Користь риб'ячого жиру настільки очевидна, що його специфічний запах не має особливого значення |
В дитинстві багатьом з вас доводилося пити риб'ячий жир, смак і запах якого далекий від досконалості. Однак мами стверджували, що він надзвичайно корисний для дитячого здоров'я, і вирости без нього просто неможливо. З віком ставлення до багатьох речей змінюється, і дорослі люди із задоволенням вживають риб'ячий жир, користь для здоров'я якого пов'язана з присутністю в ньому омега-3 жирних кислот (найбільш значущі з них: альфа-ліноленова (АЛК), ейкозапентаєнова (ЕПК) і докозагексаєнова (ДГК)). З допомогою цього рибного продукту отримані позитивні результати в лікуванні серцево-судинних захворювань, депресії, зниження імунітету, раку, артриту, діабету і ряду інших важких захворювань. Прийом в складі їжі риб'ячого жиру сприяє зниженню ваги, допомагає підтримати здоров'я вагітних і немовлят, поліпшити стан волосся і шкіри. найвідомішими джерелами цілющого жиру вважаються тунець, форель, лосось, макрель, сардини і оселедець. Однак його отримують також з камбали, устриць, скумбрії, палтуса та інших видів риб. Спочатку проводиться ретельний відбір сировини, а потім контролюється якість виробленого в результаті переробки кінцевого продукту. У чому користь риб'ячого жиру при лікуванні захворюваньЯк зазначалося раніше, корисні властивості риб'ячого жиру обумовлені наявністю в його складі омега-3 жирних кислот і їх впливом на організм людини. Цей факт підтверджений клінічними дослідженнями, тому добутий з жирної риби продукт використовують при лікуванні ряду серйозних захворювань.
Омега-3 кислоти не тільки перешкоджають накопичення підшкірного жиру, але і сприяють його спалювання при регулярних фізичних тренуваннях. А, значить, і ефект очікується, як мінімум подвійний. Однак абсолютної гарантії ніхто дати не зможе, і результати досліджень теж не однозначні.
Варто повністю замінити рослинні олії риб'ячим жиромНезважаючи на те, що риб'ячий жир є кращим джерелом омега-3 жирних кислот і має безліч корисних властивостей, повністю замінювати їм інші жири не рекомендується. Наприклад, олія волоського горіха, конопляна, соєва, лляна багаті альфа-лінолевої кислоти, яка також корисна при серцево-судинних захворюваннях, і в організмі людини здатна перетворюватися в інші форми жирових кислот, хоча це перетворення й обмежено. Омега-6 жирні кислоти дали перспективні результати в лікуванні ракових захворювань. Можна вживати риб'ячий жир в капсулах, таблетках, рідкій формі або є безпосередньо рибу в будь-якому готовому вигляді. Однак слід звернути увагу, що надмірне вживання риб'ячого жиру не рекомендується із-за можливих алергій і недосліджених побічних ефектів. Риб'ячий жир містить вітаміни А і D, їх передозування також небажана. Існує також припущення, що риб'ячий жир окислюється з утворенням вільних радикалів, нейтралізація яких проводиться антиоксиданти, наприклад вітамін Е. Тому надмірна доза риб'ячого жиру призводить до зниження кількості вітаміну Е, який потрібно додатково заповнювати, і спільне їх використання більш ефективно, ніж роздільне. Проте детальні дослідження цих фактів поки не зроблені, і остаточні висновки можуть виявитися передчасними. Що корисніше: апетитна форель, риб'ячий жир в капсулах або рідкийнайціннішим для людини джерелом риб'ячого жиру є риба холодних вод. Це, наприклад, форель, сьомга, лосось, скумбрія. Крім жиру в ній присутня цінний тваринний білок, плюс до цього дивовижні смакові властивості. Для надходження достатньої кількості риб'ячого жиру в організм необхідно з'їдати порцію риби майже кожен день, до 5 разів на тиждень. Але рибу люблять не всі, а хто не може собі дозволити вживати настільки дорогий продукт занадто часто, як же бути в цьому випадку? Ось тут і стануть в нагоді аптечні форми випуску препарату: рідкий у флакончиках і в капсулах. Порівняльна характеристика аптечних форм: рідкий і в капсулахРиб'ячий жир в капсулах або в рідкому вигляді відрізняється від натуральної риби. Як правило, якість риби можна приблизно оцінити за зовнішнім виглядом, запахом, пружності і кольору м'язових волокон та ін. З капсулами справа йде інакше, оскільки сировина для їх виробництва оцінити складно, і що знаходиться всередині капсул, перевірити можна тільки з допомогою хімічного аналізу. Тому при виборі риб'ячого жиру в капсулах дуже важлива репутація виробника, хоча якісний продукт і обійдеться значно дорожче. Лідерами на ринку по виробництву риб'ячого жиру визнані Норвегія і Фінляндія. І це не дивно: холодні води в поєднанні з віковими традиціями. Сам же факт приміщення жиру в капсулу на його властивості не відображається. Навпаки, покритий оболонкою, він довше зберігає свої властивості, оскільки не окислюється при контакті з повітрям. А відсутність запаху робить таку форму прийому найбільш привабливою. Однак нічого ідеального не існує, тому і тут можна знайти свої мінуси. Одним з них є індивідуальна непереносимість желатиной оболонки, в яку поміщений препарат. Інша незручність істотно лише для маленьких дітей і літніх людей, а також для людей з різними патологіями і пов'язане з необхідністю проковтнути капсулу: в рідкому вигляді це зробити набагато простіше. Рідкий риб'ячий жир всім добре знайомий, його традиційно прописували дітям для попередження рахіту. І поки не з'явився препарат у капсулах, він був єдиною найбільш доступною формою прийому цього продукту. Неприємний запах, окислення на повітрі і необхідність мати під рукою ложечка для дозування - найбільш очевидні мінуси рідкої форми випуску препарату. При використанні рідкого риб'ячого жиру всередину, необхідно купувати в аптеці, оскільки потрібна висока ступінь очищення. З іншого боку, колір і консистенція продукту багато в чому говорять про його якості, легко проковтнути, значить можна сміливо давати дітям і літнім людям - це плюси. За складом ж рідкий і капсулированный продукт не відрізняються. Капсули з добавкамиУ риб'ячий жир додають масло шипшини, обліпихи, часник та інші компоненти. Вважається, що вони мають свою дію «плюс» до омега-3 кислот риб'ячого жиру. Однак цих добавок у продукті занадто мало, щоб говорити про їх безперечну користь. А ось алергічну реакцію може викликати будь-яка з них, навіть якщо рибу переносите без проблем. Тому до добавкам ставитися з обережністю, хоча дослідження підтверджують той факт, що часник в риб'ячому жирі запобігає утворенню холестерину. У будь-якому разі не займайтеся самолікуванням, особливо якщо проблеми вже є. Перед початком вживання препарату зверніться за консультацією до лікаря. Додаткове відео про риб'ячому жирі | Ще одне |
Всього коментарів: 0 | |