09.05.2024
Четвер,04:28
Вітаю Вас Гість

Користь риб'ячого жиру настільки очевидна, що його специфічний запах не має особливого значення

Риб'ячий жир - ваш персональний лікар і фітнес-тренерВ дитинстві багатьом з вас доводилося пити риб'ячий жир, смак і запах якого далекий від досконалості. Однак мами стверджували, що він надзвичайно корисний для дитячого здоров'я, і вирости без нього просто неможливо. З віком ставлення до багатьох речей змінюється, і дорослі люди із задоволенням вживають риб'ячий жир, користь для здоров'я якого пов'язана з присутністю в ньому омега-3 жирних кислот (найбільш значущі з них: альфа-ліноленова (АЛК), ейкозапентаєнова (ЕПК) і докозагексаєнова (ДГК)). З допомогою цього рибного продукту отримані позитивні результати в лікуванні серцево-судинних захворювань, депресії, зниження імунітету, раку, артриту, діабету і ряду інших важких захворювань. Прийом в складі їжі риб'ячого жиру сприяє зниженню ваги, допомагає підтримати здоров'я вагітних і немовлят, поліпшити стан волосся і шкіри.

найвідомішими джерелами цілющого жиру вважаються тунець, форель, лосось, макрель, сардини і оселедець. Однак його отримують також з камбали, устриць, скумбрії, палтуса та інших видів риб. Спочатку проводиться ретельний відбір сировини, а потім контролюється якість виробленого в результаті переробки кінцевого продукту.

У чому користь риб'ячого жиру при лікуванні захворювань

Як зазначалося раніше, корисні властивості риб'ячого жиру обумовлені наявністю в його складі омега-3 жирних кислот і їх впливом на організм людини. Цей факт підтверджений клінічними дослідженнями, тому добутий з жирної риби продукт використовують при лікуванні ряду серйозних захворювань.

Дівчина демонструє капсули з риб'ячим жиром

  1. 1. Хвороби серця. Доведено, що омега-3 жирні кислоти знижують частоту серцево-судинних захворювань. Таким чином, риб'ячий жир знижує ризик захворювань серця, порушення серцевих ритмів. Він знижує рівень так званого «поганого» холестерину і підвищує рівень «хорошого» (ЛПВЩ). Дослідження показали, що вживання риб'ячого жиру служить профілактикою атеросклерозу при ішемічній хворобі серця. Він ефективний також при лікуванні нападів стенокардії. Регулярне вживання риб'ячого жиру допоможе уникнути безлічі проблем в серцево-судинній системі. Однак ці попередні зауваження потребують додаткових досліджень в кожному конкретному випадку.
  2. 2. Контроль ваги. Вживання риб'ячого жиру може використовуватися для схуднення у складі спеціальних дієт у поєднанні з фізичними вправами. Практика показала, що такий підхід дозволяє набагато значніше знизити вагу, порівняно з методиками без риб'ячого жиру. Комплекс вправ необхідний для підтримки форми тіла.

Омега-3 кислоти не тільки перешкоджають накопичення підшкірного жиру, але і сприяють його спалювання при регулярних фізичних тренуваннях. А, значить, і ефект очікується, як мінімум подвійний. Однак абсолютної гарантії ніхто дати не зможе, і результати досліджень теж не однозначні.

Посилення ефекту від фізичних навантаженьОдне з корисних якостей - сприяє схудненню

  1. 3. Зміцнення імунітету. Регулярне вживання риб'ячого жиру значно зменшує сприйнятливість до сезонних захворювань, таких як нежить, кашель та грип. Він корисний також при лікуванні вовчака на тлі ослабленої імунної системи, знижує запальні процеси в органах і тканинах.

Омега-3 для ослабленого імунітетуРиб'ячий жир допоможе не чхати і кашляти

  1. 4. Зниження запальних процесів. Вживання риб'ячого жиру дозволяє трохи знизити запальні процеси при хронічних захворюваннях, в тому числі, при виразкових захворюваннях системи травлення. Для підвищення протизапального ефекту проводяться дослідження по створенню препаратів, що містять додаткові біологічно активні добавки і лікувальні компоненти.

