01.05.2024
Середа,16:22
Вітаю Вас Гість

Тріщини на п'ятах: лікування та профілактика

Тріщини на п'ятах - лікування і причиниМоторошна біль, неможливість носити красиві панчохи і модне взуття - це та реальність, з якою стикаються багато жінок. А вся справа в банальних тріщинах на п'ятах. Третина населення земної кулі хоч один раз в житті виявляється віч-на-віч з цією проблемою. І в основному це жінки. У кого-то справа закінчується лише затяжками на колготках, а хтось змушений постійно заклеювати свої ступні лейкопластиром і зводити до мінімуму піші прогулянки. Тому сьогоднішня розмова саме про профілактику і лікування тріщин на п'ятах в домашніх умовах.

Потріскані п'яти виглядають не естетично, але це лише зовнішня сторона питання. Хоча для жінок вона теж дуже актуальна. У деяких випадках тріщини бувають настільки глибокими, що їх власниці наступають на п'яти з величезним трудом. А якщо їх робота пов'язана з ходою або стоянням на ногах, тоді тріщини перетворюються просто в катастрофу. Тому на порядок денний постає питання: що необхідно зробити, щоб вилікувати тріщини на п'ятах, і яке лікування допоможе в цій непростій ситуації.

Причини виникнення тріщин на п'ятах

Основні причини надмірного ороговіння можна розділити на первинні і вторинні.

До первинним, як правило, відносять:

  • проблеми з обміном речовин;
  • грибкові захворювання стопи;
  • порушення функцій шлунка і кишечника.

Проблеми з обміном речовин або ендокринні захворювання це, насамперед, хвороби щитовидної залози та цукровий діабет. Сюди ж входять і порушення роботи нирок. При наявності таких серйозних захворювань, догляд за шкірою стоп повинен бути особливо ретельним і регулярним.

Грибкові ураження найчастіше супроводжуються неприємним запахом, який неможливо не помітити. З вирішенням цієї проблеми може допомогти тільки грамотний дерматолог-мікології.

Порушення в роботі шлунку і кишечника зустрічаються у 99 % дорослих людей. Це і всілякі гастрити, проблеми з печінкою і жовчним міхуром, запори, дисбактеріози, і багато інших захворювань, про яких відомо не кожному.

Виходить, таким чином, що тріщини на п'ятах можуть виникати у всіх людей без винятку. Чому ж в одних вони є, а у інших - красиві і доглянуті п'ятки? Виявляється, стан п'ят залежить і від ряду вторинних причин.

Лікування тріщини на п'ятах в домашніх умовах

Вторинні причини утворення п'яткових тріщин

Тріщини на п'ятах, які виникли з так званим вторинним причин, може вилікувати будь-яка розсудлива людина. Для цього необхідно лише виключити ці причини.

  • Авітаміноз.

Як боротися з ним, знає кожен. Різноманітне харчування, що включає в себе повний набір жирів, білків і вуглеводів. Прийом полівітамінів, бажано, з мінералами. Останні в широкому асортименті представлені в будь-якій аптеці. Крім того, є чудове правило дієтологів, допомагає докорінно вирішити проблему авітамінозу. Для цього слід щодня з'їдати мінімум п'ять фруктів і овочів різного кольору. А краще десять. До речі, квашена капуста і цибуля - цілком пристойне початок цього списку з 5-10 пунктів.

  • Недолік рідини.

Для того, щоб добре себе почувати, людині необхідно випивати за день від 1,5 до 2 літрів води. Багато вважають, що сюди відноситься і чай, і кава, і соки, і улюблені багатьма борщі. Це широко поширене оману. Пити потрібно саме воду. Першим ділом вранці, натщесерце - склянка води. Можна злегка мінералізованою, без газу. А від кави і чаю краще взагалі відмовитися. Адже краса вимагає якихось жертв.

  • Зайву вагу.

Дуже часто тріщини на п'ятах зустрічаються у людей з надмірною вагою. Зайві кілограми дають додаткове навантаження на шкіру стоп, деформуючи її і провокуючи утворення хворобливих тріщин. Тому перш ніж з'їсти чергову булочку або шоколадку на ніч, варто задуматися про наслідки.

  • Незручне взуття.

