20.04.2024
Субота,15:28
Вітаю Вас Гість

Циркуляція крові і ниркова недостатність

Кров'яної склад може сигналізувати про хвороби нирок Щороку близько 5000 американців надходять у лікарні з діагнозом ФСГС (фокально-сегментарний гломерулосклероз).

«Ця хвороба є основною причиною ниркової недостатності, і, як правило, пов'язана з порушенням циркуляції крові», - інформує один зі спеціалізованих американських журналів. Отримані дані свідчать про те, що певні речовини в крові можуть служити індикатором прогресу захворювання, а також показником реакції пацієнта на різні методи лікування. Додатково до всього, кров може використовуватися в якості терапевтичної мішені для майбутніх методів лікування, з метою боротьби зі складним захворюванням.

ФСГС характеризується рубцюванням нирки і є серйозним захворюванням, як у дітей, так і дорослих. Більшість існуючих методів лікування неефективні, через що пацієнти змушені чекати трансплантації нирки. Дослідження показують, що високий вміст в крові речовини, званого розчинним рецептором урокінази, яка в надлишку виробляється при ФСГС, відіграє ключову роль в розвитку захворювання. При високих концентраціях цей рецептор пов'язує і пошкоджує ниркові клітини - подоциты, що призводить до порушення функції фільтрації і появи екскреції білка в сечі, що в кінцевому підсумку викликає ниркову недостатність.

Доктор Йохен Райзер за підтримки колег, провів оцінку кількості рецепторів урокінази в крові 70 дорослих пацієнтів, які страждають від ФСГС в США, 94 чоловік з Європи і 150 здорових людей. Також рівень рецептора був проаналізований після застосування різних медикаментів.

Отримані висновки:

  • 84% і 55% пацієнтів з ФСГС з США та Європи відповідно, мали підвищений рівень рецепторів у крові, в той час серед здорових людей було зафіксовано лише 6% людина з великим числом рецепторів урокінази.
  • Після застосування препаратів на основі микофенолятмофетила та імунодепресантів, рівень рецепторів значно скоротився. Медикаменти також знизили екскрецію білка в сечі, що сприяло появі ремісії.
  • Лікування циклоспорином А, іншим иммунодепрессантом, позитивного ефекту не дало.

Результати показують, що рецептор урокінази може бути використаний для моніторингу перебігу хвороби. Крім того, за словами доктора Райзера, «спеціальна терапія може допомогти зменшити симптоми ФСГС». «ФСГС може проявитися і після трансплантації нирки, однак контроль урокінази допоможе вирішити цю проблему», - додав він.

Всього коментарів: 0
avatar