19.04.2024
П`ятниця,01:43
Вітаю Вас Гість

Користь і шкоду солярію можна розумно балансувати

Користь і шкода від засмаги в соляріїПрогрес вніс у наше життя безліч корисних нововведень, які роблять її комфортніше, зручніше, яскравіше. Вони дозволяють нам отримувати те, на що раніше не вистачало часу або не було можливості. Однак кожне винахід і кожне нововведення неминуче має дві сторони і, поряд зі зручністю і поліпшенням якості життя, ми часто отримуємо цілий ряд проблем, з якими не стикалися раніше, і на вирішення таких складнощів часом йдуть роки. Однією з таких новинок став солярій, вперше запущений в Росії в кінці минулого століття, але вже міцно облаштувався на ринку послуг у сфері косметології та догляду за тілом.

Спочатку це слово позначало простір, призначене для отримання людиною «ультрафіолетових ванн». Причому зроблено це пристрій таким чином, що найбільш небезпечні, жорсткі промені фільтрувалися, дозволяючи зменшити шкоду такого «штучної засмаги». Згодом були запущені у виробництво вже звичні нам установки - вертикальні або горизонтальні - в яких можна дозовано отримати засмагу.

Сьогодні ці пристрої оснащені всіма умовами для того, щоб отримати задоволення від процедури. Більш дорогі моделі оснащені пристосуваннями для проведення ароматерапії, стереосистемами і кондиціонерами. Існує також особливий різновид - турбосолярії: продумана система охолодження не дає клієнту перегрітися.

Для чого потрібен солярій

Найбільш важливо таке пристрій для тих, хто живе в суворих кліматичних умовах з недостатньою кількістю природного освітлення. Ще наші далекі предки відзначали, наскільки важливо для людини сонце, його тепло і світло, недарма у багатьох язичницьких релігіях саме воно ставало верховним божеством, від якого залежав добробут народів.

У чому користь засмаги

Сьогодні багато не враховують важливості таких простих речей, як свіже повітря, достатня кількість сну і помірний засмага, а між тим від цього багато в чому залежить здоров'я і самопочуття людини. Безперечна користь ультрафіолету виражається в наступному:

Позитивні сторони солярію

  • 1. Помірна кількість ультрафіолету дуже корисно для організму. Ключове слово тут - помірне, і ця міра для кожного індивідуальна, оскільки залежить від кольору, сприйнятливості шкіри, наявності деяких захворювань, кількості утворень на шкірі (родимок). В цілому ж ультрафіолет необхідний організму в першу чергу для вироблення вітаміну D, який бере участь у багатьох внутрішніх процесах. Так, він бере участь в процесі засвоєння кальцію, відповідно, формується ланцюжок залежності: брак ультрафіолету веде до дефіциту вітаміну D, що, в свою чергу, перешкоджає нормальному засвоєнню кальцію. Результатом може стати ламкість і крихкість кісток та суглобових хрящів. Звичайно, цей процес набагато складніше, але спрощено і в деякій мірі перебільшено виглядає саме так.

Також передбачається, що цей вітамін відіграє важливу роль в процесі утворення нових клітин, в обмінних процесах, а також бере участь у формуванні деяких гормонів.

Отримати його, звичайно, можна не тільки шляхом засмаги: звичайний спосіб отримання вітамінів - це правильне харчування, однак чи багато хто з нас дотримуються всі правила харчування, розробляючи для себе ідеальний, збалансований раціон? Тому утворення в шкірі під дією ультрафіолету - це один з основних способів отримання вітаміну D.

  • 2. Нікого не дивує той факт, що влітку люди хворіють набагато рідше, ніж взимку. Однак причина тут не тільки в комфортних кліматичних умовах, але і в одержуваної повсякденно дозі ультрафіолету. Справа в тому, що в деяких випадках він показаний як засіб боротьби з алергічними реакціями, поліпшення стану шкіри, лікування депресій, вірусних захворювань, а також для їх профілактики та зміцнення імунітету в цілому. Не дарма ж існують досить поширені прилади дозованого, спрямованого ультрафіолетового випромінювання, які застосовують у медичних цілях. Засмага також важливий людині психологічно: проникаюче всередину тепло благотворно впливає на нервову систему, підвищуючи стійкість до стресів, зменшуючи тривогу.
  • 3. Поширеність засмаги пояснюється ще і тим, що він корисний в естетичних цілях: шкіра, вкрита рівним, красивим загаром, виробляє більш сприятливе враження, виглядає здоровою. До того ж засмагле тіло виглядає стрункішою своїх білосніжних побратимів, що часто залучає людей з пишними формами. Однак і тут важливо враховувати міру: надмірно засмагла шкіра стає сухою, в'ялою і виглядає старою.

Проте, незважаючи на величезну кількість плюсів, засмага має і ряд мінусів, і знати їх необхідно, щоб уберегтися від можливої шкоди.

Можливі ризики такого засмаги

Чим небезпечно сонячне опромінення

По-перше, засмага протипоказаний при цілому ряді захворювань, як фактор, що викликає погіршення стану і здатний спровокувати рецидиви. Так, категорично сонячні ванни протипоказані тим, у кого діагностовано ракові захворювання, новоутворення на шкірі. «Белоснежкам», що володіє світлим тоном шкіри, варто особливо берегтися, навіть у тому випадку, якщо ніяких інших протипоказань засмазі у них немає: сонце може жорстоко покарати роззяв.

