29.04.2024
Понеділок,15:53
Вітаю Вас Гість

Гіперкератоз шкіри: причини виникнення та методи лікування

Гіперкератоз шкіриГіперкератоз - надмірне і неприродне потовщення крайнього шару епідермісу. Найчастіше гіперкератоз шкіри виникає, коли клітини крайнього шару починають ділитися в прискореному темпі, а процеси відлущування протікають уповільнено через порушення роботи внутрішніх органів. Обидва ці чинники призводять до потовщення різних ділянок шкіри. Подібне ущільнення може досягати товщини від декількох міліметрів до чотирьох сантиметрів. Слід знати, що це захворювання не проходить сама, без спеціального лікування. Дуже рідко гіперкератоз шкіри проявляється у здорових людей, як правило, уражуються ділянки на ліктях, колінах і стопах.

Причини виникнення гіперкератозу шкіри

Гіперкератоз виникає з різних причин та супутніх факторів, проте всі вони розподіляються на дві групи:

  • 1. Ендогенні причини - хвороба виникає із-за внутрішніх захворювань, що протікають систематично, таких як лишай, цукровий діабет, різні види іхтіозу, еритродермія і кератодермия. Наприклад, при цукровому діабеті порушується природний обмін речовин і, як наслідок, порушується больова, а іноді і тактильна чутливість шкіри, виникає ефект пересушеного епідермісу.
  • 2. Зовнішні причини - гіперкератоз шкіри може виникнути при носінні грубої одягу або взуття, яка сильно тисне чи тре шкіру. Захищаючи внутрішні органи, організм прискорює поділ клітин і уповільнює процеси злущення. Найбільше тиск припадає на стопи, і саме в цій зоні найчастіше відбувається небажане огрубіння шкіри.

До чинників, що збільшують ризик появи гіперкератозу шкіри, відносять: різні форми ожиріння, неправильно підібраний одяг і взуття, спадкові та набуті патології стоп.

Гіперкератоз може виникнути на тлі різних шкірних захворювань, таких як:

  • себорея;
  • іхтіоз - поява на шкірі наростів, що нагадують риб'ячу луску;
  • себорейний дерматит;
  • червоний лишай у отрубевидной формі;
  • псоріаз;
  • рожевий лишай.

Причини гіперкератозу шкіри, види

Де можна виявити гіперкератоз шкіри

Шкірний гіперкератоз не тільки викликається різними причинами, він може протікати також у відмінній формі і на різних ділянках шкіри.

  • 1. Фолікулярний гіперкератоз шкіри - дана різновид проявляється у виникненні дрібних червоних і червоних горбків або прищів на місцях фолікул. Ці горбки роблять верхній шар епідермісу схожим на гусячу шкіру. Найчастіше уражаються сухі або схильні до сухості ділянки тіла - лікті, сідниці, коліна і стегна з зовнішньої сторони. При запущеному стані хвороби гіперкератоз фолікулів поширюється на інші ділянки шкіри. Навколо горбків з'являється запалений, червоний ободок. Якщо до того ж носити грубий одяг, то шкірний покрив стає схожим на жаб'ячу шкіру, тобто стає шорсткою.

Видавлювання змінених фолікул призводить до запальних процесів і інфекційних пиодермиям. Гіперкератоз шкіри такого виду не є небезпечним для життя людини, але не вилікований вчасно може призвести до анулювання без оперативного втручання косметологічних дефектів. Якщо зміни шкірного покриву зумовлені проявом хвороб внутрішніх органів, то потрібно лікування причини, інакше гіперкератоз не можна вилікувати повністю.

Лікування фолікулярного гіперкератозу об'єднує в собі корекцію роботи всіх хворих органів і використання препаратів місцевої дії, що містять природні пілінги: фруктові і молочні кислоти. Не рекомендується застосування механічних скрабів, жорстких мочалок і пемз, здатних пошкодити здорові ділянки шкіри і викликати інфікування вузликів. Для прискорення процесів злущення і утворення нових шкірних клітин варто приймати вітаміни груп А, Е і С.

  • 2. Лентікулярний гіперкератоз шкіри - причини виникнення гіперкератозу даного виду ще не відомі сучасній науці, але в основі лежать порушення в геномі, і неправильне утворення кератину в організмі. Найчастіше даний вид гіперкератозу шкіри проявляється у чоловіків зрілого віку. У фолікулах з'являються папули, що досягають у розмірах 0,5 см і мають червону, коричневу або оранжеве забарвлення. Розташовуються запалення на тильній стороні стегон, гомілках або стопах, іноді - на руках або вушних раковинах. Дуже рідко хвороба вражає слизову рота.

