19.04.2024
П`ятниця,12:05
Вітаю Вас Гість

Герпес на тілі (оперізувальний герпес)

Герпес на тілі (оперізувальний герпес)Виразки та пухирі на тілі в області живота, шиї, грудей найчастіше є свідченням поразки вірусом герпесу. Герпес на тілі або оперізувальний герпес відомий також як оперізувальний лишай. Збудником захворювання є вірус вітряної віспи (VZV), який є однією з різновидів герпесу. На вітряну віспу або вітрянку найчастіше хворіють діти, однак і після одужання вірус знаходиться в організмі людини, переміщаючись в нервові тканини біля основи мозку, де залишається в сплячому стані, поки зниження імунітету, психічні або фізичні навантаження, або інші причини не викличуть його повторну активізацію.

Герпес на тілі, симптоми

Оперізувальний герпес характеризується хворобливими коростами на протяжної області тіла. При дуже слабкому імунітеті вони можуть вразити один або декілька внутрішніх органів і привести до серйозних ускладнень, загрозливих для життя хворого. На початку захворювання на тілі з'являється висип, потім пухирі, які лопаються, утворюючи виразки. В процесі загоєння виразки покриваються коростами.

Ще до появи висипки герпес на тілі може заявити про себе головним болем, погіршенням самопочуття, лихоманкою і навіть світлобоязню. Ці відчуття тривають 2-3 доби. Потім з'являються плями, які швидко перетворюються на бульбашки, іноді зливаються у суцільну зону пухирів. Через 3-5 днів бульбашки лопаються, а потім засихають. Лише обмежена кількість хворих не відчувають болю, хоча всі інші ознаки аналогічні описаним вище. Для повного позбавлення від зовнішніх проявів герпесу на тілі може тривати до одного місяця. Інколи оперізуючий герпес переходить в хронічну стадію.

Ті, хто в дитинстві не перехворів на вітрянку, мають найбільший ризик зараження вірусом, оскільки він легко передається від людини до людини, часто через дихальні шляхи. Оперізувальний герпес при вагітності і ослабленому імунітеті частіше, ніж в інших випадках призводить до серйозних ускладнень при спалаху захворювання. Причому оперізуючий лишай у дорослих набагато небезпечніше, ніж дитяча вітрянка. Крім інших ускладнень він може викликати запалення головного мозку.

Оперізувальний герпес, лікування

В даний час існує вакцинація проти вірусу вітряної віспи. Вона захищає від первинного інфікування. Деякі фахівці стверджують, що оперізувальний герпес у літніх людей може розвиватися через профілактичної вакцинації в ранньому дитинстві, проте це твердження нічим не підтверджено.

Для лікування герпесу на тілі використовують протимікробні засоби, жарознижувальні препарати і знеболюючі мазі, що містять ацетамінофен і лідокаїн. Слід зазначити, що ліки, повністю виліковує це захворювання, не існує, хоча ряд препаратів, найчастіше зміцнюють імунітет, дозволяє прискорити одужання і полегшити протікання хвороби:

  • вітамін А;
  • вітамін С;
  • вітамін Е;
  • цинк;
  • селен;
  • часник;
  • прополіс.

Вітамін А підвищує захисні функції шкіри і слизових оболонок і перешкоджає проникненню вірусу всередину організму. Як показали дослідження, найбільшу користь вдається отримати при тривалому вживанні бета - каротину, який є провітаміном А.

Вітамін С (аскорбінова кислота) сприяє зміцненню імунітету, підвищує активність білих кров'яних тілець і рівень інтерферону, захищає організм від вільних радикалів. Оскільки оперізувальний герпес (або оперізуючий лишай) у літніх людей часто розвивається на тлі ослабленого імунітету, вживання вітаміну С знизить ризик повторного захворювання. Високий рівень вітаміну С сприяє також збереженню вітаміну Е в організмі, що є потужним антиоксидантом і підвищує клітинний імунітет.

Цинк захищає клітинні мембрани від окислювального впливу інших елементів, наприклад, заліза і міді. Дефіцит цинку призводить до зниження опірності клітин до вірусних інфекцій. Препарати, що містять цинк, можна вживати у вигляді харчових добавок або зовнішньо у складі лікувальних мазей. Мазь від герпесу на тілі, що містить цинк, прискорює загоєння ранок і знижує інтенсивність утворення пухирів.

Селен разом з цинком сприяє зміцненню імунітету та знижує сприйнятливість до інфекцій, що особливо важливо для літніх людей. Селен можна вживати у вигляді вітамінно-мінеральних препаратів.

Екстракт прополісу знижує активність вірусу герпесу. Це натуральний бджолиний продукт, що випускається в таблетках і у складі різних мазей. Противогерпесная активність екстракту прополісу порівнянна з лікарськими препаратами. Він ефективно виліковує герпес на тілі, у всякому разі, його зовнішні прояви.

Високими антивірусними властивостями володіє екстракт часнику. Його активні компоненти ефективно впливають на всі види вірусів. Потужним протимікробну і противогерпесным ефектом володіє також грудне молоко.

Більше половини літніх людей в похилому віці повторно вражає оперізувальний герпес, вірус якого знаходиться в організмі у сплячому вигляді після перенесеної в дитинстві вітрянки. Деяких він вражає вперше на тлі ослабленого імунітету. Схильні до захворювання і інші категорії дорослого населення. Тому дуже важливо зміцнювати імунітет і підтримувати його на високому рівні. Необхідно також пам'ятати, що медичні препарати, вітамінні і харчові добавки мають протипоказання, їх вживання слід погодити з лікарем.

Всього коментарів: 0
avatar