Для зменшення подібної небезпеки існує маса засобів, покликаних захистити від згубного впливу ультрафіолету, а також поширена інформація про час доби, коли слід засмагати: ні в якому разі не вдень, коли сонце в зеніті. Вранці і ввечері, коли пік спеки вже спав. Цей час може змінюватись в залежності від територіальної прихильності, але зазвичай говорять про ранкових годинах до 11 і після вечірніх 16.

По-друге, ультрафіолет може спровокувати утворення меланоми. Не секрет, що в останні роки рак практично став епідемією нашого часу, щорічно забирає тисячі життів. Однією з його різновидів і є меланома. Вона утворюється в шкірі і відноситься до злоякісних утворень. І саме це є основним чинником, який лякає більшість людей, змушуючи відмовитися від засмаги.

по-третє, ультрафіолетове випромінювання - одна з головних причин старіння шкіри Він буквально висушує її, зменшуючи еластичність, погіршуючи обмінні процеси, прискорюючи старіння. Саме тому існує лінійка коштів не тільки запобігають подібний ефект при засмагу, але і захищають в повсякденному житті, коли ми мимоволі отримуємо дозу ультрафіолету, поспішаючи на роботу або прогулюючись після неї. Також важливо постійно зволожувати шкіру - це знизить згубний ефект.

Деякі з перерахованих фактів характерні і для солярію, проте у нього є і позитивні якості, які спонукають віддати перевагу штучний загар його побратиму в природних умовах.

Підбиття підсумків - необхідно врахувати всі моменти

Солярій: за і проти

Як уже згадувалося вище, випромінювання в умовах солярію набагато дбайливіше природного, так як більша частина «шкідливих» хвиль фільтрується. Однак це не означає, що така засмага абсолютно безпечний - аж ніяк. Саме тому не варто забувати про спеціальною захисною косметиці, розробленої саме для соляріїв. До того ж існує певна ранжування соляріїв по потужності.

найслабші зазвичай застосовуються тільки в побутових умовах, у салонах бувають або встановлення середньої або високої потужності. Варто врахувати, що у потужних установках час засмаги не повинно перевищувати 15 хвилин. Але перші сеанси повинні бути й коротше - даючи шкірі звикнути, необхідно починати з інтервалу в п'ять-десять хвилин. Потужність залежить від кількості встановлених ультрафіолетових ламп; зазвичай її можна уточнити у працівників солярію, як і рекомендований час проведення процедури.

Обираючи спосіб засмаги, необхідно в першу чергу проконсультуватися у фахівця: дізнатися про можливу наявність захворювань, при яких не варто вдаватися до цієї процедури, перевірити чутливість шкіри, перевірити родимки на можливу небезпеку. У деяких клініках створюються навіть спеціальні карти пацієнта, де записується кількість і розташування всіх утворень на шкірі з тим, щоб стежити за змінами у часі. Це, а також регулярність проведення діагностики якості родимок, дозволяє зменшити ризик виникнення небезпечних для життя утворень.

Не варто вдаватися до солярію у разі наявності захворювань нирок, печінки, нестабільного тиску, гострих інфекційних захворювань. Якщо таких немає протипоказань, то слід дізнатися також допустиму дозу засмаги - правда в цьому може допомогти і працівник солярію.

Любителів гарної засмаги підстерігає ще одна небезпека. Як вже згадувалося, засмага має і певний психологічний ефект. Тепло, що проникають вглиб ультрафіолетові промені, дозволяють людині відчувати себе більш комфортно, сприяють виробленню гормонів радості, а тому, як і будь-яке задоволення в нашому житті, це може викликати звикання, звикання. Таке захворювання отримало назву танорексии.

Протипоказання використання солярію

Підсумовуючи вищесказане, можна сформулювати наступні рекомендації з вибору способу засмаги і його доцільність:

  • 1. Перед опроміненням ультрафіолетом необхідно проконсультуватися з лікарем щодо необхідності та допустимості засмаги, а також про його можливих дозах.
  • 2. У разі, коли є можливість отримати природний загар, варто їй скористатися, однак необхідно пам'ятати про правила: застосування відповідної косметики, помірність і вибір відповідного часу для засмаги.
  • 3. У тому випадку, якщо природний спосіб отримання засмаги недоступний, а отримання ультрафіолету показано фахівцем, виходом стане солярій, однак і тут не варто забувати про відповідних захисних засобах і дозуванні.

Засмага корисна в малих дозах, а солярій зручний тим, що дозволяє дозувати інтенсивність променів і час перебування під штучним сонцем. Тому в деяких випадках солярій краще природного опромінення ультрафіолетом. Наприклад, при чутливій до засмаги білій шкірі, її можна підготувати до літнього сезону помірним відвідуванням солярію.

Солярієм можна скористатися перед зимовою поїздкою в жаркі країни або в інших аналогічних випадках. Безсумнівно те, що підхід до використання природного або штучного сонця повинен бути індивідуальним і схваленим спеціалістом з медичною освітою.

Всього коментарів: 0
avatar