24.04.2024
Середа,08:28
Вітаю Вас Гість

Свербіж шкіри тіла: коли йти до лікаря

З-за чого свербить тіло і як боротисяСухість шкіри, тривале опромінення сонцем, укуси, захворювання внутрішніх органів, інфекції, алергії - будь-який з цих факторів може викликати неприємний свербіж шкіри тіла, від якого хочеться якомога швидше позбутися. Зняти свербіж допомагають спеціальні мазі, які містять, як правило, камфору, ментол та інші заспокійливі компоненти. Самий небажаний свербіж пов'язаний з бактеріальним зараженням, тому постарайтеся не порушувати шкірні покриви: подряпини і порізи стають шляхом для проникнення інфекцій. Довгостроково триваюча свербіж, особливо в поєднанні з травмою шкіри повинен стати сигналом для звернення за медичною допомогою.

Як проявляється свербіж на тілі

Свербіж виникає як роздратований стан шкіри, викликає бажання почухати уражену ділянку. Він може бути локальним (в обмеженій області) або поширених по всьому тілу. У деяких випадках свербіж шкіри тіла зберігається і в нічний час, не даючи спокійно заснути.

Охопила всю поверхню тіла свербіж вилікувати складніше, ніж локальний. Іноді в зоні його прояви спостерігається уражене стан шкіри: шишки, пухирі, почервоніння та інші аномальні стану. Зміни на шкірі можуть говорити про серйозне захворювання (наприклад, короста, лишай, екзема та інші), тому слід показати їх дерматолога, можливо, потрібна термінова медична допомога.

Чому виникає

Свербіж викликається безліччю причин. Дуже часто він є психологічною проблемою, результатом тривоги або стресу. У свою чергу свербіж шкіри тіла з інших причин може викликати тривогу або спровокувати стрес, посилюючи проблему і неприємні відчуття. Зверніть увагу на основні причини свербіння:

  • Сухість шкіри тіла;
  • Тривале перебування на сонці;
  • Захворювання ендокринної системи та органів травлення (наприклад, нирок або печінки), що супроводжуються висипаннями або іншими характерними змінами шкіри;
  • Реакція на прийом лікарських засобів;
  • Деякі захворювання крові;
  • Укуси комах (наприклад, комарів або бліх);
  • Алергічні захворювання;
  • Інфекції і пошкодження шкіри;
  • Свербіж шкіри тіла через паразитів. Найбільш відоме захворювання, пов'язане з паразитарних зараженням - короста. Вона викликається кліщем і супроводжується дуже інтенсивним сверблячкою, який до ночі тільки посилюється.

Причини почервоніння та свербежу шкіри

Причиною свербіння може стати також діабет, оперізувальний лишай, роздратування від тканин або косметики, погіршення побутових умов, вагітність та інші чинники. Проте більшість людей не мають серйозних захворювань і можуть легко позбутися від сверблячки, приклавши трохи зусиль.

Як зняти свербіж шкіри тіла самостійно

Намагаючись позбутися від сверблячки, деякі постраждалі інтенсивно шкребуть нігтями уражені ділянки. Сверблячка в перший момент часу призводить до помітного полегшення. Але це не вирішує проблему, до того ж, подряпини від расчесов надалі тільки підсилюють свербіж шкіри тіла. Пошкодження відкривають доступ інфекцій, а при тривалому чесании на шкірі можуть з'явитися темні плями і ущільнення. Тому потрібно постаратися по можливості взагалі не дряпати свербіння шкіри. Однак, як показує практика, у більшості людей для цього не вистачає витримки.

Існують деякі хитрощі, що дозволяють зменшити свербіж. Одна з них - вплив холоду. За відчуття холоду і свербіж відповідають одні і ті ж нервові закінчення, тому холод послаблює свербіж. Використовуйте для цього будь-які доступні засоби:

  • Прикладіть до ураженої ділянки чисту ганчірочку, змочену холодною водою;
  • Холодний душ;
  • Прохолодна ванна з додаванням відвару вівса ефективно знижує свербіж шкіри тіла;
  • Пакети з льодом або заморожені в домашніх умовах кубики льоду, обгорнуті поліетиленовою плівкою.

Як усунути свербіж по всьому тілу

Гарячий душ не рекомендується, оскільки він приносить лише тимчасове полегшення. Надалі свербіж посилиться через сухості шкіри і відчуття стягнутості, викликаного гарячою водою. В якості альтернативи холоду краще використовувати охолоджуючі креми та мазі з камфорою і ментолом. Вони впливають на нервові закінчення і зупиняють свербіж, але на короткий час. Тому кремом потрібно користуватися часто, по мірі припинення дії наносити знову.

Іноді свербіж шкіри тіла намагаються зупинити маззю з гідрокортизоном. Однак велика ймовірність отримати зворотну реакцію, оскільки цей компонент призначений для специфічного впливу, наприклад, при екземі та себореї. І навіть при цих захворюваннях відпускається без рецепта мазь зовсім марна, оскільки володіє низькою концентрацією активної речовини (1%). На укуси комах гідрокортизон взагалі не діє. Тому використовуйте гідрокортизонову мазь тільки за рекомендацією лікаря.

Щоб усунути свербіж шкіри тіла застосовують також антигістамінні ліки, що продаються без рецепту. Однак подібні препарати викликають сонливість і не повинні використовуватися при роботі зі складною технікою і при водінні автомобіля. Слід зазначити, що антигістамінні препарати нового покоління практично не володіють седативним ефектом і деякі з них відпускаються без рецепта лікаря.

Якщо ви перепробували всі кошти, а свербіж не проходить, з'явилися ущільнення або темні плями, ви не спите ночами - саме час звернутися за медичною допомогою. Лікар поставить діагноз і призначить лікування основного захворювання, що викликало свербіж шкіри тіла, одночасно із заспокійливими мазями і, при необхідності, порекомендує антигістамінні засоби.

Всього коментарів: 0
avatar