23.04.2024
Вівторок,10:39
Вітаю Вас Гість

Лікування уретриту: медикаментозні і домашні засоби

Лікування уретритуУретрит - запалення слизової сечівника. Однаково часто зустрічається у чоловіків і жінок. В увазі анатомічних особливостей у чоловіків захворювання протікає більш гостро, у жінок явно виражених симптомів може не спостерігатися. Тому лікування уретриту у жінок і чоловіків теж може мати відмінності. Основні ознаки уретриту - різь, печіння при сечовипусканні, гнійні виділення, далі постійні болі уретри. Іноді уретрит плутають з циститом, але при циститі симптоми трохи інші: часті позиви до сечовипускання і біль в кінці цього акта. Нерідко цистит та уретрит протікають одночасно.

Що викликає уретрит

Уретрити бувають інфекційної і неінфекційної природи, в свою чергу інфекційні поділяються на специфічні і неспецифічні. Специфічні викликаються мікроорганізмами, які передаються при статевому акті, це хламідії, гонококи, гарднерели, мікоплазми, трихомонади та ін Ці збудники мають інкубаційний період, тобто, від моменту статевого акту до перших проявів захворювання проходить період до декількох тижнів. Неспецифічні уретрити викликаються кишковою паличкою, стафілококами, стрептококами та ін

Неінфекційні уретрити виникають через травмуючих факторів слизової сечівника. До них належать: травми, що виникли із-за недбалого проведення медичних процедур (взяття мазка, катетеризація), проходження каменю із сечового міхура; хімічне ураження при надмірному прийомі алкоголю, споживання великої кількості дратівливої їжі (гострий, кислий); надмірні фізичні навантаження.

Втому і стрес призводять до зниження імунітету і, як наслідок, сприйнятливості до хвороб. Несприятливим фактором є також відсутність статевої гігієни; переохолодження. Порушений питний режим - при несвоєчасному сечовипусканні організм втрачає здатність до самоочищення і хвороботворні організми не змивається зі стінок уретри, а починають розмножуватися; хронічні запальні процеси також можуть стати причиною запалення уретри, оскільки хвороботворні мікроорганізми переміщуються з током крові по організму.

Лікування уретриту у жінок

Якщо уретрит не лікувати

Не вилікуваний уретрит може перейти в хронічну стадію і дати ускладнення. У чоловіків він може стати першопричиною безпліддя і імпотенції, викликати ураження сім'яників, цистит і т. д. Наслідком уретриту у жінок може стати пієлонефрит, цистит та інші хвороби сечостатевої сфери. Для попередження подібних проблем необхідно отримати якісне, кваліфіковане лікування уретриту. При наявності специфічного уретриту лікуватися необхідно всіх статевих партнерів хворого. Діагноз ставлять на підставі аналізу сечі або мазка з уретри. Одночасно виявляють чутливість виявлених мікроорганізмів до антибіотиків. Лікування починають після визначення мікрофлори.

Лікування уретриту у жінок

Якщо вас почали турбувати біль і біль у сечівнику, болі внизу живота, слизові або білі виділення з уретри, часті позиви до сечовипускання, можна припустити, що у вас уретрит і необхідно починати лікування. Виникає питання: до якого фахівця звернутися? Уретрит відноситься до урологічним захворюванням, а причини, що його викликають - гінекологічні. Практика показала, що лікування уретриту, призначене двома незалежними один від одного лікарями (урологом і гінекологом) часто буває неефективним, тому, при можливості вибору, краще звернутися до урогінеколога. Фахівців-урогінекологів мало, так як ця спеціалізація з'явилася нещодавно, але лікувати хронічний уретрит краще за все під контролем лікаря вузького профілю.

На що спрямовано лікування уретриту

Лікування уретриту провоиздится амбулаторно, тобто пацієнт отримує необхідні процедури у лікувальному закладі, а все інше час знаходиться вдома, госпіталізують тільки у важких ускладнених випадках. При лікуванні необхідно:

  • відновити епітелій слизової оболонки, у важких випадках її припікають;
  • відновити здорову флору піхви, щоб виключити повторне самозараження;
  • відновити імунітет організму в цілому.

