03.05.2024
П`ятниця,17:52
Вітаю Вас Гість

Дігтярне мило - подбайте про своє здоров'я

Дігтярне милоПро цілющі властивості дегтярного мила відомо було вже давно, але з абсолютно незрозумілих причин воно одразу перестало бути популярним. В даний час, незаслужено забуте мило знову набирає обертів. Сучасні косметологи радять усім клієнтам та їхнім родинам переходити з хімічного і фабричного на природне і більш корисне. Переваг дегтярного мила незліченна кількість, але особливо воно ефективно у боротьбі з дерматологічними проблемами. Дотримуючись порад косметологів, його використовують ті, хто дійсно піклується про своє здоров'я та красу.

Що таке дігтярне мило і як його приготувати вдома

Основним складовим компонентом дегтярного мила, як відомо, є березовий дьоготь. Ще багато століть тому скандинавські народи широко використовували березовий дьоготь в народній медицині і вважали його коштовним бальзамом. Вперше дьоготь стали використовувати для лікування корости і прокази. На слов'янській землі береза завжди була особливо шанованим деревом і ліки, що з неї отримували, вважалися цілющими і цінними.

Зараз дігтярне мило легко знайти майже в будь-якому магазині, але раніше його робили виключно в домашніх умовах. Фабричне дігтярне мило складається з дьогтю лише на 10 %, а інші 90 % - це звичайне мило. Дьоготь деревний отримують шляхом перегонки його кори. Кору нагрівають без доступу повітря до її розкладання. Потім з березового дьогтю можна виділити ефірне масло, яке теж дуже ефективно в боротьбі з шкірними проблемами.

Рецепт приготування дегтярного мила

  • 1. Для початку приготувати інгредієнти. Купіть в магазині будь-яке жирне мило. Краще всього, якщо це буде звичайне дитяче мило без всяких добавок, ароматизаторів та барвників. Окремо в аптеці купити готовий дьоготь.
  • 2. Мило натерти на тертці в яку-небудь непотрібну ємність, яку ви і далі будете використовувати для приготування дегтярного мила, так як воно має досить неприємний стійкий запах.
  • 3. В мило додайте трохи води і нагрійте на водяній бані до тих пір, поки воно не розчиниться. Періодично помішувати масу.
  • 4. Розтоплена маса повинна бути клейкою. У неї додайте 2 ложки дьогтю, враховуючи, що мила має бути 3 шматки (600 гр.).
  • 5. Після цього всю масу ретельно перемішайте і поставте остигати у прохолодне місце. Коли мило охолоне до 30-40 градусів, його слід розлити у формочки. Формочками можуть бути будь-які непотрібні пластикові баночки, наприклад з-під йогурту.
  • 6. Повністю мило застигає протягом тижня. На цей час формочки залишити на відкритому повітрі, прикривши чим-небудь, щоб на милі не збирався пил. Якщо ви живете в місті, то найкраще мило залишити на балконі. Пам'ятайте, що воно має досить різкий запах, тому краще його тримати там, де буваєте рідше всього.

Мило виходить дуже приємним і ніжним, і використовувати його можна набагато частіше, ніж фабричне. У дігтярне мило так само можна додавати різні ефірні масла (персикове, виноградне, мигдальне, жожоба) та мед. Це не тільки трохи пом'якшить його різкий запах, але і покращити ефект від використання.

Властивості дегтярного мила

Про основні властивості дегтярного мила

Зараз березовий дьоготь є досить популярним компонентом бактерицидних і ранозагоювальних мазях. Однак використання дегтярного мила стає все більш популярним. Як вже говорилося, воно має досить неприємний різкий запах, колір і смак, що само собою змушує не довіряти йому, і використовувати мило з обережністю. Природно всі ці властивості мила передалися від березового дьогтю. На смак пробувати, звичайно, не варто, навіть якщо ви чули про такий спосіб його застосування в народній медицині. Справа в тому, що дьоготь містить смоли і фенолу, які при попаданні в організм можуть викликати дуже важкі реакції.

Боятися різкого запаху мила не варто. Якщо його зберігати в щільно закритій ємності, то він нікого турбувати не буде. Також мило не залишає запаху на шкірі після миття.

Дігтярне мило крім лікувального ефекту володіє рядом переваг: воно не містить барвників, хімічних добавок та ароматизаторів, ліки натурального і природного складу, ніж дігтярне мила, знайти дуже складно. Сфера застосування дегтярного мила широка і не обмежується лише косметологією.

Дігтярним милом лікують інфекції, що потрапили на відкриті рани, промивають пролежні лежачих хворих, лікують обмороження та опіки, воно позбавляє від лупи і свербіння шкіри голови, корости, дерматитів, псоріазу та інших шкірних захворюваннях. Все це здійснюється завдяки бактерицидних, підсушуючих, протизапальних і загоюючих властивостей. Мило підсилює кровопостачання уражених ділянок шкіри, тим самим стимулюючи її регенерацію і оновлення.

Застосування дегтярного мила для обличчя

Дігтярне мило можна застосовувати для вмивання обличчя навіть не маючи серйозних шкірних захворювань. Якщо у вас просто проблемна шкіра, з якою не справляються звичайні косметичні засоби, то дігтярне мило стане вашим вірним помічником. Таке мило досить сильно сушить шкіру, тому ідеально підійде для догляду за жирною шкірою обличчя. Але це не привід, щоб відмовитися від його використання всім іншим. Щоб уникнути стягнутості і сухості шкіри необхідно після його застосування додатково живити і зволожувати шкіру будь-якими кремами або лосьйонами, якими ви зазвичай користуєтеся.

