25.04.2024
Четвер,23:32
Вітаю Вас Гість

Гарний настрій покращує здоров'я літніх людей

Старше покоління і позитивні емоції З роками люди не молодшають, а страх перед старістю та самотністю різко підвищує ризик погіршення здоров'я. Тим не менш, згідно свіжої публікації в журналі Psychosomatic Medicine, люди в роках, які менш схильні до депресій і поганому настрою, можуть звести цей ризик до мінімуму.

Проведене у Великобританії дослідження встановило, що життєрадісні та соціально активні представники старшого покоління живуть на порядок довше. Вони оточені сім'єю, друзями, мають захоплення і хобі, тим самим покращуючи собі настрій і продовжуючи життя.

Один з керівників дослідження, професор факультету психології в університеті Конкордія, член дослідницького центру в області розвитку людини, Карстен Врош, сказав: «Наша мета полягала в тому, щоб зрозуміти, чи стратегія саморегуляції і захисту, наприклад позитивне мислення на тлі загальних вікових загроз, перешкоджати збільшенню «стресових» гормонів і запальних біомаркерів».

Хід експерименту

Врош і його команда стежили за станом здоров'я 122 літніх людей протягом шести років. Вони розробили спеціальний перелік питань для розуміння стратегії самозахисту організму. Літніх людей просили оцінити такі твердження, як: «Навіть якщо моє здоров'я знаходиться в дуже важкому стані, я можу знайти щось позитивне в житті», або «Коли я не можу впоратися з хворобою, я намагаюся не звинувачувати себе». Потім вчені виміряли рівень ізоляції від суспільства, запитавши учасників експерименту про те, як часто вони відчували почуття самотності.

Також були перевірені аналізи слини і крові, щоб розуміти, як багато кортизолу і С-реактивного білка (англ. C-reactive protein, CRP) виробляє організм. Ці біологічні показники були обрані тому, що кортизол контролює зміни в організмі, викликані стресом, у той час як люди з високим рівнем CRP більш схильні до розвитку захворювань на тлі подразнень, таких як гіпертонія, серцево-судинні захворювання і діабет.

Результати дослідження

Результати показали, що одиноким літнім людям позитивне мислення допомагає знизити зростання рівня кортизолу. А після чотирьох років тестування, рівень CRP у літніх людей прийшов у норму.

Таким чином, самотні люди похилого віку, які шукають відбувається тільки позитивні сторони, і не звинувачують себе за проблеми зі здоров'ям, можуть знизити ризик погіршення свого стану, пов'язаний зі стресом або занепокоєнням.

Для учасників, які не відчували почуття самотності, позитивне мислення ніяк не вплинуло на стан здоров'я, можливо тому, що активна соціальна життя стала гарним помічником у вирішенні вікових проблем.

Дані результати можуть допомогти поліпшити стан здоров'я літнього покоління в цілому. «Літні люди можуть отримати пораду або пройти спеціальну терапію, дозволяє сформувати позитивні думки, коли мова заходить про їх власне здоров'я. Це означає поліпшення якості життя як фізично, так і морально, те, що ми всі хочемо незалежно від віку», - підбив підсумки Врош.

Всього коментарів: 0
avatar