18.04.2024
Четвер,23:04
Вітаю Вас Гість

Ігри без правил в гормональній системі погрожують неприємностями

Причини гормонального збою, симптоми і лікуванняБудь-складний, ретельно продуманий механізм працює без збоїв тільки до тих пір, поки правильно функціонують складові його частини - від самих дрібних і, здавалося б, незначних до великих і важливих. Це стосується, в першу чергу, організму людина, в якому здоров'я і хороше самопочуття залежить від величезної кількості факторів: від спадковості і набутих протягом життя звичок, харчування і грамотного розподілу фізичних навантажень, від внутрішнього емоційного стану і навколишнього середовища. Деякі порушення виявляються відразу, а деякі заявляють про себе через довгі роки.

Одним з таких порушень є гормональний збій - серйозне порушення, яке може в залежності від викликали його причин і особливостей протікання завдати величезної шкоди організму. Що ж це таке і як проявляється?

Практично всі процеси в організмі протікають за допомогою гормонів, що регулюють нормальний обмін речовин, ріст і розвиток, дозрівання і статеву функцію. Дефіцит або надлишок одного з них призводить до порушення функції організму і, подібно сніжному кому, породжує все нові порушення, що ослабляють організм і призводять до зниження його функціональності.

Обмін речовин - надмірний апетит

Причини нестабільності гормонів

Словом «гормони» у народі найчастіше іменують ендокринну систему людини (ілюстрація, ін. варіант), часом забуваючи, що вона складається в першу чергу із залоз, які виробляють ці самі гормони, і керованих головним мозком. Порушення в роботі цієї системи пов'язані зі складовими елементами: збій в роботі головного мозку або неправильна робота периферії.

Залози працюють не так, як це необхідно, якщо механічно пошкоджені внаслідок яких-небудь травм, запальних процесів або вроджених порушень. Причин же збоїв функціонування ділянки головного мозку, що відповідає за роботу гормонів, набагато більше:

  • ослаблення організму внаслідок фізичного або емоційного виснаження (що вельми актуально для жінок, які прагнуть до максимальної «стрункості» та підлітків, змушених витрачати багато сил на навчання при суміщенні шкільної, наприклад, навантаження з гуртками та секціями та активним життям поза школою);

Важкі фізичні навантаженняСтомлений підліток

  • спадкова обумовленість (у цьому випадку проблема може виявити себе лише через багато років після народження дитини, в період статевого дозрівання);

Спадковий фактор збою гормонівМама з донькою на прийомі у лікаря

  • інтенсивне механічне пошкодження головного мозку, а також запальні процеси і формування пухлин. Важливо враховувати, що до запальних процесів у даній ділянці мозку може призвести навіть затяжне простудне захворювання. Саме тому так важливо своєчасно лікувати організм, не «запускаючи» навіть незначні захворювання.

Рентген пошкодженого мозкуЗапущена застуда

При виникненні порушення в роботі ендокринної системи дуже важливо правильно і своєчасно виявити причину збою: практично всі наслідки такого дисбалансу легко оборотні, звичайно, в тому випадку, коли вміст гормонів вже стабилизированно.

Симптоми

Складність у виявленні захворювань, пов'язаних з гормонами, полягає в тому, що вони можуть протікати безсимптомно багато років, або ж проявляти себе симптомами, типовими для інших захворювань. Так, найбільш загальними і малопомітними симптомами проблем в роботі ендокринної системи є високий рівень стомлюваності, сонливість, дратівливість, емоційна нестабільність, схильність до депресивних станів. Супутніми симптомами можуть стати коливання у вазі, погіршення стану зору та шкіри (важливо зауважити, що до таких погіршенням відносяться не тільки стали притчею підліткові вугри, але і безпричинне або надмірне поява розтяжок на поверхні живота, стегон і грудей. В деяких випадках подібний симптом зустрічається навіть у людей, що не страждають від надлишку ваги)

