25.04.2024
Четвер,20:52
Вітаю Вас Гість

Харчові отруєння: що робити

Харчові отруєнняЗ такою недугою, як харчове отруєння, людина стикається в житті неодноразово. Спалах харчових отруєнь, в основному, припадає на святкові дні і літній сезон. Це легко пояснити, так як продукти в жаркий час швидко псуються, тому, що у них з великою швидкістю розвиваються хвороботворні мікроорганізми. А в святкові дні продукти найчастіше купують заздалегідь і про запас. Не завжди дотримуються правила зберігання продуктів, не дотримуються тепловий режим. Ну і, звичайно ж, банальна економія, при якій шкода викинути вже приготовлену їжу, хоча вона простояла без холодильника досить довго.

Ознаки харчового отруєння

Харчовим отруєнням вважається хворобливий стан організму, в результаті проникнення в організм хвороботворних або отруйних речовин. Захворіла людина може і не здогадуватися про свою недугу. Інкубаційний, тобто прихований період протікає кілька годин, а іноді і добу. Залежить це від того, які саме хвороботворні мікроби і в якій кількості перебували в їжі.

Найбільш поширені симптоми - це біль в області живота, діарея (пронос), іноді може піднятися температура, але не завжди, тільки якщо хвороба почала прогресувати. Може початися озноб і головний біль, з'являються м'язові болі і ломота в кістках. При дуже сильних отруєннях трапляється навіть непритомність.

Що робити при харчовому отруєнні, ознаки

Що робити при харчовому отруєнні

Звичайно, якщо запустити хворобу, то навіть просте харчове отруєння призведе до інтоксикації організму у важкій формі, від якої страждають нирки, печінка і підшлункова залоза. Це відбувається тому, що людина не знає елементарних правил надання першої невідкладної допомоги, від якої залежить його здоров'я, і життя в цілому. Перше, що необхідно запам'ятати - харчове отруєння потрібно негайно лікувати. Для цього необхідно зробити наступне:

  • 1. Вивести токсини і отруйні речовини з організму. Для цієї мети застосовуються такі методи, як промивання шлунка водою з додаванням марганцівки, після чого викликається блювота. Головне пам'ятати, що розчин марганцю повинен бути в слабкої консистенції. Для цього сухий порошок розводять в маленькій кількості води, після чого дочекавшись поки всі нерозчинені кристали осядуть на дно склянки, додають по трохи в іншу склянку з водою, щоб вийшла рідина слабо - рожевого кольору. Розчин марганцю випити, після цього придавити корінь мови для стимулювання блювання.

Важливо! Ніколи не промивайте шлунок дітям до 3 - х років. По-перше, дитина не вип'є достатню кількість рідини для очищення шлунку, а по-друге, якщо вам все-таки вдасться умовити малюка випити розчин, то при натисканні на корінь мови у маленьких дітей, у зв'язку з особливістю анатомічної будови гортані, спостерігається зупинка серця. Людям з серцевою недостатністю і перенесли інсульт та інфаркт також не можна робити промивання шлунка з тих же причин, що і малюкам.

  • 2. Необхідно прийняти сорбент або активоване вугілля для зв'язування і виведення токсинів з організму хворого.
  • 3. Після цих процедур необхідно укласти людини в ліжко. Вкрити теплою ковдрою або ковдрою. Дати випити чай або молоко. Причому молоко є чудовим природним сорбентом. Ніякі більше ліки при харчовому легкому отруєнні не потрібні.

Харчові отруєння та антибіотики

Часто люди, далекі від медицини, починають приймати антибіотики при харчових отруєннях. Цього категорично робити не можна! Антибіотик не може вплинути на збудника захворювання, а ось заподіяти додатковий шкоди організму цілком здатний. Бездумний прийом антибіотиків призводить до порушення роботи печінки, підшлункової залози, нирок. Антибіотики дуже сильно змінюють мікрофлору кишечника, вбиваючи при цьому корисну флору, яка бореться з збудниками і виводить токсини. Для відновлення нормального балансу буде потрібно багато часу і сил.

