25.04.2024
Четвер,04:04
Вітаю Вас Гість

Рівень IQ як показник настрою

Рівень IQ і настрій Люди з низьким IQ, як правило, менш щасливі і мають здоров'я слабкіше, ніж люди з високим IQ, - повідомили вчені Університетського коледжу Лондона.

Автори пояснили, що «фонове щастя» і IQ (інтелектуальний коефіцієнт) позитивно впливають на здоров'я. Проте попередні дослідження не пов'язували IQ з рівнем щастя.

Той же університет провів дослідження в 2011 році, яке показало, що люди з більш високим рівнем щастя, як правило, мають більшу тривалість життя незалежно від їх загального стану і здоров'я.

Доктор Ангела Хассиотис з командою мали намір визначити, чи існує зв'язок між рівнем IQ і життєвим тонусом, а також чи можуть соціальні та клінічні фактори впливати на цей показник, і якщо так, то в якій мірі.

Дослідники зібрали і вивчили дані «Психіатричних обстежень дорослих», Англія, 2007 рік. Всі учасники були у віці не менше 16 років і жили в приватних будинках. Робота включає інформацію про 6870 з них. Рівень щастя був оцінений кожним з учасників за трибальною шкалою, а рівень IQ був визначений за результатами національного тестування.

Автори виявили, що існує значущий зв'язок між рівнем IQ і щастя: люди з низьким IQ (від 70 до 99) володіли найнижчим показником настрою, люди з високим IQ (від 120 до 129) мали, відповідно, найвищий показник щастя.

На рівень щастя людей вплинули такі фактори, як рівень доходу, здоров'я, невротичні симптоми і повсякденна діяльність. Вони зменшили взаємозв'язок між щастям і IQ приблизно наполовину.

Група уклала: «Люди з низьким IQ менше щасливі, ніж люди з високим IQ. Збільшення доходу (наприклад, за рахунок підвищення рівня освіти та зайнятості) і зниження невротичних симптомів (наприклад, за рахунок кращих методів виявлення проблем психічного здоров'я) можуть підвищити рівень щастя в групах з низьким рівнем IQ.

Люди з невисоким IQ набагато частіше мають дохід нижче середнього, - пояснили дослідники. Існує також більш високий рівень загальних психічних розладів та суїцидальної поведінки серед людей з низьким IQ.

Доктор Хассиотис говорить: «Ми виявили, що IQ пов'язаний зі щастям самоповаги, так як рівень щастя був найнижчим у групах з низьким IQ і самим значним в групах з високим показником IQ. Це особливо актуально при розгляді поточних політичних дебатів про щастя. Переглядаючи дані, ми помітили, що люди з низьким IQ були менш схильні до відчуття щастя за соціально-економічного неблагополуччя, викликаного низьким доходом. Крім того, у таких людей менше шансів бути щасливими, так як вони потребують більшої допомоги у вирішенні повсякденних проблем, мають більш слабке здоров'я і виявляють більше симптомів психологічного стресу.

Співавтор, доктор Афиа Алі сказала, що заходи, які допомагають зменшити соціальну нерівність, можуть допомогти підвищити рівень щастя серед людей з рівнем IQ нижче середнього. Це можуть бути сприяють програми, що поліпшують рівень громадської освіти, зниження рівня безробіття і цільове поліпшення здоров'я в загальній практиці. Активне виявлення і лікування психічних розладів також буде сприяти можливому підвищенню рівня щастя.

На думку доктора Алі, деякі факти свідчать про те, що довгострокові цілеспрямовані стратегії впливу на дітей, що належать соціально вразливим верствам, можуть позитивно вплинути не тільки на рівень IQ, але і на рівень добробуту та життєві можливості. Такі заходи можуть вимагати значних вкладень, але початкові витрати окупляться майбутніми вигодами, такими, як зниження залежності від державних допомог та підвищення психічного і фізичного здоров'я.

Всього коментарів: 0
avatar