25.04.2024
Четвер,22:53
Вітаю Вас Гість

Недосипання може порушити вашу пам'ять

Тривалість сну і пам'ять У кожного бували дні, коли після короткого сну з ранку наступала психічна нестабільність. Нове дослідження, представлене на конференції Neuroscience 2012, передбачає, що позбавлення сну може мати найгірші наслідки.

Для початку, недосипання у літніх людей може виявитися загрозою синдрому Альцгеймера, говорить Ендрю Уорд, дослідник Массачусетського громадського госпіталю.

Уорд і його колеги провели дослідження за участю 84 літніх людей без проблем з пам'яттю. Вчені виміряли рівень їх недосипання і активність мозку. Дослідники виявили, що едосыпающие учасники демонстрували менше активності в областях мозку, відповідальних за відпочинок і самоаналіз.

Це передбачає, що люди, які отримують недостатньо сну, більш сприйнятливі до хвороби Альцгеймера, але "нам потрібно більше досліджень, щоб зрозуміти, чи це так", - сказав Уорд. Наступним кроком буде довгострокове спостереження за учасниками.

Літні люди сплять менше і частіше прокидаються вночі. І звіти від дослідників хвороби Альцгеймера показують, що люди з гіршим сном мають більш серйозні порушення пам'яті.

Друге дослідження, проведене Хэнджи Рав, підкреслює важливість гарного сну. Учасники провели чотири ночі в лабораторії, в той час як дослідники контролювали кількість їх сну і сканували мозок. 22 здорових дорослих спали 9 годин в першу ніч, потім добу провели без сну і дві ночі відновлювали сон.

Дослідники виявили, що після позбавлення сну учасники менше задіяли гиппокампу, область мозку, що відповідає за пам'ять. Однак після відновлення сну мозок демонстрував точно такі ж показники. Їх успішність у вирішенні завдань на пам'ять пов'язана з активністю в цих зонах.

"Відновлення сну важливо після його втрати для уникнення хронічного недосипання, щоб мозок міг відновити цілісність нейронної мережі", - сказав Рав.

Дослідження, проведене на мишах, показало, що їх пам'ять погіршується вже після втрати 20% добової норми сну. Якщо вірити тваринам моделям, пам'ять людини може бути порушена, якщо він спить шість годин замість восьми.

Висновок: хороший сон важливий для пам'яті.

Всього коментарів: 0
avatar