29.03.2024
П`ятниця,03:55
Вітаю Вас Гість

Вагітні жінки носять під серцем рак?

Вагітність і рак За результатами досліджень, проведених в Австралії, число вагітних жінок з діагностованим раком зросла за останні десятиліття. У 2007 році, коли були отримані найбільш свіжі на даний момент результати, дослідники виявили, що 192 жінки з кожних 100 000 вагітних і породіль отримали діагноз "рак" - в порівнянні з 112 на 100 000 в 1994 році.

Дослідники не можуть визначити, що стоїть за цим підвищенням ризику, однак було сказано, що воно може бути частково пов'язане із збільшенням середнього віку майбутніх мам укупі з винаходом більш ефективних способів виявлення раку. Іншим поясненням може бути "посилення взаємодії зі службами охорони здоров'я під час вагітності", згідно словами Кріс Робертс, спеціаліста з питання акушерства в Університеті Сіднея, яка працювала над дослідженням.

Робертс сказала, що деякі лікарі в її відділенні спостерігали кількох майбутніх мам з раком і хотіли б знати, чи свідчить це про який-небудь збільшенні ризику. Щоб спробувати відповісти на це питання, її група зібрала інформацію з трьох великих баз даних про народження, випадки захворювань на рак і госпіталізації в Новому Південному Уельсі, Австралія. Це включало в себе інформацію приблизно про 780 000 жінок, які народили понад 1,3 мільйона разів у період між 1994 та 2008 роками.

За той же період було зареєстровано близько 1800 нових випадків захворювання на рак жінок, які готуються стати матерями, а також народили в минулому році. Результати досліджень, розміщені в акушерсько-гінекологічній відомості BJOG, відзначають, що одночасно з великою кількістю діагнозів в останні роки вагітні жінки в середньому також стали старше.

Наприклад, в 1994 році 13 % вагітних переступили 35-річний рубіж (для порівняння: 2007 року цей показник склав 24%). Ризик виникнення раку, як відомо, збільшується з віком - і жінки старше 35, якщо вірити дослідженню, мали в три рази більше шансів отримати рак у порівнянні з тими, чий вік не перевищував 30 років у 2007 році.

Доктор Ллойд Сміт, який лікує рак статевих органів в Університеті Каліфорнії в Девісі, погодився, що вдосконалені способи виявлення раку, цілком ймовірно, вплинули на певне зростання випадків цього захворювання. Він зазначив, що меланома є найбільш поширеним видом діагностичної раку, зачіпаючи 45 з кожних 100 000 вагітних або народили жінок. В той час, як Австралія претендує на найвищий рівень швидкості діагностування меланоми в світі.

«Вони, ймовірно, значно посилили увагу до меланоми, тому будуть виявляти все більше і більше випадків", - поділився своїми спостереженнями з Reuters Health Сміт, який не брав участі в дослідженнях.

Робертс сказала, що, незважаючи на збільшення ризику розвитку ракових захворювань, рак і раніше вважається рідкісним явищем серед вагітних і породіль. Згідно з дослідженням, жінки з раком частіше схильні до ранніх пологів, проте, «що важливо, ніяких доказів шкоди для немовлят, чиї матері хворі на рак, немає - вони не піддаються підвищеному ризику зниження темпів зростання або смерті», - написала Робертс на електронну пошту Reuters Health. Вона запевнила, що більше досліджень лікування раку у вагітних жінок не потрібно.

Доктор Сміт сказав, що за його досвідом, лікування вагітних пацієнток - вкрай складний процес. «Якщо у вас є вагітна жінка, у якої рак, - дитина в небезпеці, жінка в небезпеці, сім'я знаходиться в крайньому лихо і шукає порад, які часто суперечливі, тому що ніхто не знає, що робити", - сказав Сміт.

Одне з останніх досліджень показало, що хіміотерапія не шкодить плоду, у той час як дострокові пологи, з метою захистити малюка від впливу хіміотерапії, куди більш ризиковані.

Всього коментарів: 0
avatar