20.04.2024
Субота,18:43
Вітаю Вас Гість

Гірсутизм у жінок (надлишковий ріст волосся)

ГірсутизмНадлишковий ріст волосся, або гірсутизм, це досить поширене явище серед жінок. Близько 7 відсотків представниць прекрасної статі змушені миритися з волосяним покривом там, де зазвичай у жінок волосся не росте: на обличчі, грудях, спині, передпліччях, животі або стегнах. Зрозуміло, мова не йде про кількох волосках навколо сосків, наприклад, це було б цілком нормальним. Але якщо волоски множинні і займають значну поверхню, швидше за все ви зіткнулися з таким станом, як гірсутизм. Надмірне оволосіння у жінок, як правило, вказує на проблеми з гормонами, тому потрібна лікарська допомога. Надлишок андрогенних гормонів робить волоски товстими і темними. Це викликає велику стурбованість у жінок.

Жіночий гірсутизм, причини

У жінок надмірний ріст волосся або гірсутизм, причини якого можуть бути вродженими або набутими в результаті захворювань, супроводжується ще й психологічним напруженням. Хоча волосся при цьому зростають за чоловічим типом, причини гірсутизму в основному типові для жіночого організму, наприклад:

  • Вагітність;
  • Менопауза;
  • Статева зрілість;
  • Пухлина надниркових залоз;
  • Гірсутизм через порушення обміну;
  • Спадковість;
  • Гормональний дисбаланс.

Для більшості цих причин характерна підвищена вироблення андрогенів (чоловічих гормонів в жіночому організмі.

Під час менопаузи знижується вироблення естрогену, а оскільки андрогени виробляються в колишньому кількості, їх процентний вміст зростає. І це призводить до того, що виникає гірсутизм, тобто поява небажаних волосся.

Надмірний ріст волосся може бути викликане вживанням деяких лікарських засобів, наприклад тестостерону або анаболіків. Іноді, не більше ніж у 2-х відсотках випадків, гірсутизм у жінок розвивається за пухлини яєчників, оскільки це призводить до посиленого вироблення андрогенів.

Як проявляється жіночий гірсутизм, симптоми та ознаки

Гірсутизм, симптоми якого важко відображаються на жіночій психології, може проявитися кількома темними і жорсткими волосками на підборідді, над верхньою губою і бакенбарди, або суцільним волосяним покривом грудей, стегон або живота. І він не завжди пояснюється спадковими причинами, це може бути захворювання або стрес, в будь-якому випадку слід звернутися до лікаря, щоб поставити правильний діагноз, спираючись не тільки на симптоми, але і на всебічне обстеження.

Гірсутизм у жінок, лікування

Жінки, які страждають від гірсутизму, повинні пам'ятати, що не вони одні мають таку проблему. Не слід відчувати сором і незручність тільки від того, що на обличчі або грудях з'явилися небажані волосся. Ви повинні також пам'ятати, що гірсутизм у жінок, лікування якого вас так турбує, є симптомом, а хвороба може виявитися значно серйозніше. Тому медичне обстеження - перше, що слід зробити.

Як лікувати гірсутизм? Зазвичай він лікується гормональними засобами, наприклад, протизаплідними таблетками. Таблетки блокують вироблення андрогенів яєчниками. Якщо гірсутизм обумовлений пухлиною надниркових залоз, вона повинна бути вилучена за допомогою хірургічної операції.

Способи тимчасового видалення волосся

Одним з ефективних способів видалення волосся, якщо у вас гірсутизм і значні ділянки тіла, покриті волоссям, є епіляція воском. Віск видаляє волосся на 2-3 тижні, після епіляції відростають тонкі волоски, не утворюється щетина. Епіляція, наприклад, вищипуванням набагато менш ефективна, волосся відростає набагато швидше, вони жорсткі і темні.

Розвиток технологій висуває на передній план найбільш прогресивні способи видалення волосся. Вони дозволяють позбавитися від небажаного волосяного покриву, навіть у тому випадку, якщо гірсутизм ви поки не почали лікувати у лікаря. Одним з таких способів є лазерна епіляція. Сфокусований пучок світла впливає на волосяний фолікул і руйнує його від процедури до процедури, поки не знищить повністю. Лазер не пошкоджує прилеглі поверхні шкіри, він діє вибірково. Однак, якщо ви не приступите до лікування захворювання, позбутися від волосся буде складніше і буде потрібно більше часу.

Усунути гірсутизм можна також за допомогою електроепіляції, впливом на волосяний фолікул імпульсами струму. Найголовніше застереження: ніколи не голіть волосся на обличчі, грудях або руках! Цим ви тільки збільшите їх кількість, волосся будуть відростати темної жорсткою щетиною.

Всього коментарів: 0
avatar