Антибактеріальні добавки можуть стати небезпечними для здоров'я |
Інфекціоністи побоюються, що надмірне захоплення антибактеріальним милом може призвести до появи лікарсько-стійких бактеріальних мутацій. Але, незважаючи на їх наукові дослідження, за словами доктора Елі Перенцевич (Perencevich), з понад 1000 найменувань мила на ринку майже половина містить деякі види бактерицидних добавок. Дослідник представив свої висновки на конференції Товариства інфекційних хвороб Америки в Новому Орлеані. Результати дослідження мильних продуктівУчений виявив, що 76 відсотків з 395 найменувань рідкого мила і 29 відсотків 733 найменувань кускового мила - 45 відсотків від загальної кількості - містять антибактеріальні компоненти, такі як триклозан і триклокарбан. У той час як лікарні вже використовують антибактеріальне мило більш ніж 30 років, тільки в останні десятиліття антибактеріальні продукти з'явилися на споживчому ринку у такому різноманітті: від мила до котячого туалету або кулькових ручок. Американці зосередили увагу на антибактеріальному милі, в надії захистити свої будинки і руки. Відомо, що бактерицидні елементи знищують бактерії, на відміну від традиційного мила, яке їх просто змиває, щоб не допустити небезпечної для здоров'я концентрації. Але антибактеріальні компоненти також можуть знищити і корисні бактерії, вважають експерти. До того ж, немає наукового підтвердження того, що антимікробні компоненти в побутових виробах запобігають інфекції. Вирощування супербактерійОстанні наукові дослідження показують, що антибактеріальні добавки можуть стимулювати зростання «супербактерій», стійких до антимікробних препаратів. Проблеми виникають, коли ці бактерії розмножуються, перетворюючись в небезпечні інфекції, які не можуть бути знищені доступними ліками. Подібний ріст лікарсько-стійких штамів вже відбулося в ситуації з антибіотиками. Надмірне і неправильне використання антибіотиків призвело до появи декількох лікарсько-стійких мікробів, таких як стрептокок пневмонії і штами кишкової палички. Доктор Стюарт Леві, президент спілки за розумне застосування антибіотиків, професор молекулярної біології в Університеті Тафтса школи медицини в Бостоні, вважає, що антибактеріальне мило небезпечно. «Триклозан створює середовище, в якому стійкі, мутовані бактерії пристосовуються до виживання», - говорить Леві, який опублікував дослідження про бактерицидних продуктах в журналі Nature. Чарльз Рок, штат Теннесі, також опублікував роботу за схожою тематикою, в якій підтримує раніше наведені доводи. «Використання триклозану призведе до появи стійкості до антибіотиків», - прогнозує він. І вважає, що немає особливої потреби в його застосуванні. Незабаром після статті Рока, Асоціація мила та миючих засобів, косметики, туалетних приналежностей та парфумерії розповсюдила заяву, яка оспорює ці висновки. Вона звинуватила в появі резистентності бактерій лікарів, зайво призначають антибіотики. "Антибактеріальні продукти не викликають резистентності бактерій», - говорить в заяві Ед Кавано, президент групи косметики. «Вони вбивають мікроби, тим самим перешкоджаючи розвитку інфекції». Однак, наприклад, Асоціація спеціалістів з інфекційного контролю та епідеміології в Вашингтоні, округ Колумбія, бачить у використанні антибактеріальних компонентів виключно маркетинговий хід. «Ці продукти призначені для зниження ризику інфекції, що є очевидною неправдою», - говорить Роберт Шарбо (Sharbaugh), епідеміолог з Чарльстона, Південна Кароліна, голова керівного комітету APIC з цієї теми. «Існує помилка, що якщо ви використовуєте ці продукти, то можете захистити себе від застуди. Це безумство, тому що багато хто з простудних захворювань мають вірусну природу». Вчені стверджують, що використовувати антибактеріальне мило можна тільки у відповідних ситуаціях, наприклад, при догляді за дитиною або хворим членом сім'ї, але з обережністю у повсякденному застосуванні. «Дуже багато продуктів на ринку містять антибактеріальні добавки, споживач може про це навіть і не підозрювати, тому доктор Perencevich радить перед покупкою уважно ознайомитися з переліком інгредієнтів. |
Всього коментарів: 0 | |