25.04.2024
Четвер,20:52
Вітаю Вас Гість

Вчені-психологи проаналізували проблему соціальної поведінки

Психологи вивчили моделі соціальної взаємодії Ми, люди, організовуємо себе в безлічі видів соціальних груп. Але на чому засновано об'єднання в ці соціальні групи, як ми вирішуємо, до якої групи приєднатися і кому довіряти, і як ми чинимо з людьми, які, на нашу думку, діють у розріз з нормами нашої соціальної групи?

Нове дослідження, опубліковане в Psychological Science, присвячене розгляду цих питань.

Люди, як правило, відповідають поведінці тих, з ким вони пов'язані, але трохи відомі механізми цієї відповідності. Вчені психологи з Інституту Мозку Дондерсе досліджували роль гормональних механізмів. Зокрема, вони задавалися питанням, працюють нейропептиди окситоцину.

Респондентам було сказано, що вони беруть участь в рейтингу привабливості для незнайомих людей. Результати дослідження показали, що окситоцин може вплинути на суб'єктивні переваги і стимулювати людей відповідати поведінки і переконань інших учасників своєї групи.

Експозиційна терапія використовується для лікування багатьох видів фобій, але вона може бути використана для зменшення шкоди від стигматизації груп? В трьох різних експериментах учені-психологи Мішель Биртель і Річард Крисп досліджували, чи є ця терапія - активація негативних думок і почуттів до введення позитивних думок - ефективним засобом зниження міжгруповий стигматизації.

У кожному експерименті дослідники розділили учасників на дві групи: одну з них просили продемонструвати два приклади позитивного контакту з людиною стигматизированной групи, а другу - негативного. За результатами цих експериментів, учасники, які спочатку представляли негативні зустрічі, а потім - позитивні, показали більш низький рівень міжгрупової напруженості, ніж учасники, які показали тільки позитивні зустрічі.

Вчені зробили висновок, що "невелика доза негативу безпосередньо перед позитивним втручанням може бути напрочуд ефективним у зниженні шкоди стигматизації груп".

Всього коментарів: 0
avatar