28.04.2024
Неділя,16:39
Вітаю Вас Гість

Дієта може викликати депресію

Жирні та солодкі продукти викликають звиканняХарчування жирною та солодкою їжею може призвести до хімічних змін в мозку, тоді чоловік на дієті буде відчувати «ломку», подібно наркоману, який втратив наркотиків. Такий висновок дозволило зробити дослідження, проведене на мишах і опубліковане в Міжнародному журналі з ожиріння доктором Стефані Фултон.

Фултон пояснила: «Працюючи з мишами, чий мозок багато в чому схожий з мозком людини, ми виявили, що нейрохімічні процеси у тварин, що харчувалися жирною та солодкою їжею, відрізнялися від тих, кого годували здоровою їжею, правильний раціон у таких тварин викликав симптоми депресії і підвищеної чутливості до стресів, запускаючи порочне коло шкідливого харчування».

протягом 6 тижнів дослідники давали одній групі мишей знежирену (11%) їжу , корм другої групи тварин був насичений жирами (58%), так що вчені могли проаналізувати, як різні продукти харчування впливають на поведінку мишей.

Далі Фултон і її команда вивчили зв'язок між нагородженням мишей їжею і їх поведінковими та емоційним відгуком. Вчені досліджували мозок тварин і з'ясували, що група, що одержувала їжу з великою кількістю жировмісних продуктів показала ознаки занепокоєння, наприклад, тварини, уникали відкритих місць.

На думку авторів, в результаті експерименту відбулися зміни в мозку тварин. В ньому був відсутній допамін - одна з молекул, що відповідають за гарний настрій і поведінку. У мозку тварин, що вживали підвищену кількість жирів, було також виявлено підвищений вміст гормону кортикостерону, кількістю якого пояснюється схильність до депресії і негативному поведінки

Хімічні процеси в людському мозку протікають аналогічним чином, і виявлена залежність між складом їжі, емоційної та поведінкової реакцією могла б мотивувати людей до підтримки здорової дієти незалежно від їх ваги.

Це дослідження пов'язано з попередніми, показали, що жирна та солодка їжа призводить не тільки до ожиріння, але і викликає бажання їсти ще більше.

Всього коментарів: 0
avatar