19.04.2024
П`ятниця,12:37
Вітаю Вас Гість

Рання діагностика схильності до діабету другого типу

Виявлення ризику діабету Нове дослідження, проведене шведськими фахівцями, показує, що певні кров'яні маркери можуть заздалегідь вказати на схильність людини до діабету другого типу.

Керівник проекту Андерс Розенгрен спільно зі своїми колегами, дослідниками при центрі вивчення діабету в університеті міста Лунд, опублікували свою роботу в журналі Cell Metabolism.

Також Розенгрен зробив заяву для преси: «Ми з'ясували, що люди з рівнем білка SFRP4 вище норми, більш схильні до діабету в найближчі кілька років, ніж ті пацієнти, рівень білка яких не перевищує середнього значення».

Коли людині діагностують діабет другого типу, це означає, що пошкодження кровоносних судин, очей та інших частин тіла триває вже кілька років. Рішення, яке допоможе виявити появу захворювання заздалегідь, здатне вказати шляхи профілактичного лікування, що дозволяють запобігти або зменшити майбутній збиток.

Вчені вимірювали вміст у крові здорових людей білка SFRP4 по три рази протягом трьох років. Вони виявили, що діабет розвинувся у 37% пацієнтів, показники білка яких перевищували норму. І в підтвердження теорії вчених, тільки 9% людей, чий рівень SFRP4 дорівнює середньому, отримали небезпечне захворювання.

Розенгрен каже, що це допоможе прогнозувати появу діабету, називаючи білок SFRP4 «маркером ризику», що дозволяє заздалегідь скласти план лікування, не спираючись на такі фактори як вага або вік пацієнта.

Провідний дослідник в команді Андреса Розенгрена Таман Махді, пояснює: «Теорія полягає в тому, що певні хронічні запалення послаблюють бета-клітини, в результаті вони втрачають здатність ырабатывать достатня кількість інсуліну. Безумовно, існує безліч причин для розладів такого роду, але білок SFRP4 є одним з головних факторів».

Розмірковуючи про виконану роботу, Розенгрен говорить, що головною перевагою раннього передбачення хвороби є те, що людина може змінити образ свого життя в кращу сторону: «Якщо ми можемо прогнозувати захворювання в зародковому стані, то у пацієнта з'являється можливість проходити профілактичне лікування і кардинально поміняти спосіб життя», - пояснює він.

«У довгостроковій перспективі, зроблені висновки можуть привести нас до нових методів лікування діабету другого типу шляхом розробки методів блокування білка SFRP4 в бета-клітинах, що зменшить запалення, тим самим захистивши клітинну структуру», - говорить Розенгрен.

Всього коментарів: 0
avatar