Найбільш яскраво це порушення проявляє себе в періоди початку і згасання статевої активності. Так як правильне співвідношення кількості гормонів в організмі забезпечує правильне формування тіла людини у відповідності з його статтю, найбільш яскравим проявом гормонального збою можна вважати недостатнє або неправильне прояв вторинних статевих ознак. Несвоєчасне формування таких ознак у підлітків в першу чергу є приводом для звернення до фахівця. Також нерідкими є випадки, коли у людини формуються ознаки обох статей (найчастіше це зростання волосся - недостатній у чоловіків або надлишковий у жінок, а також невідповідна підлозі фігура у жінок і чоловіків).

Надмірна вагаДратівливість

Жіночий гормональний збій

Незважаючи на те, що від гормонального дисбалансу можуть страждати не тільки жінки, але і чоловіки, традиційно гормональний збій вважається проблемою слабкої статі. Справа в тому, що, по-перше, подібний збій у чоловіків найчастіше виявити набагато складніше, ніж у жінок, а по-друге, слабка стать більш схильний цього порушення протягом життя.

Здоров'я жіночого організму в основному забезпечують два гормони - це естроген (структура, молекула)(узагальнена назва цілого ряду гормонів, що відповідають за нормальний жіночий цикл) і прогестерон (структура, молекула), відповідальний за підготовку організму жінки до вагітності та необхідний для її нормального протікання. Дисбаланс цих речовин на різних етапах життя жінки може призвести до різних проявів.

Перший етап формування жінки як представниці свого статі відбувається в період статевого дозрівання, яке прийнято позначати рамками від семи (восьми) років до вісімнадцяти. За цей час тіло майбутньої жінки приймає типові для нього обриси, оформляється груди, відбувається різкий стрибок зростання, починаються менструації. Порушення цих процесів можуть привести до передчасного дозрівання (починаючи з 4-5 років!), до запозданию менструацій (перший цикл може наступити разом з класичним повноліттям у вісімнадцять) та їх нестабільності, до вагінальних кровотеч, які у найважчому випадку можуть призвести до анемії і навіть до летального результату.

Саме тому дуже важливо уважно стежити за формуванням молодого жіночого організму, уникати перевтоми, надмірних навантажень, стресів, правильно харчуватися і намагатися привести свою до здорового способу життя. Додатковим фактором ризику для жінок є аборти, вироблені за допомогою хірургічного втручання. Вишкрібання, а також супроводжуючий аборт період так званих «гормональних бур» також можуть призвести до порушення балансу гормонів. У разі, коли аборт неминучий з яких-небудь причин, краще вдатися до більш безпечних способів, наприклад, до медикаментозного аборту.

Правильний раціон харчуванняЗдоровий спосіб життя

Дисбаланс в ендокринній системі може призвести до цілого ряду серйозних жіночих захворювань (таких, наприклад, як полікістоз, міома або злоякісні утворення в матці і яєчниках). Вони небезпечні самі по собі, але ще більш сумно те, що вони дуже часто різко зменшують шанси жінки на вагітність та народження здорової дитини. Для того щоб знизити такі ризики, рекомендується проводити регулярні огляди у гінеколога, щоб своєчасно виявити порушення в ендокринній системі, а також для того, щоб уникнути венеричних захворювань, які можуть спровокувати такі порушення.

Негативний тест на вагітністьГінеколог аналізує зразки

Гормони і вагітність

Як уже згадувалося, нормальне функціонування жіночого організму, і настання вагітності безпосередньо залежать від показників гормонів. Тому гормональний збій найчастіше проявляється у жінок, які планують вагітність. У деяких випадках достатньо лише виявити збій і провести гормональну терапію, в інших ситуаціях доводиться вдаватися до хірургічного втручання, а іноді, на жаль, такий дисбаланс може стати причиною неможливості настання вагітності.

Під час вагітності прогестерон виділяється плацентою. Високий його рівень може сигналізувати про порушення в оболонці, що оточує плід, і потребує додаткових досліджень. Недостатня кількість прогестерону протягом вагітності також дуже небезпечне, воно може привести до втрати дитини або важкому протіканню вагітності.

