29.03.2024
П`ятниця,03:41
Вітаю Вас Гість

Гормони, що містять кальцій, допомагають ідентифікувати пневмонію

Гормони з кальцієм дозволяють розпізнати пневмонію За повідомленнями американських вчених, в процесі проведення серологічних досліджень був встановлений фактор, який значно збільшить точність діагностування пневмонії, тоді як флюорографія дає не зовсім конкретні результати.

Дослідження пацієнтів з пневмонією встановило, що рівень кальцію був набагато вище, ніж в контрольній групі пацієнтів з хронічними обструктивними легеневими захворюваннями, гострим бронхітом та астмою. Високий рівень гормону прокальцитонина також відіграв вагому роль у визначенні інфільтратів в легенях, на відміну від попередніх оцінок пульмонолога.

Визначення рівня цього гормону і результати рентгенологічного дослідження допоможе дослідникам бути більш впевненими в клінічній картині захворювання і вирішити питання про продовження або скасування курсу антибіотиків для пацієнтів з підозрами на бактеріальну пневмонію. Така стратегія може запобігти непотрібне застосування антибіотиків.

Зміна рівня цього гормону є відповіддю організму на бактеріальну інфекцію. Такі зміни були діагностовані у 530 стаціонарних хворих у період з грудня 2008 по лютий 2009 і з грудня 2009 по лютий 2010, яким ставили діагноз інфекцій дихальних шляхів різного генезу.

Домінуючими діагнозами серед поставлених були пневмонія і загострення хронічних обструктивних легеневих захворювань. За даними, хворі запаленням легенів мали значно вищий рівень прокальцитонина в крові близько 27 нг/мл, ніж пацієнти з іншими захворюваннями верхніх дихальних шляхів (0,9 нг/мл), астму (0,08), бронхіт (0,1 нг/мл), вірусний грип (0,11 нг/мл).

Дані рентгенологічних досліджень мали наступний показник: 40% (213 осіб) не мали ніяких гострих легеневих захворювань, 14% (76 осіб) мали інші легеневі захворювання, в тому числі і плевральні виливи, 14% (75 осіб) мали інфільтрат, характерний для пневмонії і 31 % (164 особи) мали невизначені ознаки.

Вчені, виходячи з статистичних даних, визначили графічні криві вмісту гормону для різного виду уражень верхніх дихальних шляхів. Якщо брати до уваги цей графік, підвищений рівень прокальцитонина сигналізує про можливості розвитку легеневого інфільтрату і запалення легенів.

Всього коментарів: 0
avatar