Якщо видалити рогову частина горбка, то відкривається поглиблення з мінімальним кровотечею, без болючих відчуттів. Лікування включає використання глюкокортикостероїдних мазей, а також кремів з ароматичними ретиноїдами.

  • 3. Гіперкератоз стоп - носить також назву підошовний гіперкератоз і зазвичай викликаний недостатнім косметичним доглядом за тілом. Огрубілою шар шкіри може досягати 3-4 см. З-за тиску тіла на сухій шкірі стоп з'являються кровоточиві тріщини, які викликають різкий біль при ходьбі і інфікування другого типу. Більше 40% жінок і 21% чоловіків, у віці 21 року, мають різні прояви цієї хвороби.

Гіперкератоз шкіри стоп виникає з-за спадкових патологій (плоскостопість), ожиріння, нерегулярного догляду за ногами, набутих патологій (кульгавість), порушення у процесах відтворення кератину. Якщо омозоленность з'являється на всій поверхні стопи або п'яти, то можлива причина виникнення недуги - грибкове захворювання або ендокринний дисбаланс організму.

Найбільш поширені причини гіперкератозу шкіри стоп:

  • за зовнішньої частини п'ятки - зазвичай причина в придбаної або спадкової клишоногості і постійному обертанню п'яти всередину при ходьбі;
  • внутрішній край стопи - причина в слабких м'язах або зв'язки стопи і гомілки, плоскостопість, ожиріння або підвищені навантаження, пов'язані зі стоячою роботою. У таких пацієнтів сильно зношується каблук по внутрішній стороні;
  • задній край п'яти - причина в неправильно підібраного взуття, коли вся вага тіла припадає на пальці і край п'яти, наприклад, при постійному носінні високих і незручних каблуків;
  • середня частина стопи - гіперкератоз викликаний поздовжнім плоскостопістю.

Лікування гіперкератозу стоп призначається подологом або ортопедом і включає в себе зміну взуття, протигрибкову терапію і використання загоюють мазей. У домашніх умовах застосовують ванночки для ніг з прохолодною морської або підсоленою водою, механічні пілінги і регулярне зволоження шкіри.

  • 4. Гіперкератоз шийки матки або лейкоплакія - має вигляд білої або білястої тонкої плівки, яка іноді розташовується не тільки на шийці матки, але і на стінках піхви. При лікуванні використовують лазерокоагуляционные процедури, в рідкісних випадках призначають хірургічне втручання.

Гіперкератоз шкіри - лікування, чому виникає

Основні форми гіперкератозу

Гіперкератоз має ряд розповсюджених форм, у тому числі:

  • кератомикоз - уражена грибком, ороговіла шкіра;
  • шкірний ріг - небезпечна форма гіперкератозу, яка може перейти в злоякісну пухлину. На певній ділянці шкіри з'являється наріст, у вигляді роги тварини. Усувають роговий шар шляхом зрізання і подальшого косметологічного шліфування. Перед процедурою розм'якшують шкіру спеціальними хімічними засобами і водою;
  • кератома - обмежений дискератоз шкіри у вигляді пухлин;
  • долонно-підошовний кератоз - викликане грибкових впливом або псоріаз ороговіння стоп або долонь;
  • клімактерична кератома - викликана ожирінням і періодом клімактеричних змін в організмі;
  • омозоленность шкіри - буває від тиску на епітелій і при діабетичних ушкодженнях. Класифікують дев'ять основних різновидів мозолів: м'яка мозоль, нейрофиброзная мозоль, подногтевая мозоль, тверда мозоль, нейрососудистая, папілярна та судинні мозолі, а так само мозолі з шипами або стрижнями і мозоль з білими вуграми. При діабетичних пошкодженнях мозолі зазвичай м'які, що виникають на краях некротичних заглиблень;
  • гіперкератоз нігтьової частини (нігтьового ложа) - має грибкову причину виникнення.

Домашнє лікування гіперкератозу шкіри засноване на використанні соку алое, який володіє зміцнюючими, зволожуючими, ранозагоювальні та протигрибковими властивостями. Також застосовують розпарювальні ванни з додаванням квітів або масел ромашки або лаванди. Для профілактики виникнення гіперкератозу шкіри рекомендується використання розм'якшуються кремів і мазей, відлущуючих скрабів і поживних кремів. Для боротьби з «гусячою шкірою» використовують кварцові лампи, вітаміни, а також процедури в саунах і лазнях.

Всього коментарів: 0
avatar