25.04.2024
Четвер,03:23
Вітаю Вас Гість

Математика викликає головний біль

Математика і головний біль Згідно з результатами нової дослідницької роботи вчених з Університету Чикаго, опублікованих у журналі PLoS ONE, математика може впливати на мозок, викликаючи фізичну біль і викид адреналіну.

Ян Лайонз і його команда виявили, що у людей, які відчувають збудження і неспокій при вирішенні математичних завдань, збільшується активність в області мозку, пов'язаної з відчуттям фізичного болю. Чим складніше і цікавіше аналіз, тим вище нейронна активність.

Дослідники пояснили: «Ми знайшли перші підтвердження того, що рішення математичних задач пов'язано з впливом на нейронну мережу».

Для експерименту було обрано 14 дорослих осіб, яких протестували за допомогою спеціальних анкет. Питання були покликані виміряти рівень занепокоєння добровольців, шляхом визначення їх реакції на різні математичні проблеми. Випробування показали, що причиною болю є не відношення до математики в цілому, а рішення конкретної задачі.

Учасники дослідження зазнали обстеження за допомогою МРТ для визначення мозкової активності. Їм було запропоновано вирішити кілька рівнянь і математичних загадок.

МРТ сканування показало, що занепокоєння, пов'язане з процесом розв'язування задачі, викликає відгук у мозку. Чим вище рівень переживань, тим більшу активність проявляє область мозку, що відповідає за больові відчуття і почуття страху.

Попередні дослідження наочно продемонстрували, що хвилювання дітей при математичному аналізі знижує їх загальний рівень здібностей. Вони почувають себе незатишно, коли вирішують математичні завдання.

Незалежна експертиза Стенфордського університету показала, що надмірне хвилювання з приводу математики може викликати серйозні проблеми з мозком. Іншими словами, відчуття паніки і страху може згубно впливати на мозкову діяльність в цілому.

Нове дослідження говорить нам про те, що активність нейронів може трансформуватися в почуття реальної фізичної болі. Автори пришили до висновку, що біль викликає не сам процес рішення задачі, а передчуття проблем, пов'язаних з рішенням.

Результати дослідження дають можливість запобігти всі труднощі, пов'язані з надмірною нейронною активністю ще до їх виникнення. Таким чином, людина, у якого діагностували схильність до больових відчуттів, викликаним рішенням завдань, може відмовитися від походу в математичний гурток або від вступу в технічний ВУЗ.

Всього коментарів: 0
avatar