20.04.2024
Субота,08:50
Вітаю Вас Гість

Хочете скинути вагу? Скоротіть тренування!

Як тренуватися для схуднення Як і багато інших речей у житті, фізичні вправи можуть бути більш ефективними, якщо ви будете дотримуватися золотого правила: вправлятися не дуже мало, але і не багато, якщо прагнете до втрати зайвих кілограмів – показали останні дослідження.

Згідно з попереднім дослідженням - фізичні вправи самі по собі не є гарантом втрати ваги без супутньої дієти – лякаючий факт, про який багато тих, що худнуть знають не з чуток. Але недавні дослідження датських вчених показують, що фізична активність може допомогти зменшити розмір штанів, якщо ви будете дотримуватися золотої середини - можливо, десь півгодини в день, по крайней мере, для молодих людей.

Для дослідження вчені з Університету Копенгагена набрали групу з 61 чоловіки з «сидячій» роботою і помірним зайвою вагою, в основному у віці 20-30 років. Випробовуваних випадковим чином розподілили за трьома групами: контрольна група, що залишилася без змін у дієті або спосіб життя, друга група, учасники якої приділяли 30 хвилин в день помірним фізичним вправам, на зразок бігу підтюпцем або їзди на велосипеді (кожен учасник вправлявся або протягом півгодини, або до того моменту, поки він не спалить 300 калорій), і третя група, учасники якої тренувалися більш енергійно, по годині в день або до моменту спалювання 600 калорій.

Перед запуском 13-тижневого режиму вправ всі чоловіки пройшли базову перевірку для оцінки загального стану здоров'я і фізичної форми: всі мали надлишкову вагу, але не страждали ожирінням і були метаболічно здоровими.

протягом 13 тижнів чоловікам було запропоновано не вносити цілеспрямованих змін в свої харчові звички, вони також вели щоденники харчування, які дослідники перевірили пізніше, а в певні дні носили датчики руху, щоб відслідковувати їх діяльність за умов дослідження.

Після закінчення 13 тижнів були отримані результати, які були очікуваними, так і несподіваними, - повідомили дослідники. Не дивно, що контрольна група не побачила жодних змін у вазі. Чоловіки в групі з високою інтенсивністю вправ втратили в середньому 5 фунтів. Дослідники повідомляють, що ці люди втратили на 20% менше ваги, ніж слід було очікувати, враховуючи кількість спалюваних ними калорій.

Ще більш дивними були результати групи, упражнявшейся помірно: ці люди втратили в середньому 7 фунтів кожен, на 83% більше, ніж очікували дослідники, грунтуючись на витраті калорій в стані спокою. Отже, що ж сталося? Це не зовсім зрозуміло з результатів, але у провідного дослідника Мэдса Розенкилда було декілька теорій, згідно з New York Times.

По-перше, ймовірно, інтенсивні тренування компенсувалися вживанням в їжу більшої кількості продуктів харчування. Але збільшення споживання, зазначене в їх щоденниках, не повністю пояснює їх недостатню втрату ваги, Розенкилд предполгает, що вони їли більше, ніж записували у щоденник.

Крім того, датчики руху показали, що посилено тренувалися чоловіки в повсякденному житті проводили більшу частину вільного часу в сидячому положенні – ймовірно тому, що втомилися, зазначає Розенкилд. Для порівняння: люди, які займалися протягом 30 хвилин, стали більш активними протягом дня – ймовірно, вони воліли ходити по сходах замість поїздок на ліфті, і більше рухалися в загальному.

У цілому Розенкилд прийшов до висновку, що люди, упражняющиеся менше, можуть у кінцевому рахунку спалювати достатньо калорій для втрати ваги, не відчуваючи потребу заповнити їх рясною їжею або пасивним способом життя. Ті ж, хто займається занадто старанно, можуть відчувати себе знесиленими, що й змушує їх шукати компенсації.

Отримані результати є інтригуючими, але важко сказати, наскільки вони підходять для кого-небудь крім молодих, здорових чоловіків. Також невідомо, як вправи можуть вплинути на втрату ваги протягом більш тривалого часу. «Дослідження було короткостроковим, і результати можуть змінитися протягом, скажімо, року регулярних тренувань», - каже пан Розенкилд. Зрештою, чоловіки, упражнявшиеся по 60 хвилин, накачали певні м'язи, в той час як працювали протягом 30 хвилин цього не добилися.

«Додаткові м'язи компенсували короткочасну втрату ваги деяких енергійних бігунів – вони скинули жир, але додали м'яза, зменшуючи показник чистого збитку ваги, однак у подальшому це може прискорити їх метаболізм, допомагаючи контролювати вагу».

Всього коментарів: 0
avatar