28.03.2024
Четвер,16:01
Вітаю Вас Гість

Темні плями на шиї

Плями на шиїТемні плями на шиї, швидше за все, результат гіперпігментації, більш відомої, як пігментні плями або вікові плями. Дуже часто вони з'являються у людей після 40 років, хоча іноді можуть виникнути і у молодих людей. Самі по собі пігментні плями нешкідливі, але все одно слід показати їх дерматолога. Плями на шкірі є наслідком тривалого впливу сонячних променів, оскільки шкіра посилено виробляє меланін для захисту від ультрафіолетового випромінювання. З часом він накопичується на окремих ділянках шкіри у вигляді плям. Підвищена вироблення меланіну може відбуватися також з-за природного процесу старіння або спадкової схильності.

Як це виглядає

Дуже часто темні плями на шиї супроводжуються аналогічними проявами на інших ділянках тіла, як правило, відкритих для сонячних променів: руки, плечі, спина, ноги, обличчя. Вони мають коричневий, чорний або сірий колір. Пігментні плями, зазвичай овальні, різного розміру, не виступають над поверхнею шкіри. Вони не викликають свербіж і біль чи якісь інші відчуття, під впливом сонячних променів можуть розростатися і темніти. При огляді лікар призначає аналіз, щоб виключити злоякісне походження темних плям.

Лікування гіперпігментації

Вікові плями не вимагають спеціального лікування, хоча ряд процедур дозволяє зменшити плями на шиї та інших частинах тіла. Насамперед, необхідно захистити уражені ділянки від подальшого сонячного опромінення. Існують медичні та косметичні відбілюючі креми, ефективно освітлюючі темні плями. Можна також скористатися різними безпечними косметичними процедурами, такими, як хімічний пілінг, дермабразія, лазерне шліфування, кріохірургія, які дозволяють суттєво зменшити плями.

Профілактика появи плям

Вікові плями можна запобігти захистом шкіри від ультрафіолетового випромінювання. Як відомо, найбільший збиток шкірі ультрафіолетове опромінення заподіює в перші 20 років життя. Однак сонцезахисні фільтри дозволяють запобігти пігментні плями на шиї та інших ділянках шкіри в будь-якому віці, до того ж вони захищають шкіру від інших косметичних ознак старіння, так званого фотостаріння, і від раку шкіри. Захищайте шкіру на шиї за допомогою одягу, парасоля, крислатому капелюхи та інших профілактичних заходів. Гарним способом захисту вважається також цілорічне використання щоденних косметичних продуктів з сонцезахисним фільтром не нижче SPF15.

Всього коментарів: 0
avatar