25.04.2024
Четвер,19:03
Вітаю Вас Гість

Ревматоїдний артрит призводить до підвищення ризику утворення тромбів

Ревматоїдний артрит і тромби Нове дослідження в Швеції показало, що пацієнти з ревматоїдним артритом схильні до більшого ризику утворення тромбів у порівнянні з іншим населенням.

Але в той час як госпіталізація також є чинником ризику утворення тромбів у таких пацієнтів, він не є більшим, ніж для решти населення.

Друге відкриття важливо, тому що раніше вважалося, що госпіталізація підвищує ризик кров'яних тромбів або венозної тромбоемболії (ВТЕ) для пацієнта з ревматоїдним артритом, тому що хронічне запалення може призвести до підвищеної згортання крові.

Це могло привести вчених до помилкових висновків про природу ВТЕ у пацієнтів з ревматоїдним артритом, які, в свою чергу, могли спричинити неправильне лікування.

Для дослідження вчені використовували дві групи людей. У першій були 37856 пацієнтів, діагностованих на ревматоїдний артрит в період з 2005 по 2009 і 169921 людина звичайного населення.

У другій були 37350 людина, що надійшли з цим діагнозом у проміжку з 1997 по 2009 і 7904 пацієнта. Вчені використовували отримані дані для аналізу ризику ВТЕ щодо початку хвороби і виявили:

Пацієнтів з ревматоїдним артритом більш схильні до ризику ВТЕ, ніж інші (5,9% з 1000 з підвищеним ризиком порівняно з 2,7% відповідно).

Пацієнти з ревматоїдним артритом мають високий ризик ВТЕ в перший рік після діагностування захворювання (3,8% порівняно з 2,4 на 1000 чоловік), але цей ризик не збільшується протягом першого десятиліття.

Хоча відсоток ВТЕ після госпіталізації був вищим для пацієнтів з ревматоїдним артритом, порівняно з іншими, підвищення ризику в перший рік після виписки з лікарні виявлено не було.

Дослідники прийшли до висновку: "У порівнянні з іншим населенням, шведські пацієнтів з ревматоїдним артритом мали стабільно підвищений ризик утворення тромбів протягом 10 років після діагностування захворювання".

"Незважаючи на госпіталізацію, в перший рік після виписки ризик ВТЕ у пацієнтів з ревматоїдним артритом був не вище, ніж у інших", - додали вони.

Ревматоїдний артрит є хронічним прогресуючим захворюванням, яке викликає запалення, біль і припухлість суглобів. Стійке запалення з плином часу може призвести до пошкодження суглобів. Ступінь інвалідності варіюється від тяжкості, але в кінцевому підсумку це позначається на здатності людини виконувати щоденні завдання.

Хвороба може прогресувати швидко, впливаючи на будь-які суглоби, але найчастіше вражає руки, ноги і зап'ястя. Так як це системне захворювання, воно також впливає на внутрішні органи, такі як легені, серце та очі.

Жінки в три рази більше схильні до захворювання і найчастіше бувають вражені ним у віці від 40 до 60 років. У Великобританії цим захворюванням страждає близько 1% населення.

досі ліки не було знайдено, і, чим раніше буде поставлений діагноз, тим вище шанси поліпшити стан пацієнта і знизити пошкодження суглобів.

Всього коментарів: 0
avatar