25.04.2024
Четвер,14:25
Вітаю Вас Гість

Як позбутися від нежиті в залежності від її причини

Як позбутися від нежитіНежить - захворювання слизової оболонки носа запального характеру, що має гостру і хронічну форму протікання. Позбутися від нежиті можна за допомогою медичних препаратів або народних засобів. Враховуючи поширеність захворювання, методів лікування існує досить багато. Вибір відповідного методу призначається в залежності від характеру захворювання і може істотно відрізнятися при різної етіології.

Лікування нежиті при гострому перебігу захворювання

Гострий нежить може бути самостійною природи, а може супроводжувати і гострим інфекційним захворюванням. Сильний, гострий двосторонній нежить виникає, найчастіше, від переохолодження. Добре допомагають у його лікуванні ножні ванни з гірчичним порошком і потогінні засоби. Зігріваючі ножні ванни роблять при нормальній температурі. Щоб усунути набряк слизової оболонки, використовують судинозвужувальні краплі.

Як позбутися від хронічного нежитю

Його причинами може бути тривале перебіг гострого нежитю, вплив на слизову оболонку подразників хімічної, термічної, механічної природи. Симптоми - закладений ніс і сильні слизові виділення. Щоб усунути набряк слизової оболонки, застосовують судинозвужувальні краплі. Використовують також засоби, що чинять в'яжучу або припікаючу дію - коларгол, протаргол, нітрат срібла.

Як позбутися від нежиті в домашніх умовах

Лікування алергічного нежитю

Вазомоторний або алергічний нежить виникає раптово і характеризується закладеністю носа, рясними слизово-водянистими виділеннями і чханням. Щоб знати, для лікування алергічного нежитю, перш за все, необхідно визначити, яким алергеном він викликаний. Для цього слід звернутися до алерголога, який призначить відповідні аналізи. Якщо виявити алерген не вдається, допоможуть антигістамінні засоби, препарати кальцію, кріотерапія та вплив ультразвуком на нижні відділи носових раковин.

Як лікувати нежить під час вагітності

Основною умовою лікування нежиті вагітних жінок є використання засобів, що не несуть небезпеку, як мамі, так і дитині. Такі засоби повинні бути натуральними і безпечними. Будучи вагітною, спробуйте позбавитися від нежиті наступними способами:

  • вживайте велику кількість вітаміну «С»;
  • як можна частіше зволожуйте повітря в приміщенні;
  • змащуйте носі розчином соку дрібно нарізаної цибулі або часнику, настояного на соняшниковій олії. Як варіант, можна вставити в ніс ватку, просочену цибульним соком, або вдихайте дим тліючої цибулиння;
  • промивайте ніс солоною водою, якщо є можливість - морський, закапуйте в ніс по 3-5ть крапель соку алое 4-5 разів на день, можна також використовувати сік каланхое перистого і сік капусти;
  • простягайте через ніс буряковий сік або вставляйте ватні тампони, просочені соком, або закапуйте в ніс по 2-3 краплі соку відвареного буряка 3-4 рази на день.

Як позбутися від хронічного нежитю

Народні засоби від нежитю

Нежить є дуже поширеним захворюванням, і виникає він з різних причин. Народні лікарі приділяють його лікування велика увага, тому існує ряд рецептів і рекомендацій, що дозволяють позбутися від нежиті за допомогою народних засобів, не вдаючись до послуг офіційної медицини.

  • 1. Візьміть по 15 г трави буквиці лікарської і рути садової, зібраних на початку літа, зітреш і залийте 1 літром вина. Додайте 3 ст. л. меду і варіть 5 хв. Приймайте по 2 ст. л. вранці натщесерце.
  • 2. Візьміть 6 ст. л. подрібненого хрону і 1 ст. л. чорної редьки, залийте половиною літра винного оцту, закупорьте і настоюйте протягом 10 днів. Відкривайте пляшку і по кілька разів за день нюхайте її вміст за 3 хвилини і тричі на день змащуйте ваткою, просоченої настоєм, ніс всередині і зовні.
  • 3. 1 ст. л. м'яти залийте 1 склянкою води, кип'ятіть 1 хвилину, настоюйте 30 хвилин, процідіть. Простягайте через ніс в теплому вигляді. Вдихайте дим від тліючого на плиті листя м'яти.
  • 4. 1 ч. л. квіток ромашки залийте склянкою окропу, настоюйте 30 хвилин, процідіть. Використовувати для промивань носа і для просочування тампонів, які гарячими (наскільки терпить шкіра) вставляйте в ніс.
  • 5. Робіть парові ванни наступним способом: залийте 1-2 ст. л. ромашки 1-2 літрами окропу. Нахиліться над посудиною, накрившись рушником, дихайте інтенсивно носом і ротом.

Наскільки різноманітною може бути природа нежитю, настільки несхожим є й метод його лікування. Простими народними способами можна позбутися від більшості нежиті, однак якщо захворювання не проходить, або, навпаки, посилюється, підвищується температура, не відкладайте надовго візит до лікаря. Неправильне лікування може сприяти переходу в хронічну стадію або призвести до серйозних запальних процесів.

Всього коментарів: 0
avatar