Так чи інакше, першим етапом планування вагітності повинне стати відвідування фахівця. Саме він виявить ймовірність такого діагнозу і перевірить загальний стан і готовність організму до вагітності. Важливо пам'ятати, що самолікування - це не найкращий засіб у боротьбі з дисбалансом гормонів. Лікувати гормональний збій без необхідних аналізів і допомоги лікаря дуже небезпечно і нерезультативно.

Діагностувати збій гормонів в організмі нескладно: для цієї мети застосовується аналіз крові, ультразвукове обстеження, при необхідності - лапароскопія (діагностика, вироблена за допомогою спеціального приладу - лапароскопа - вводиться через мікроотвори, вироблені в черевній порожнині або задній стінці піхви; найчастіше проводиться під анестезією) і гістероскопія (обстеження, проведене за допомогою оптичних приладів, що вводяться в матку без хірургічного втручання лише за рахунок додаткового розтягування шийки матки).

Здача аналізу кровіУЗІ

Після пологів, як і після аборту у жінки спостерігаються серйозні гормональні перебудови, що супроводжуються зміною ваги, психоемоційного стану, погіршенням стану шкіри. Збільшення ваги на період годування - явище нормальне, передбачене природою і фізіологією, воно обумовлено роботою гормонів, що відповідають за утворення молока. Проте якщо по закінченні періоду годування, коли відновлено звичне харчування і спосіб життя, вага не повертається в норму, це також може бути показником гормонального збою.

Вплив гормонів на інтимне життя

Гормони відповідають не тільки за вагітність і здоров'я жінки, але також за лібідо і здатність отримувати задоволення від статевого акту. Дисбаланс в ендокринній системі відповідає за порушення у цій сфері, він може призвести до зниження лібідо, порушення ерекції у чоловіків, аноргазмії у жінок. Ці симптоми, як і багато інших, досить швидко зникають при правильної терапії, однак якщо не займатися лікуванням, наслідки можуть бути серйозними, аж до повного згасання статевого потягу, неможливість вести здорову інтимне життя, а також безпліддя.

Лікування народними засобами

Незважаючи на те, що при проблемах з гормонами показана лікарська терапія та спостереження лікаря, існують народні рецепти, покликані збільшити або зменшити вміст того чи іншого гормону в організмі.

При недостатньої вироблення гормонів рекомендують слідувати наступній схемі:

З 6 дня циклу протягом десяти днів пити відвар шавлії, а потім ще десять днів відвар однією з трав: манжетки або гусячого перстачу. На склянку окропу потрібна одна ложка подрібненої трави. Настій витримують не менше 15 хвилин і приймають тричі на день до їди. Один стакан розрахований на 1 день прийому. Однак важливо пам'ятати, що такого лікування можна дотримуватися лише три цикли без перерви - повторити лікування дозволяється через місяць.

Подрібнена материнкаНастій шавлії

Нормалізації циклу сприяє і «жіноча трава» материнка, вона також підсилює вироблення гормонів. Заварюють її наступним чином: 2 столові ложки трави заливають окропом (приблизно склянку) і настоюють чверть години. Приймають перед їжею по півсклянки.

Чай з кропивиДівчина з трав'яним відваром

Також корисна при таких порушеннях спиртова настоянка травневої кропиви, її листя заливають горілкою і настоюють протягом тижня в добре освітленому місці. Після цього настій можна прибрати в темне місце і приймати по одній столовій ложці до їжі.

Проте, як би не були корисні народні засоби, не варто використовувати їх без консультації фахівця. Нехтувати медикаментозною терапією, віддаючи перевагу трав, теж не найкращий вихід. Краще доповнити офіційне лікування народними засобами, отримавши дозвіл лікаря, і позбутися від проблеми гормонального дисбалансу і пов'язаних з ним порушень.

Всього коментарів: 0
avatar