07.05.2024
Вівторок,07:02
Вітаю Вас Гість

Інжир: корисні властивості ласощі, родом зі Сходу

Інжир: корисні властивості«Листя його рятують від лишаю, а відваром, змішаним з піною гірчиці змащують при корості. При катаракті, потовщенні століття і оболонок ока допомагає молочний сік з медом. Свіжі та в'ялені плоди вживають при падучій, а сік, вичавлений з його гілочок, перш ніж вони покриються зеленню, прикладають до изъеденному зуба. З сирих плодів готують пов'язки і прикладають до твердих пухлин, бо плоди цього дерева добре розсмоктують важковиліковні пухлини...», - так описував корисні властивості інжиру Авіценна у своєму «Каноні лікарської науки».

Привіт з минулого

Ці та інші не менш корисні якості інжиру були відомі не тільки знаменитому лікарю давнини. Інжир, а також фіга, смоковниця, смоква вважається одним з найдавніших рослин. Згідно з біблійною легендою, саме фіга і є той самий заборонений плід, за який перших людей вигнали з раю. Крім того, Адам і Єва, пізнавши сором, пошили собі вбрання з фігових листків.

В Талмуді (священної книги іудеїв) смоква символізує вічну мудрість. Не залишили без уваги фіґове дерево, і буддисти: саме під цим деревом на Будду зійшло просвітління. Стародавні римляни вважали, що фігове дерево врятувало від смерті засновників Риму - Ромула і Рема: скинута зі скелі кошик з немовлятами була утримана гілками смоковниці.

Що ж це за рослина - інжир, корисні властивості якого так високо цінували наші предки?

Східне ласощі

Родом інжир з Малої Азії. Дикі види смоковниці ростуть в гірській місцевості Азербайджану, Узбекистану, Туркменістану, Грузії, зустрічається він і в Криму. Окультурені форми фігового дерева користуються популярністю в багатьох країнах Середземномор'я. Інжир вирощують і як кімнатна рослина. Фіга відноситься до сімейства тутових, роду фікусів. Якщо надломити гілочку інжиру, то на поверхню виступить «молоко» - молочний сік - ознака, характерний для всіх фікусів.

Плодоносить інжир два рази в році. Плоди фіги мають різне забарвлення від світло-жовтого до темно-бурої, залежно від сорту. Найбільш солодкими вважаються жовті фіги, а от темні, наближаються до чорної забарвленні, плоди вважаються гіршими за смаковими якостями і на Сході в їжу не використовуються.

Сирі плоди інжиру не їстівні з-за великого вмісту їдкого молочного соку. Дозрілі плоди заповнені соком і ніжною м'якоттю, в якій знаходиться безліч м'яких, їстівних кісточок. Їсти можна все: соковиту м'якоть, кісточки, тонку шкірку.

На жаль, свіжі фіги неможливо транспортувати: самі плоди дуже крихкі, не витримують трясіння і ударів, зберігаються лише 5-6 годин, після чого починають бродити, так як сік інжиру містить багато цукру. Тому скуштувати свіжий фрукт можна лише там, де він росте. Щоб доставити плоди до споживача, їх небагато підв'ялюють або сушать. В'ялений інжир продають на ринку або в магазині.

Корисні властивості інжиру

Інжир: корисні властивості

По харчовій цінності інжир відноситься до високопоживним продуктів. Харчова цінність сушеної (в'яленої) фіги в 100 р.:

  • калорійність - 250 ккал;
  • білки - 5 р.;
  • жири - 1 р.;
  • вуглеводи: клітковина - 15 г, цукор - 50 г;
  • вітамін С - 1,2 мг.;
  • вітамін В1 - 0,1 мг.;
  • вітамін В2 - 0,1 мг.;
  • вітамін В6 - 0,1 мг.;
  • натрій - 12 мг.;
  • калій - 685 мг.;
  • кальцій - 160 мг.;
  • залізо - 0,3 мг.;
  • фосфор - 69 мг.;
  • магній - 68 мг.;
  • мідь - 0,3 мг.;
  • цинк - 0,5 мг.;
  • селен - 0,5 мг.

Як бачите, корисними елементами інжир не обділений. Цей фрукт містить багато грубої клітковини і пектину, які є найважливішими продуктами для нормальної роботи кишечника і профілактики ракових пухлин. Великий відсоток клітковини і білка дозволяє отримати насичення всього від декількох сушених фіг. Крім того, фіги багаті расщепляемой клітковиною, яка знижує вміст холестерину в крові. Тому інжир корисний для профілактики атеросклерозу, хвороб серця і судин.

Крім клітковини холестерину високої щільності (найшкідливіший вид холестерину, що відкладається на стінках судин), який людина отримує з тваринною їжею, бореться фітостероли, що міститься в інжирі. Фітостероли - рослинний аналог холестерину, зв'язує молекули високої щільності, перешкоджаючи їх попаданню в судини. Також інжир має властивість розріджувати кров, запобігаючи утворенню тромбів, отже він буде корисний людям з високою згортанням крові.

