19.04.2024
П`ятниця,16:52
Вітаю Вас Гість

Магнітна стимуляція мозку лікує депресію без шкоди для сну

Стимулювання мозку і депресія Сильна магнітна стимуляція лобових часток мозку може зменшити симптоми депресії і не чинити при цьому негативного впливу на сон і пробудження, що часто відбувається при прийомі антидепресантів.

Згідно з новим дослідженням, опублікованим в журналі Biological Psychiatry, магнітні хвилі зменшують депресію, покращують сон, при цьому не викликають проблем, пов'язаних з недосипанням.

Група фахівців провела повторний аналіз експерименту, для того, щоб порівняти ефект від магнітної стимуляції і лікування за допомогою плацебо, у пацієнтів, які не реагують належним чином на антидепресанти.

У дослідженні взяли участь 301 людина з 23 різних регіонів. Магнітну стимуляцію проходили протягом 40 хвилин, п'ять днів у тиждень, протягом шести тижнів. Результат експерименту, опублікований в Biological Psychiatry за 2007 рік, знайшов підтримку з боку управління з контролю якості харчових продуктів і лікарських препаратів, як ефективний спосіб боротьби з депресією.

Вторинний аналіз хоч і показав ефективність і безпека магнітної стимуляції, але виявити суттєвої різниці між лікуванням за допомогою плацебо або антидепресантів, так і не зміг. Однак, пацієнти, так і не виявили бажання повернутися до лікарських препаратів.

Проблеми, викликані антидепресантами

Тим не менш, автори дослідження нагадують лікарям, що не можна недооцінювати проблеми зі сном, які можна вирішити з допомогою магнітної стимуляції.

Поганий сон - головний побічний ефект застосування антидепресантів. Одні препарати надмірно заспокоюють нервову систему, коли як інші надмірно її порушують. Більшість пацієнтів, які страждають від депресії, також мають проблеми і зі сном. Правда, багато хто вважає, що безсоння - тимчасове явище, забуваючи про те, що організму регулярно потрібен повноцінний відпочинок. На щастя, магнітна стимуляція не робить негативного впливу на сон.

Доктор Пітер Розенкуист пояснив: «Одним з найбільш неприємних моментів, пов'язаних з депресією є те, що часто пацієнти не можуть виспатися. Ми вважаємо це серйозним симптомом. Якщо пацієнт не може заснути, це призводить до общефизическому розладу, і навіть підвищує ймовірність самогубства. Потрібні тижні, перш ніж пацієнти повністю відновляться після прийому антидепресантів. Наш експеримент показує, що використання магнітної стимуляції практично безпечно».

Як працює магнітна стимуляція мозку

На сьогоднішній день магнітна стимуляція популярна серед пацієнтів, причому як разом з лікарськими препаратами, так і без них. Розенкуист зазначає: «Проблеми з настроєм пов'язані з широко поширеними структурними і функціональними змінами в людському мозку, яких можна уникнути за допомогою кваліфікованого лікування. На даний момент, вчені близькі до того, щоб знайти оптимальний шлях до відновлення нормальних функцій головного мозку».

Магнітна стимуляція працює з префронтальної корою, областю мозку, що бере участь у регуляції настрою і деяких інших мозкових функцій, таких як прийняття рішень, оцінки та планування.

Під час сеансу пацієнт сідає в крісло, де з допомогою портативного приладу, в його мозок надсилаються електромагнітні імпульси, які задіють верхню частину кори. Потім сигнали від верхніх клітин мозку поширюються по всьому органу.

За даними Американського інституту психічного здоров'я, близько 14,8 млн дорослих американців (6,7%) щороку звертаються в клініку з ознаками роздратування і занепокоєння. Депресія є основною причиною інвалідності серед американців у віці від 15 до 44 років. Розенкуист пояснив, що ніхто не знає, що саме викликає депресію або, чому антидепресанти та інші методи лікування, такі як магнітна стимуляція, працюють.

Доктор додав: «Робота триває. І ми раді бути частиною цього дослідження в медичному університеті штату Джорджія».

Всього коментарів: 0
avatar