15.05.2024
Середа,11:13
Вітаю Вас Гість

Екстрена контрацепція: основні методи та їх застосування

Екстрена контрацепціяСучасна медицина пропонує величезну кількість контрацептивів, які повсюдно використовуються, і є загальнодоступними і загальноприйнятими. Але іноді трапляється щось непередбачене, наприклад, порвався презерватив або несподівано закінчилися таблетки. Якщо таке все-таки відбулося, а вагітність на даному етапі небажана або протипоказана, вас може виручити екстрена контрацепція. При цьому діяти слід негайно.

Справа в тому, що засоби екстреної контрацепції діють протягом 72х годин після статевого акту, на етапах овуляції, запліднення та імплантації. Таблетка, прийнята після незахищеного статевого акту, або запобігає процесу овуляції, або перешкоджає прикріпленню заплідненої яйцеклітини до матки, в залежності від того, на якому етапі знаходиться процес запліднення. Найбільш відомі методи:

  • спринцювання;
  • гормональна екстрена контрацепція;
  • негормональная;
  • внутрішньоматкова.

Спринцювання

Спринцювання - це спосіб, при якому відбувається промивання стінок піхви і матки водою або розчинами лікарських трав. Даний метод є найменш ефективним, так як сперматозоїд потрапляє в матку вже через хвилину після статевого акту, так і мікрофлора піхви змінюється, що призводить до його сухості.

Гормональна екстрена контрацепція

Гормональна екстрена контрацепція підрозділяється на два методи. Перший з них - метод Юзпе, згідно з яким протягом 72х годин після закінчення незахищеного статевого акту потрібно прийняти «Мікрогінон», «Фемоден», «Рігевідон», «Регулон» або «Мінізистон», перший раз 4 таблетки, через дванадцять годин таку ж кількість препарату. «Мерсилон», «Новинет» і «Логест» вживають по 5 таблеток у ті ж часові інтервали.

Ефективність цих препаратів досить висока (75-85%), але є деякі побічні ефекти. Жінок часто мучить нудота, нерідко-блювота, іноді діарея, порушення менструального циклу і т. д. Після блювоти прийом ліків необхідно повторити. Якщо ж після прийому таблеток настала вагітність, її необхідно перервати.

Другий метод гормональної екстреної контрацепції - прийняття препаратів, що містять прогестини. До них відносяться «Эскапел» і «Простинор». «Простинор» містить 0,75 мг гормону, тому його приймають двічі протягом 72х годин після незахищеного статевого акту з інтервалом у 12 годин. У «Эскапеле» - 1,5 м прогестинів, отже, таблетка ыпивается одноразово. «Эскапел» діє протягом 98 годин після статевого акту. Ефективність даних препаратів дуже висока (98%).

У таких таблеток є побічні ефекти, подібні до вищеописаних методу Юзпе. До протипоказань у застосуванні «Простинора» і «Эскапела» відносять захворювання печінки, безпричинні кровотечі, рак ендометрія і молочних залоз і т. д. Не рекомендується використовувати гормональну екстрену контрацепциею під час лактації. Якщо ж така необхідність настала, слід почекати з грудним вигодовуванням протягом 1-2 днів.

Засоби екстреної контрацепції

Негормональная екстрена контрацепція

До негормональних засобів належать препарати «Даназол» і «Міфепристон». Ефективність даних препаратів, досить низька, але і побічних ефектів набагато менше. Застосовується «Даназол» по 400-500 мг тричі чи двічі через кожні 12 годин. «Міфепристон» приймають протягом 72х годин після статевого акту, дозування змінюється в залежності від маси тіла та інших факторів.

Внутрішньоматкова спіраль

Внутрішньоматкова спіраль використовується як засіб екстреної контрацепції. Вона не рекомендується жінкам з проблемами матки і нерожавшим молодим дівчатам. Для годуючих мам - це самий ефективний метод контрацепції. ВМС вводиться протягом 5-7 днів після незахищеного статевого акту, в подальшому цей спосіб краще використовувати на постійній основі.

Деякі дівчата вдаються до народних засобів екстреної контрацепції, але це може бути небезпечним і іноді провокує викидень. Серед народних рецептів відомий розчин цукру з йодом, петрушка, аскорбінова кислота, гарячі ванни на травах і т. д.

Засоби екстреної контрацепції дозволяють знайти вихід із непередбаченої ситуації, у разі, якщо вагітність небажана. Але при зверненні до них необхідно проявляти крайню обережність, і, ні в якому разі не вдаватися до так званим «народним рецептам».

Всього коментарів: 0
avatar