Тісне взуття і високий каблук також різко збільшують навантаження на шкіру ніг, а штучні, не дихаючі матеріали, з яких часом виготовлені модні туфельки, ботильйони або чобітки, порушують теплообмін і процес потовиділення. Такої ж шкоди завдають і синтетичні шкарпетки, щільні панчохи з високим вмістом еластину. В результаті нога починає або надто сильно потіти, або перестає виділяти піт, що в кінцевому підсумку призводить до утворення тріщин.

До цієї ж категорії факторів можна віднести і ходіння без взуття, наприклад, по гарячому піску на пляжі, або у відкритих літніх капцях. Жаркий сухий повітря і земля пересушують шкіру стоп, роблять її менш еластичною і схильною до мікротравм.

  • Порушення дієти і алкоголь.

Порушення дієти - це поява в раціоні шкідливих продуктів. Ковбаси, гострі і солоні соуси, надлишок жирної їжі і смажені продукти, хлібобулочні і кондитерські вироби, чіпси і різноманітні "моментальні" обіди типу локшини швидкого приготування, алкоголь, чай і кава, енергетичні напої.

До факторів ризику відносять і спадкову схильність до гиперкератозу стоп і його наслідку - тріщин на п'ятах.

Тріщини на п'ятах - лікування за допомогою народних засобів

Лікування тріщин на п'ятах народними засобами

Виключивши, як мінімум, вторинні причини утворення тріщин на п'ятах, можна звести до мінімуму ризик їх виникнення. Якщо ж тріщини все-таки з'явилися, їх необхідно лікувати.

  1. Перетворити процес догляду за шкірою стоп звична справа, таке ж, як, наприклад, чищення зубів після їжі. Щоб поліпшити стан стоп, необхідно регулярно видаляти огрубілу шкіру, наносити на п'яти крем або жирну мазь. Бажано робити ванночки з морською сіллю або травами.
  2. Ефективно видаляти грубу, застарілий шкіру допомагає суміш парафіну, саліцилової кислоти і натурального бджолиного воску. Ці компоненти слід змішати в рівних дозах і нанести склад на п'яти. Потім накласти щільну пов'язку. Через кілька годин пов'язку розпарити в теплій содово-мильній ванні, і ретельно обробити стопи пемзою.
  3. Можна спробувати лікування п'яткових тріщин за допомогою вазеліну. Перед сном п'яти слід розпарити в ванночці, куди додано невелику кількість борної кислоти, потім змастити звичайним вазеліном або вазеліновою олією, накласти пов'язку і надіти бавовняні шкарпетки. Вранці ноги обполоснути спочатку теплою, а потім прохолодною водою. Лікування проводять щоденно протягом двох тижнів. Замість вазеліну можна використовувати будь-які рослинні олії.
  4. Деякі народні цілителі пропонують для швидкого загоєння тріщин на п'ятах наносити на них суміш розтопленого свинячого або гусячого жиру і моркви. Жир розтопити на водяній бані. Свіжу моркву подрібнити на дрібній тертці, змішати з жиром і потомити на слабкому вогні близько 15 хвилин. Потім жир злити в підготовлену чисту скляну баночку. Ця процедура проводиться на ніч.
  5. Відмінно допомагають від тріщин на п'ятах компреси з лушпиння картоплі та лляного насіння. Але їх рекомендують робити 1-2 раз в десять днів. Картоплю змішати з жменькою лляного насіння, додати невелику кількість води чи молока і відварити до м'якості. Розтерти в кашку, опустити в ще теплу суміш ноги і тримати їх там 15-30 хвилин. Потім ступні ніг промити теплою водою і рясно покрити жирним кремом.
  6. Хорошим засобом для лікування тріщин на п'ятах, а точніше, для оздоровлення і очищення всього організму в цілому, має прийом натурального рослинного нерафінованої олії натще. Столову ложку лляного, оливкової, амарантової або навіть соняшникової олії слід випивати за півгодини до сніданку. Є і більш щадний варіант. Він полягає в ранковому полосканні рота тим же самим олією.

Знати про способи профілактики і лікування тріщин на п'ятах необхідно для того, щоб уникнути більш серйозних захворювань, адже через тріщини на п'ятах можуть проникати в організм різноманітні інфекції.

Слід також врахувати, що тільки регулярність, старанність і терпіння при лікуванні тріщин на п'ятах в домашніх умовах допоможуть впоратися з цією проблемою. А прагнути є до чого - життя без тріщин і болю варто тих цілком реальних зусиль, які необхідно докласти для вирішення проблеми.

Всього коментарів: 0
avatar