20.04.2024
Субота,04:05
Вітаю Вас Гість

Нові ліки від епілепсії з жирних кислот

Виявлено новий засіб проти епілепсії Вчені Лондонських наукових центрів ідентифікували ряд жирних кислот, які могли б стати основою нових протиепілептичних лікарських засобів. Вони вважають, що ліки на основі жирних кислот будуть діяти подібно кетогенній дієті, що представляє собою раціон, багатий жирами при досить обмеженій кількості вуглеводів. Таке лікування, часто призначають дітям з тяжкою епілепсією, стійкою до ліків. Воно нагадує лікувальне голодування, але супроводжується побічними ефектами.

Виділяючи в кетогенній дієті жирні кислоти, які ефективні при контролі над епілептичними припадками, лондонські дослідники сподіваються, що вони знайдуть новий антиэпилептический спосіб лікування, при якому можна буде успішно застосовувати дієту, не боячись побічних ефектів.

Професор Інституту Неврології (UCL) Метью Уокер сказав про значення результатів такої роботи у своєму інтерв'ю для преси: «Епілепсія вражає більш ніж 50 мільйонів людей у світі, і приблизно одна третина цих людей страждає на епілепсію, яка не піддається контролю за допомогою існуючих способів лікування. Дане дослідження передбачає зовсім інший підхід до лікування стійких до ліків епілепсій у дітей і дорослих».

Побічні ефекти при кетогенній дієті

Дітям з тяжкою стійкою до ліків епілепсією часто прописують кетогенну дієту з підвищеною часткою жирів і зниженою часткою вуглеводів, яка, як вважають, симулює голодування, сприяє спалюванню жирів, а не вуглеводів.

Ця дієта дієва, але викликає критику, так як може призвести до істотних побічних ефектів: запор, знижений цукор в крові (гіпоглікемія), уповільнення росту і переломи кісток.

Вчені припускають, що ефективність кетогенної дієти може пояснюватися тим, що під час цієї дієти в крові піднімається рівень вмісту жирних кислот із середньою ланцюгом.

Ряд жирних кислот потенційно більш ефективний і менш шкідливий

У своєму дослідженні Уолкер і його колеги порівняли потенційну ефективність визнаного протиепілептичного засобу Вальпроат (VPA) з низкою мають відношення до дієти жирних кислот із середньою ланцюгом (і «мають до них відношення сполук»).

Вони виявили що, деякі жирні кислоти не тільки сприяють більш ефективному контролю над епілептичними припадками, ніж традиційне лікування, але і пов'язані з меншим переліком побічних ефектів.

«Наші дані стосуються жирних кислот із середньою ланцюгом в кетогенній дієті і висувають на перший план мають відношення до жирних кислот сполуки, які є більш дієвими, ніж VPA при контролі над нападами і знижену ймовірність побічних ефектів»,- підсумовують вони.

Професор Центру клітинних і біомедичних технологій Холлоуей Робін Вільямс охарактеризував дану роботу як «істотний прорив»: «Сімейство жирних кислот із середньою ланцюгом, які ми визначили, являє собою дуже цікаву нову область дослідження, яка може забезпечити більш ефективний і безпечний спосіб лікування епілепсії», - додав він.

Однак необхідно пройти ще довгий шлях і провести безліч досліджень, щоб з'ясувати, наскільки сприятливо діє лікування жирними кислотами на людей.

Розглядаються патенти з використанням ряду жирних кислот, Ройял Холлоуей шукає комерційні організації, щоб об'єднати з ними свої сили в розробці нових, розроблених на жирних кислотах лікарських препаратів.

Скорочення використання тварин при випробуваннях

Іншим примітним фактом при вивченні жирових кислот є те, що робота проводилася в рамках проекту, фінансованого «Національним центром заміни, обробки та скорочення тварин у дослідженнях», в основі якого більшу частину тварин замінюють найпростішими амебами для виявлення кращого лікування: «Для випробування різних способів лікування епілепсії часто використовують тварин. Наше дослідження забезпечує новий підхід, допомагаючи скоротити використання тварин і забезпечити потенційні можливості для поліпшення здоров'я людини».

Всього коментарів: 0
avatar