Захворювання травної системиПрояв ревматизму

  1. 5. Лікування артриту та ревматизму. Риб'ячий жир дозволяє знизити дозу застосовуваних протизапальних препаратів, а при остеоартрозі він частково блокує ферменти, що руйнують хрящі. Однак на сьогоднішній день ряд вчених проти застосування жиру при даних захворюваннях, оскільки можуть виникнути побічні ефекти, а дози вживання остаточно не визначені. Тут також необхідні додаткові дослідження.
  2. 6. Боротьба з депресивним станом і почуттям тривоги. У результаті дослідження доведено, що країни, які вживають в їжу велику кількість риби, мають дуже низький рівень депресії. Можна укласти, що жир, що знаходиться в рибі, корисний для стабілізації настрою та усунення інших нервових розладів.
  3. 7. Вагітність. Вживаючи риб'ячий жир при вагітності, жінки народжують дітей зі здоровими рефлексами, поліпшеною координацією рук, ніг та очей. Мозок немовлят функціонує також більш активно. Вживання риб'ячого жиру в будь-якій зручній формі випуску дозволяє уникнути передчасних пологів, загрози викидня і низької ваги при народженні. Доведено також, що вагітні жінки, які вживають велику кількість риби або риб'ячий жир, не страждають від післяпологової депресії.
  4. 8. Захворювання очей. Сприяє поліпшенню зору.

Очний лікар перевіряє зірХороший зір як результат прийому риб'ячого жиру

  1. 9. Догляд за шкірою. Покращує стан шкіри, допомагає в лікуванні екземи, псоріазу, шкірних висипань і свербежу. Ефективний при лікуванні акне. Таке застосування обумовлено його протизапальними властивостями. Риб'ячий жир в капсулах, що застосовується зовнішньо, знижує випаровування вологи з поверхні шкіри. Деякі пацієнти стверджують, що він також захищає від сонячних опіків.

Поліненасичені жирні кислоти для волосся та шкіриПрепарат випускається в капсулах або рідкий

  1. 10. Лікування раку. протиракової терапії допомагає знизити втрату ваги і контролювати рівень ліпідів.
  2. 11. Для поліпшення стану волосся. Надає волоссю блиск і прискорює їх зростання, зупиняє випадання волосся, оскільки омега-3 жирні кислоти забезпечують ефективне харчування волосяного фолікула.

Варто повністю замінити рослинні олії риб'ячим жиром

Незважаючи на те, що риб'ячий жир є кращим джерелом омега-3 жирних кислот і має безліч корисних властивостей, повністю замінювати їм інші жири не рекомендується. Наприклад, олія волоського горіха, конопляна, соєва, лляна багаті альфа-лінолевої кислоти, яка також корисна при серцево-судинних захворюваннях, і в організмі людини здатна перетворюватися в інші форми жирових кислот, хоча це перетворення й обмежено. Омега-6 жирні кислоти дали перспективні результати в лікуванні ракових захворювань.

Можна вживати риб'ячий жир в капсулах, таблетках, рідкій формі або є безпосередньо рибу в будь-якому готовому вигляді. Однак слід звернути увагу, що надмірне вживання риб'ячого жиру не рекомендується із-за можливих алергій і недосліджених побічних ефектів. Риб'ячий жир містить вітаміни А і D, їх передозування також небажана.

Існує також припущення, що риб'ячий жир окислюється з утворенням вільних радикалів, нейтралізація яких проводиться антиоксиданти, наприклад вітамін Е. Тому надмірна доза риб'ячого жиру призводить до зниження кількості вітаміну Е, який потрібно додатково заповнювати, і спільне їх використання більш ефективно, ніж роздільне. Проте детальні дослідження цих фактів поки не зроблені, і остаточні висновки можуть виявитися передчасними.