Щоб отримати потрібний ефект від використання дегтярного мила застосовувати його слід 2 рази на день - вранці і ввечері (курс - 3-4 тижні). Головне - звикнути до його специфічним запахом. Тут потрібно пам'ятати, що всі люди різні і у кожного організму є свої індивідуальні особливості. Тому, незважаючи на природну основу мила, воно не може підійти абсолютно всім.

Існує 2 основних способи застосування дегтярного мила для шкіри обличчя:

  • 1. Просте умивання. Вмиватися з дігтярним милом слід теплою водою. В кінці вмивання обполоснути обличчя прохолодною водою. Крім ефекту від мила, ви зробите контрастне ополіскування шкіри, що приведе її в тонус і трохи освіжить. Пам'ятайте, що під час лікування шкіри обличчя дігтярним милом не слід часто чіпати її руками, а тим більше вичавлювати на ній прищики. Буде дуже добре, якщо ця звичка закріпиться у вас на більш тривалий час.
  • 2. Маска для обличчя. На вимите і трохи підсушені обличчя нанести густу піну з дегтярного мила. Потримайте її на обличчі хвилин 10-15, після цього у вас з'явиться відчуття, що вся пінка вбралася, і лице стягнуте. Залишки добре змити прохолодною водою і нанести на шкіру лосьйон або крем. Таку маску слід робити 1-2 рази в тиждень. Вона дуже ефективна, але зловживання може викликати необоротну сухість шкіри і лущення, тому робити її слід обережно. Ідеально для використання дегтярній маски мило домашнього приготування з додаванням меду і ефірних масел. І взагалі для вирішення проблем зі шкірою обличчя краще застосовувати тільки таке пом'якшене дігтярне мило.

Дігтярне мило: застосування для волосся, для особи

Дігтярне мило для волосся

Дігтярне мило можна застосовувати не тільки для вирішення проблем з шкірою. Також досить ефективним воно є допомогою по догляду за волоссям. Існують вже готові шампуні з додаванням березового дьогтю, але більший ефект можна отримати при використанні дегтярного мила.

Дьоготь надає благотворний ефект на шкіру голови, знімає свербіж, запальні процеси і роздратування, перешкоджаючи тим самим появі лупи. Якщо проблема лупи вас вже турбує, то дігтярне мило дасть хороший лікувальний ефект. Можливо, повністю від лупи воно позбавити не зможе, але зате допоможе зробити істотний поштовх у боротьбі з лупою. Крім цього, завдяки підсушуючим властивостями, таке мило стане ідеальним в боротьбі із зайвою жирністю волосся. Як вже говорилося, дьоготь підсилює кровопостачання шкірних клітин, що сприяє харчування волосяних цибулин, зміцнюючи їх. Таким чином, ви зможете позбутися від випадіння волосся і посилити їх зростання.

Застосовувати дігтярне мило для волосся дуже легко - просто замініть милом свій звичайний шампунь. Але тут є свої нюанси:

  • мити волосся дігтярним милом тривалий час не слід, це може призвести до висушування волосся. Обов'язково користуйтеся бальзамом для волосся після миття їх милом, а також додатковими поживними засобами. Це дозволить не тільки пом'якшити їх, але і замаскує неприємний запах мила;
  • не слід чекати ефекту вже після першого застосування. Застосування мила для волосся дійсно дає хороші результати, але тільки після тривалого використання. Пам'ятайте, що якщо у вас намічається важливий захід, то першу процедуру миття волосся дігтярним милом краще відкласти, тому що після першого миття вам може здатися, що їх стан погіршився. Але турбуватися не варто, це тимчасовий ефект;
  • для того щоб реально оцінити всі гідністі дегтярного мила, його слід застосовувати 1-2 місяці, для сухого волосся краще скоротити час;
  • для сухого волосся або в цілях профілактики мийте волосся дігтярним милом тільки 1 раз на тиждень.

Звичайно, краще всього дігтярне мило підійде для жирного волосся, однак якщо у вас інший тип волосся все одно не бійтеся хоча б іноді його використовувати. Результат вас точно не розчарує - волосся буде чистим, блискучим і здоровим.

Дігтярне мило для інтимної гігієни

У сучасному різноманітті засобів для інтимної гігієни можна заплутатися остаточно і безповоротно. Виробники пропонують нам широкий вибір різних пінок, гелів, спреїв з різними ароматизаторами і наповнювачами. Але, на жаль, не багато хто знає, що все це різноманіття легко може замінити дігтярне мило.

Цей засіб не просто так вважається найбільш безпечним і придатним засобом для ніжної шкіри інтимних місць. Воно є ідеальним захистом від інфекцій, надає загоює на мікротравми (наприклад, після епіляції в зоні бікіні), а також допоможе утримувати в чистоті інтимні місця досить тривалий час.

Для посилення ефекту краще готувати таке мило самим. Обов'язково додайте в нього масла, які допоможуть у догляді за шкірою інтимних місць (наприклад, деревію, зеленого дерева, календули, ромашки, звіробою і т. д.). При регулярному застосуванні дегтярного мила ніякі інфекції і молочниця не зможуть застати вас зненацька.

Як бачимо, дігтярне мило є універсальним вирішенням багатьох проблем, незважаючи на свою низьку вартість і легке приготування. Обов'язково дотримуйтеся порад косметологів і візьміть собі за звичку використання цього чудодійного засобу. Здорова шкіра, красиві волосся і гарний настрій не змусять себе довго чекати.

Всього коментарів: 0
avatar