, при яких є джерело інфекції у вигляді запалення, особливо, якщо воно супроводжується гнійними виділеннями. Синусит, ангіна, фарингіт, тонзиліт, гайморит, захворювання легень і трахеї, а також всі захворювання, при яких закладений ніс, сприяють розвитку халітоза. Вимушене дихання через рот також призводить до сухості в роті і третьому місцю в нашому рейтингу.

Ксеростомія, або сухість у роті.

Чому вранці ми всі страждаємо від неприємного запаху з рота? Причина проста - через те, що під час сну організм виробляє менше слини, ніж протягом дня, і наш рот пересихає. Те ж саме відбувається, коли ми довго говоримо. У деяких людей сухість у роті переходить у хронічну форму - це і є ксеростомія. Слина - один з наших природних очищувачів, з кожним ковтком вона позбавляє нас від мільйона бактерій, а також вимиває частинки їжі, якими ці бактерії харчуються. Отже, чим менше слини виробляється, тим гірше очищається порожнина рота, і тим більше джерел неприємного запаху там утворюється. Ксеростомія також може бути побічним ефектом прийому деяких ліків або проявитися з віком, коли наші слинні залози перестають працювати з колишньою ефективністю.

Деякі хвороби внутрішніх органів (печінки, нирок, шлунково-кишкового тракту) також можуть стати причиною халітоза, хоча лідируючу позицію в нашому рейтингу все ж займають захворювання порожнини рота. Візит до терапевта буде необхідний тільки в тому випадку, коли були виключені всі можливі стоматологічні причини неприємного запаху. Проте варто зазначити, що характерний запах ацетону є ознакою цукрового діабету і говорить про те, що слід негайно звернутися до лікаря.

Не дивно і те, що наявність зубних протезів може також вплинути на свіжість вашого дихання. Поверхня протеза, без належного догляду за нею, може стати надійним плацдармом для розмноження бактерій.

Отже, п'ять головних причин виникнення халітоза ми з'ясували. Стало зрозуміло, що основна причина неприємного запаху криється безпосередньо в порожнині рота. Цю першопричину ми і розглянемо більш детально в наступному розділі.

Про підступи шкідливих бактерій

Стан нашої ротової порожнини прямо пов'язаний з діяльністю бактерій, які, як і будь-які живі організми, споживають їжу і виділяють її відходи. Ці відходи життєдіяльності бактерій являють собою леткі сірчисті з'єднання, які, в свою чергу, і служать джерелом неприємного запаху з рота. Бактерії, що виділяють більшість смердючих хімічних сполук, вчені називають «анаеробними». Цей термін означає, що найкраще такі бактерії приживаються там, де немає кисню. Таке «безкисневе» середовище утворюється під шаром нальоту на зубах і язика.

У більшості випадків бактерії-шкідники скупчуються на язиці, однак вони цілком затишно почуваються і в областях пародонту - в проміжках між зубами і по лінії ясен. Захворювання пародонту, зокрема, призводять до утворення «пародонтальних кишень» - поглиблень між зубами і яснами. Ці кишені є благодатним середовищем для розмноження анаеробних бактерій, внаслідок того, що їх, як правило, дуже важко або навіть неможливо очистити без допомоги фахівця.

Як же все-таки позбутися неприємного запаху з рота?

Виходячи з того, що основним джерелом поганого запаху є бактерії, боротьба за свіже дихання повинна, головним чином, полягати в правильному догляді за порожниною рота. Тактика ведення бою проти бактерій складається з наступних ключових етапів.

Садимо бактерії на дієту

Відомо, що більшість речовин, що утворюють неприємний запах, бактерії виділяють після споживання продуктів, що містять білок - це і є їхня улюблена їжа. Саме з цієї причини, люди, які віддають перевагу страви вегетаріанської кухні, рідше страждають проблемами зі свіжістю дихання, ніж любителі м'ясних страв. Трохи скорегувавши раціон і включивши в нього більше овочів і фруктів, ви тим самим позбавите бактерії «улюблених делікатесів», таким чином значно скоротивши їх популяцію.

Зменшуємо «чисельність населення» бактерій

Для цих цілей, звичайно ж, правильно чистимо зуби і ясна, користуючись всіма доступними засобами - щіткою, зубною ниткою, іригатором, обполіскувачами для порожнини рота. Особливо ефективно боротися з бактеріями за допомогою ультразвукової щітки. Крім цього, відвідуємо кабінет гігієніста для професійної гігієнічної чистки зубів. Це зменшить наліт, запобіжить його подальше накопичення і видалить залишки їжі, позбавляючи бактерії живильного середовища і, як наслідок, позбавляючи від неприємного запаху з рота. Ціна гігієнічної чистки цілком доступна, з урахуванням потреби в даних процедурах раз на півроку.