Що корисніше: апетитна форель, риб'ячий жир в капсулах або рідкий

найціннішим для людини джерелом риб'ячого жиру є риба холодних вод. Це, наприклад, форель, сьомга, лосось, скумбрія. Крім жиру в ній присутня цінний тваринний білок, плюс до цього дивовижні смакові властивості. Для надходження достатньої кількості риб'ячого жиру в організм необхідно з'їдати порцію риби майже кожен день, до 5 разів на тиждень. Але рибу люблять не всі, а хто не може собі дозволити вживати настільки дорогий продукт занадто часто, як же бути в цьому випадку? Ось тут і стануть в нагоді аптечні форми випуску препарату: рідкий у флакончиках і в капсулах.

Приготування рибного стравиЗапечена форель - прямий шлях поповнення омега-3

Порівняльна характеристика аптечних форм: рідкий і в капсулах

Риб'ячий жир в капсулах або в рідкому вигляді відрізняється від натуральної риби. Як правило, якість риби можна приблизно оцінити за зовнішнім виглядом, запахом, пружності і кольору м'язових волокон та ін. З капсулами справа йде інакше, оскільки сировина для їх виробництва оцінити складно, і що знаходиться всередині капсул, перевірити можна тільки з допомогою хімічного аналізу. Тому при виборі риб'ячого жиру в капсулах дуже важлива репутація виробника, хоча якісний продукт і обійдеться значно дорожче. Лідерами на ринку по виробництву риб'ячого жиру визнані Норвегія і Фінляндія. І це не дивно: холодні води в поєднанні з віковими традиціями.

Сам же факт приміщення жиру в капсулу на його властивості не відображається. Навпаки, покритий оболонкою, він довше зберігає свої властивості, оскільки не окислюється при контакті з повітрям. А відсутність запаху робить таку форму прийому найбільш привабливою. Однак нічого ідеального не існує, тому і тут можна знайти свої мінуси. Одним з них є індивідуальна непереносимість желатиной оболонки, в яку поміщений препарат. Інша незручність істотно лише для маленьких дітей і літніх людей, а також для людей з різними патологіями і пов'язане з необхідністю проковтнути капсулу: в рідкому вигляді це зробити набагато простіше.

Рідкий риб'ячий жирКапсульна форма

Рідкий риб'ячий жир всім добре знайомий, його традиційно прописували дітям для попередження рахіту. І поки не з'явився препарат у капсулах, він був єдиною найбільш доступною формою прийому цього продукту. Неприємний запах, окислення на повітрі і необхідність мати під рукою ложечка для дозування - найбільш очевидні мінуси рідкої форми випуску препарату. При використанні рідкого риб'ячого жиру всередину, необхідно купувати в аптеці, оскільки потрібна висока ступінь очищення. З іншого боку, колір і консистенція продукту багато в чому говорять про його якості, легко проковтнути, значить можна сміливо давати дітям і літнім людям - це плюси. За складом ж рідкий і капсулированный продукт не відрізняються.

Масло і ягоди шипшиниОбліпихова олія як доповнення до риб'ячого жиру

Капсули з добавками

У риб'ячий жир додають масло шипшини, обліпихи, часник та інші компоненти. Вважається, що вони мають свою дію «плюс» до омега-3 кислот риб'ячого жиру. Однак цих добавок у продукті занадто мало, щоб говорити про їх безперечну користь. А ось алергічну реакцію може викликати будь-яка з них, навіть якщо рибу переносите без проблем. Тому до добавкам ставитися з обережністю, хоча дослідження підтверджують той факт, що часник в риб'ячому жирі запобігає утворенню холестерину. У будь-якому разі не займайтеся самолікуванням, особливо якщо проблеми вже є. Перед початком вживання препарату зверніться за консультацією до лікаря.

Додаткове відео про риб'ячому жирі | Ще одне

Всього коментарів: 0
avatar