Звичайно ж, існують такі кишкові захворювання, при яких антибіотик просто необхідний. Але його прийом повинен призначить лікар - інфекціоніст і тільки після збору необхідних аналізів, які дадуть показання до прийому препарату.

Харчування при харчовому отруєнні

Після того як криза минула, вкрай важливо дотримуватися обмеження в їжі. У перші добу корисним буде залишити хворого тільки на воді, можна ввести молоко або настої трав. Головне вживати досить багато рідини. Від їжі варто зовсім відмовитися. На другий день можна ввести сухарі і нежирний овочевий бульйон, так само рекомендується вживати кисломолочні продукти. На третій день можна включити в раціон супи, приготовані на курячому бульйоні, і рідкі каші. Не варто зовсім ігнорувати прийом їжі, так як це може призвести до серйозних порушень з боку видільної системи. Виключити необхідно: смажену, сильносоленую, копчену, консервовану їжу, так само необхідно виключити алкоголь.

Ознаки харчового отруєння, як лікувати

Харчове отруєння у дітей

Особливо слід відзначити отруєння у дітей. За своєю природою діти допитливі, тому вони так часто тягнуть в рот різні предмети та іграшки. Мабуть, що б познайомитися з іграшкою ще й на смак. У процесі такого знайомства потрапляють в організм маленького дослідника різні мікроорганізми, бактерії. З-за цього кишкові інфекції у малюків не є рідкістю. Звичайно, вони протікають набагато різкіше і важче, ніж у дорослих, з-за того, що береться час, при якому батькам буває складно запідозрити в організмі дитини почався процес харчового отруєння.

Не намагайтеся лікувати дитину самостійно. Правильний діагноз може поставити малюкові тільки лікар. Пронос і блювота не завжди є ознаками харчового отруєння. До прибуття «швидкої» дитині необхідно дотримувати постільний режим. Рясне тепле питво вкрай необхідно, так як відбувається швидке зневоднення дитячого організму. Причому мінеральну воду краще не використовувати, щоб не навантажити нирки і всю видільну систему містяться в ній солями.

Дієта у малюків, при харчовому отруєнні, повинна бути особливо сувора. Не варто хвилюватися з приводу того, що дитина в перші добу відмовляється від їжі. Це нормальний процес виведення токсинів з організму і його відновлення. На другу добу годувати малюка слід маленькими порціями, кожні 2 години. В меню дитини краще включити кисломолочні продукти, йогурти, краще домашнього приготування, пісні супчики, можна на курячому бульйоні, кашки. Ні про яке смаженому, копченому, сильно солоному, консервованому, мови не повинно бути взагалі.

Профілактика харчових отруєнь

Лікування харчових отруєнь і відновлення організму протікає досить складно. Тому краще подбати про профілактику. Головним у цьому питанні є чистота, не забувайте дотримуватися прості гігієнічні норми:

  • 1. Не забувайте про миття рук перед приготуванням та вживанням їжі та відвідування туалету.
  • 2. Посуд для приготування їжі повинна бути чистою.
  • 3. Правильно розморожуйте м'ясо. М'ясо повинно розморожуватися або в холодильнику, або в мікрохвильовій печі. Багато господинь ігнорують це правило, в результаті чого м'ясо розморожується при кімнатній температурі. При цьому на його поверхні починають розмножуватися хвороботворні мікроорганізми. Так само для м'яса і риби повинні бути окремі обробні дошки, які після використання необхідно ретельно мити.
  • 4. Намагайтеся ні за яких обставин не купувати готову їжу з рук і вже тим більше не годуйте нею дітей.

Дотримання гігієнічних правил дозволить вам уникнути харчових отруєнь і зберегти від них дітей і близьких. Тоді в наслідок вам не доведеться випробовувати на собі тягар цієї недуги.

Досить поширені у житті людини харчові отруєння можуть серйозно погіршити здоров'я і негативно позначитися на стані травної і видільної систем. Профілактичні заходи позбавлять вас не тільки від самого захворювання, але і від його неприємних наслідків.

Всього коментарів: 0
avatar