29.03.2024
П`ятниця,00:21
Вітаю Вас Гість

Олія чайного дерева - панацея від безлічі захворювань і недуг

Масло чайного дереваЯкщо ви вважаєте, що олія чайного дерева має щось спільне з чаєм, то це зовсім не так. Витягають її паровою дистиляцією з гілочок і листя чайного дерева, відомого в ботаніці як меллалеука. Родом це дерево з Австралії, а масло його з незапам'ятних часів використовувалося корінними жителями як ліки від усіх хвороб (без перебільшення). Масло чайного дерева дуже часто є одним з інгредієнтів при виготовленні кремів, гелів, лосьйонів, зубних паст і дезодорантів. У чому ж полягає користь цього унікального засобу, і якими корисними властивостями володіє цей лідер серед ефірних масел?

З чого складається масло чайного дерева

Блідо-жовта або блідо оливкова зовні, з пряним запахом ефірна олія чайного дерева - це надзвичайно складний за складом комплекс, що містить близько 50 органічних компонентів, деякі з яких ніде в природі більше не зустрічаються. Основними з них виступають:

  • терпени;
  • пінени;
  • цинеол;
  • аллигексаноат;
  • терпінеоли;
  • виридифлорен;
  • сесквитерпины;
  • лимонен.

Властивості препарату

Численні корисні властивості ефірного масла чайного дерева використовуються в медицині і косметології. Воно є ефективним антимікробним, регенеруючим, антисептичним, фунгіцидним (протигрибковим), імуностимулюючим, інсектицидним, бактерицидним, відхаркувальним, заспокійливим, стимулюючим і потогінним препаратом.

Антисептичні властивості масла у 8 разів могутніше карболової кислоти. Крім того, воно відоме як одне з найсильніших противірусних та протизапальних натуральних засобів. Масло чайного дерева славиться також здатністю загоювати опіки, укуси комах, порізи, садна і рани, воно сприяє усуненню папілом, вугрової висипки, бородавок, лупи і ефективно при лікуванні шкірного грибка.

Застосування олії чайного дерева для обличчя і шкіри тіла

Найбільш характерне використання масла для особи - лікування вугрів, прищів, карбункулів. Для шкіри тіла воно застосовується при опіках, наривах і трофічних виразках, дерматитах та екземах, запальних захворюваннях шкіри, лишаї, порізах і скалку, мозолях і фурункулах. Масло ефективно при бородавках, гнійних інфікованих або забруднених ранах, при заедах або герпесі на губах, а також для очищення шкіри після оперізувального герпесу і вітряної віспи, при грибкових, паразитарних, вірусних та інфекційних шкірних захворюваннях.

Крім цього, косметичне масло чайного дерева (що складається наполовину з ефірного масла цієї рослини і на 50 процентів - з іншого масла, зазвичай соєвого) ефективно при укусах комах.

  • 1. При лікуванні прищів масло наносять ватною паличкою на вугри або прищі точково, двічі в день по 3 краплі, можна додавати і в скраби і очищаючі лосьйони, а також змішувати його з маслом лаванди (15 і 5 крапель відповідно). Завдяки своїм бактерицидним властивостям масло чайного дерева швидко підсушує прищі, усуває почервоніння і подразнення шкіри, прискорює регенерацію пошкоджених тканин шкіри і перешкоджає подальшому поширенню прищів.
  • 2. При псоріазі, висипах на тілі, екземі або дерматиті: масло австралійського чайного дерева втирається в уражену область у розведеному вигляді (1:10 з іншим косметичним маслом). Можна використовувати також лосьйони або креми з додаванням цього масла.
  • 3. Масло чайного дерева від бородавок: 3 краплі засобу наноситься на розпарену бородавку поступово, даючи повністю вбратися. Використовувати тричі на день, поки новоутворення не відпадуть. Для лікування може знадобитися кілька тижнів.
  • 4. При опіках: обпалені поверхні обробляють 1-2 хв. крижаною водою, наносять кілька крапель цієї олії та обережно втирають у опік. Повторюють двічі в день, це збереже цілісність шкіри і попередить інфікування.

Масло чайного дерева для волосся і шкіри голови

Корисність олії чайного дерева для волосся і шкіри голови полягає в зміцненні волосяних фолікул, що покращує структуру і прискорює ріст волосся. Крім того, воно ефективно при лупи, педикульозі, корості.

  • 1. При лікуванні лупи додають 3 краплі масла в порцію шампуню і кондиціонера при кожному митті голови, до повного усунення лупи.
  • 2. Очищення волосся і їх фолікул: щодня в шампунь при митті волосся додають 5 крапель масла австралійського дерева. Його можна також змішувати з маслом жожоба і двічі на тиждень наносити на шкіру голови, щоб очистити фолікули.
  • 3. Застосування олії чайного дерева при педикульозі: в порцію шампуню додають 3 краплі олії, втирають у волосся, а 10 хвилин обполіскують. Повторюють двічі в тиждень. Для більшого ефекту змочують щітки, гребінці розчином з додаванням олії (на 200 г гарячої води 3 краплі олії).

Масло чайного дерева в гінекології

В гінекології масло чайного дерева застосовується від циститу, хронічного эндоцервита, трихомонадного вагініту, кольпіту, белей. Воно також ефективно при лікуванні молочниці. Для цієї мети роблять спринцювання, очищення застосовують свічки з олією чайного дерева.

Для вагінального очищення змішують 8 крапель олії зі 100 г дистильованої або кип'яченої води і роблять спринцювання.

Свічки з олією чайного дерева можна приготувати таким чином: на кожну свічку беруть близько 3 мл олії какао і краплю олії чайного дерева. Масло какао попередньо топлять на водяній бані, розливають по формах з маслом чайного дерева і ставлять у холодильник. Свічки з олією чайного дерева краще використовувати на ніч.

Де ще застосовують масло чайного дерева

Масло австралійського чайного дерева - відомий засіб від грибка. Його втирають аплікатором на уражені місця, а також приймають ванни з кількома краплями олії. Особливо ефективно масло від грибка (мікозу) стоп.

Його використовують також для зміцнення нігтів і при лікуванні інфекцій нігтьових. Для цього масло ретельно втирають в уражені місця і навколо кутикул нігтів, промивати водою не потрібно. Обробляти слід щодня, по 5 хв, можна змішувати з оливковою або мигдальним маслом.

Наступний спосіб застосування олії чайного дерева - відбілювання зубів. Для цього кілька крапель олії додають у 200 г води і прополіскують рот перед сном. Масло чайного дерева для відбілювання зубів можна додавати в звичайну зубну пасту.

Масло чайного дерева при вагітності

При вагітності маслом чайного дерева слід користуватися обережно і тільки за рекомендацією лікаря-гінеколога. Його можна використовувати для спринцювань, від болів в спині, нудоти, варикозу, запорів. Масло чайного дерева є також заспокійливим засобом, що дуже важливо для майбутніх мам.

Брати масло всередину при вагітності не рекомендується, іншим же вживання всередину допускається після консультації у лікаря.

Всього коментарів: 0
avatar