Позбавляємо бактерії постійної прописки

Іншими словами, намагаємося послабити анаеробне середовище, в якому живуть і розмножуються шкідливі мікроорганізми, насамперед, ретельно очищаючи язика. Більшість з нас, як правило, ігнорує цю процедуру, хоча вона, разом з чищенням зубів, повинна бути частиною щоденного догляду за ротовою порожниною. Більше того, у багатьох випадках, застосування одного цього способу, без будь-яких додаткових заходів, допомагає усунути прояви халітоза.

Не допускаємо утворення нової «армії» бактерій

Не забувайте раз на півроку відвідувати стоматолога. Навіть якщо ніяких видимих причин для цього немає, грамотний фахівець зможе розпізнати симптоми деяких захворювань на самих ранніх стадіях, коли ще немає очевидних проявів. Одним з таких захворювань є пародонтит, який починається з «невинною» кровоточивості ясен під час чищення зубів і неприємного запаху з рота, а закінчитися може втратою зубів.

Крім того, на прийомі у стоматолога можна дізнатися багато нового, наприклад, як насправді треба чистити зуби! Адже більшість з нас може навіть не здогадуватися про те, що робить це абсолютно неправильно. Лікнеп з чищення зубів допоможе дізнатися, як найбільш ефективно очищати зубний наліт, а також які засоби (пасти, щітки, скребки і полоскання) підходять саме вам.

Ефективному очищенню зубів може заважати нарослий на них зубний камінь. Видалити його самостійно неможливо. Однак існує маса передових методик, з якими вас також ознайомить стоматолог. Наприклад, гігієнічна чистка за допомогою технології Air Flow, що дозволяє зняти зубні відкладення і зубний наліт без пошкодження емалі.

Консультація фахівця необхідна і в разі встановлення протезів. Лікар обов'язково повинен пояснити вам, як правильно їх очищати. Як і натуральні зуби, язик і ясна, протези також можуть бути «майданчиком» для розмноження бактерій. І очищають їх, як правило, звичайною або спеціальною зубною щіткою з зовнішньої, а потім і з внутрішньої сторони. Після очищення протези слід помістити в контейнер зі спеціальною антисептичної рідиною (вибрати потрібну також допоможе досвідчений фахівець).

Які заходи для позбавлення від халітоза можна приймати самостійно?

Пити більше води

При нестачі води ваш організм буде намагатися утримати її, через що знижується утворення слини, яка, в свою чергу, буде з меншою ефективністю розчиняти і змивати бактерії, що утворюють неприємний запах. Тому споживання протягом дня великої кількості води також допоможе вам у боротьбі з неприємним запахом.

Полоскати рот настоями

Лікарі різних країн здавна використовували різні натуральні засоби для позбавлення від неприємного запаху. На Далекому Сході це були насіння анісу, в Таїланді - корки гуави, в Іраку - гвоздика, італійці їли петрушку, а бразильці корицю. У Росії серед засобів народної медицини найбільш популярні настої з свіжого кропу, листя кислиці, суниці, м'яти, полину гіркого, звіробою, ромашки і кори дуба. Багато сучасних засобів для полоскання рота також містять масла ментолу та евкаліпта. Якщо під рукою нічого не виявилося з перерахованого вище, то на деякий час може допомогти полоскання простою водою.

Стимулювати виділення слини

Ми вже з'ясували, що слина очищує рот, розчиняючи і вимиваючи бактерії. При жуванні організму здається, що ви приймаєте їжу, і тому він дає сигнал збільшити виділення слини. Найпростіший спосіб стимулювати її виділення - почати що-небудь жувати, наприклад, насіння гвоздики, петрушку, кріп або м'яту. М'ятні льодяники і жувальна гумка також сприяють слиновиділенню, але слід переконатися, що в них немає цукру, адже він сприяє зростанню бактерій, що викликають карієс.

Часом чим складніше проблема, тим простіше її рішення! Ніякої халітоз не встоїть перед гігієною порожнини рота. Кажуть, що по тому, як людина доглядає за порожниною рота, можна судити про те, як він піклуєтеся про своє здоров'я в цілому. І, треба визнати, дане твердження зовсім не позбавлене сенсу!

 

Всього коментарів: 0
avatar