20.04.2024
Субота,01:39
Вітаю Вас Гість

Забруднення повітря шкодить дитині на багато років вперед

Вплив забрудненого повітря на немовля Діти, що піддаються впливу забрудненого повітря, до восьми років можуть мати проблеми з легенями, особливо ті, хто чутливий до загальних алергенів, повідомляють дослідники з Каролінського інституту в Стокгольмі.

Давно відомо, що забруднення повітря шкодить здоров'ю і вбиває. В 2006 році Всесвітньою Організацією охорони Здоров'я було підраховано, що кожен рік через забруднення повітря передчасно помирає два мільйони людей.

Йоран Першаген, професор Каролінського інституту сказав: "Минулі дослідження показали, що діти дуже сприйнятливі до несприятливого впливу забрудненого повітря, яке може бути особливо шкідливо в ранньому віці. Наше нинішнє дослідження стосується взаємозв'язку між впливом дорожньо-транспортного забруднення повітря в дитинстві зі зниженням функціонування легенів у віці восьми років, особливо у дітей з астмою і чутливих до алергенів".

Доктор Першаген і його команда зібрали дані про більш ніж 1900 дітей, які контролювалися з дня їх народження до віку 8 років. Вони використовували математичні моделі для оцінки впливу на дітей у місцях проживання, дитячих садах і школах. У віці 8 років від 5 до 95% мали знижений об'єм форсованого видиху за секунду.

Порушення функцій легенів було особливо помітно у дітей, які вживали харчові алергени, і проявлялося у хлопчиків сильніше, ніж у дівчаток. Найбільший вплив спостерігалося протягом першого року життя дитини.

Доктор Першаген зробив висновок: "Раннє вплив дорожньо-транспортного забруднення повітря має довгострокові наслідки".

Забруднення повітря є руйнівником здоров'я. Дослідники Массачусетського Технологічного Інституту повідомили, що щорічно 13 000 чоловік у Великобританії вмирають передчасно через викидів автомобілів і електростанцій, це більше, ніж гине при ДТП.

Навіть ті забруднення, які вважаються небезпечними, призводять до підвищеного ризику розвитку інсульту та когнітивних порушень. Забруднення повітря можуть підвищувати ризик цукрового діабету 2 типу серед жінок, повідомили німецькі дослідники в травні 2010.

Всього коментарів: 0
avatar