Крім іншого, в інжирі незамінні жирні кислоти з декількома подвійними зв'язками (поліненасичені), які не виробляються в організмі людини і повинні надходити разом з їжею. Ці кислоти відповідають за нормальну роботу нервової системи, а також необхідні для функціонування імунної системи.

За змістом деяких мінеральних елементів фіга перевершує багато продуктів. Наприклад, за рівнем заліза вона обігнала яблука. А за вмістом калію інжир пропустить вперед тільки горіхи. Вітаміни А і В укупі з поліненасиченими кислотами складають незамінний набір елементів для краси шкіри і волосся.

Будьте обережні

Інжир, корисні властивості якого очевидні, не позбавлений і недоліків. А всьому виною велика кількість цукру, що міститься в плодах. Нарівні з клітковиною в сушеному інжирі міститься до 40% цукрів, насамперед фруктози. Цей факт слід враховувати людям з цукровим діабетом.

Крім того, здатність до розрідженню крові робить небезпечним цей продукт для людей з низькою згортанням крові. А що міститься в фіге щавлева кислота небезпечна для хворих подагрою, адже саме з неї утворюється сечова кислота, яка відкладається в судинах і служить причиною подагри.

Інжир сушений: корисні властивості для організму

Лікувальні властивості

Немає такої хвороби, яку б не лікували інжиром. І це дійсно так, адже від природи отримав інжир корисні властивості, застосовні для будь-якого органу або системи органів. Ще до Авіценни плодами і листям фіги лікували безліч захворювань. І донині інжир користується популярністю в народній медицині.

Інжир є універсальним профілактичним засобом для літніх людей: для розрідження крові, зниження рівня холестерину, поліпшення роботи серця і нервової системи. Плоди і листя інжиру мають протизапальну, антибактеріальну, заспокійливу дію. У меншій мірі виражене сечогінний, послаблювальну дії інжиру. У народній медицині фігу застосовують у наступних випадках:

  • ослабленим, видужуючим людям з порушеннями імунітету корисно з'їдати 3 в'ялені инжиринки в день для відновленнясил;
  • занадто худим людям, що прагнуть поправитися, корисний інжир, перетертий з мигдалем;
  • для звільнення кишечнику від паразитів корисно їсти інжир і пити настої його листя;
  • при колітах, ентероколітах, а також дизентерії показано пити міцний відвар плодів або листя фіги;
  • ферменти, що входять до складу інжиру, благотворно впливають на слизову оболонку шлунка при атрофічних гастритах;
  • людям із залізодефіцитною анемією, при гострих або хронічних крововтратах корисний інжир. Жінкам у період менструації фіга допомагає відновити залізо в крові;
  • розсмоктуючу дію інжиру, про яке писав ще Авіценна, яскраво проявляється при лікуванні хвороб дихальної системи. При бронхітах, трахеїтах, ларингітах добре допомагає відвар листя інжиру або молоко, в якому були зварені плоди фіги;
  • при зубних болях шматочок сушеного або стиглого інжиру прикладають до хворого зуба;
  • при лихоманці, для виведення токсинів з організму, хворим дають пити молоко з інжиром або відвар листя;
  • при запорах, млявому кишечнику корисно їсти інжир;
  • молочним соком із стебел або незрілих плодів інжиру лікують тромби, варикозну хворобу, а також розріджують кров;
  • відваром з листя фіги, молочним соком лікують вугри;
  • для якнайшвидшого загоєння ран і опіків роблять пов'язки з кашкою з інжиру;
  • кашку з плодів або листя інжиру прикладають до фурункулів і наривів для прискорення їх розкриття та гоєння;
  • при нервовому стресі, зайвої нервозності корисно їсти сушений інжир;
  • дітям для зміцнення імунітету, а також при проблемах зі сном на ніч дають пити молоко, в якому був зварений плід інжиру;
  • східних країнах до інжиру особливе ставлення. Крім цілющих властивостей, його використовують як афродизіак: плоди збуджують сексуальне бажання, породжують пристрасть.

В офіційній медицині з плодів рослини отримують фіцін - речовина, яка використовується для профілактики атеросклерозу та його наслідків. А з листя - фурален, для лікування порушень пігментації (вітіліго).

Інжир і дієта

Людям з надмірною вагою, а також знижує вагу інжиром краще не захоплюватися. Не дивлячись на достатню кількість клітковини і корисні речовини, висока калорійність фіги не дозволяє включати цей плід дієтичне меню. Це не означає, що інжир взагалі не потрібно вживати. Він може стати прекрасною альтернативою цукерок або випічці в той період, коли ви не сидите на дієті. Адже крім фруктози в ньому знаходиться багато речовин необхідних для краси шкіри і волосся: клітковина, пектини, вітаміни групи В, поліненасичені жирні кислоти.

Навпаки, людям, що прагнуть набрати вагу, інжир дуже до речі. Зайва худоба ніколи не була ідеалом краси. У меню висококалорійної дієти можна спокійно включити 5-6 плодів сушеного фіги в день.

Ось така це цікава рослина інжир, корисні властивості якого допомагали багатьом людям в давнину і продовжують зцілювати хвороби в наші дні, він зміцнює імунітет і покращує зовнішній вигляд волосся і шкіри.

Всього коментарів: 0
avatar