При лікуванні уретриту лікар призначає антибіотики, що діють на максимум мікроорганізмів. При непереносимості антибіотиків застосовують сульфаніламіди. Передбачається використання вітамінів: С, В1, В6. Показано також заспокійливі засоби (трава пустирника, валеріана, седуксен). Для поліпшення епітелізації в уретру вводять шипшиновий або обліпихова масло.

Велику користь приносять зігріваючі процедури: озокеритові, парафінові, грязьові аплікації. Проведенням подібних процедур домагаються теплового ефекту, при якому розширюються судини, підсилюється кровообіг і обмін речовин, це сприяє зменшенню больових відчуттів і якнайшвидшому одужанню.

Як вилікувати уретрит у домашніх умовах

Лікування уретриту в домашніх умовах

Крім медичних процедур, одужання допоможе дотримання дієти: виключіть з раціону всі можливі алергени і подразники, такі як консерванти та харчові добавки, гостра і солона, кисла їжа, зменшіть вживання випічки, білого хліба і цукру, відмовтеся від кави, алкоголю і нікотину, випивайте щодня не менше півтора літрів фільтрованої води. Уникайте переохолодження та зайвої втоми, живіть по режиму.

Уретрит досить поширене захворювання, тому народна медицина вносить свій внесок у її лікування. До найбільш популярним народним засобам можна віднести наступні:

  • Липовий відвар знімає різь і печіння. Для приготування 2 ст. ложки липового кольору, заливають двома склянками окропу, кип'ятять 10 хвилин, потім проціджують і приймають по склянці перед сном.
  • Квіти волошки. Одну чайну ложку квітів заливають однією склянкою окропу, витримують протягом години, потім настій процідити і пити по 2 ст. л. 3 рази в день до їжі.
  • Це засіб допомагає тільки жінкам: 80 г дрібно порізаної петрушки потрібно залити молоком і тушкувати в духовій шафі до тих пір, поки не витопиться молоко, потім процідити і вживати по 2 ст. ложки щогодини. Обсяг розрахований на день.
  • При уретриті добре допомагають соки моркви і журавлини.

Не менш ефективні при лікуванні уретриту трав'яні збори:

  • По одній чайній ложці коріння лепехи, м'ята перцева, кропива дводомна.
  • В однаковому співвідношенні: хвощ польовий, плоди ялівцю, плоди шипшини, квітки бузини.

Інгредієнти змішати, 2 ст. ложки трав'яної суміші залити половиною літра окропу, витримати 20 хв і процідити. Випивати 2 рази в день по 1 склянці.

  • Взяти по 1 ст. л коренів вовчуга, плодів петрушки, корінь кульбаби, плодів анісу, плодів ялівцю, перемішати. 3 ст. л. суміші залити трьома літрами окропу, настояти півгодини і процідити. Вранці і увечері випивати по склянці настою.
  • 4 ч. л перемелених коренів пирію повзучого, залити однією склянкою холодної води, настояти протягом 12 годин, процідити. Повторно коріння залити однією склянкою окропу, витримати 10 хв, процідити, обидва настою змішати, пити 4 рази на день по 100 мл
  • 6 г подрібнених коренів алтеї лікарської заливають однією склянкою води, настоюють 10 годин, пити 2 рази на день по 100 мл
  • Пити чай з листя смородини, вона лікує всю сечостатеву систему. На половину літра окропу беруть 3 ст. ложки листя.

Рецепти народної медицини можуть стати ефективним додатковим лікуванням, але, ні в якому разі не відмовляйтеся від процедур, призначених лікарем. Відмова від антибіотиків може призвести до хронічної форми захворювання, що важко піддається лікуванню.

Для безпечного лікування перед вживанням трав'яних зборів проконсультуйтеся з лікарем. Можливі протипоказання, пов'язані з індивідуальною особливістю організму або наявністю яких-небудь захворювань.

Всього коментарів: 0
avatar