25.04.2024
Четвер,09:55
Вітаю Вас Гість

Чому сивіє волосся, і чи можна відновити колір

Чому сивіє волоссяТе, що можна посивіти від сильного стресу, ви не раз вже чули. Можливо, в цьому є частка правди, але вченим досі не вдалося остаточно з'ясувати причину появи сивого волосся. Так чому сивіє волосся деколи навіть у молодих людей? За забарвлення волосся (і шкіри) відповідають меланоцити - клітини, що виробляють пігмент. Його кількість визначає інтенсивність забарвлення. З часом активність меланоцитів знижується, і частина волосся залишається незабарвленими. Так і з'являються сивина. У деяких людей меланоцити виснажуються і слабшають швидше, це пояснює, чому сивіє волосся в ранньому віці. А то твердження, що волосся в основному втрачають колір під впливом стресу, викликає безліч суперечок.

Процес посивіння зазвичай займає тривалий період. З моменту появи перших білих пасм і до повного відмирання меланоцитів у волосяних фолікулах може пройти більше 10 років. Початок цього процесу визначається генетикою. Однак відомі випадки посивіння в підлітковому віці, а деякі зберігають природний колір волосся і після 50 років. У більшості ж людей перша сивина з'являється після 30-40 років

Чому сивіє волосся, основні причини

Найбільш типовою причиною посивіння вважається генетична схильність. Проте й інші причини можуть вплинути на появу сивого волосся, наприклад, погане харчування і брак вітамінів групи В. Недолік заліза в крові, проблеми зі щитовидною залозою і навіть паління можуть призвести до посивіння. Вважається, що у курців рано сивіє волосся з-за нестачі кисню в тканинах, викликаної курінням. Посивіння волосся можуть стимулювати деякі методи лікування, наприклад, раку або Сніду.

На тлі основних причин можна виділити і очевидні міфи, визнані більшістю вчених. Наприклад, посивіння від переляку або раптового шоку вважається малоймовірним. Слід також відмовитися від твердження, що батьки сивіє через нервових перевантажень, пов'язаних з вихованням дітей.

Як позбутися від сивого волосся

Призупинити інтенсивне посивіння волосся можна правильним харчуванням, відмовою від шкідливих звичок і своєчасним лікуванням супутніх захворювань. Ефективними засобами проти сивіння волосся вважаються також відвари деяких трав, наприклад, конюшини, а також корінь петрушки, кропу або кропиви. Для відвару необхідно 2 ст ложки сухої трави на склянку води. Відвар пити 2-3 рази на день або втирати його в корені волосся. Відвари трав також зміцнюють волосся і прискорюють їх зростання.

Вирівняти колір волосся з сивими пасмами можна шляхом хімічного фарбування. Краще всього вибрати фарбу, близьку до природного кольору волосся. Підійде також і більш світлий тон, однак не слід знебарвлювати волосся або використовувати дуже світлі фарби, оскільки фарбування проводиться барвним пігментом, а в дуже світлих тонах його мало. В результаті волосся не прокрасятся повністю, і залишаться світлі відблиски.

З іншого боку, сиве волосся - це не так страшно, як вважають багато жінок і чоловіки. Достатньо злегка відтінити їх барвним шампунем, щоб приховати жовтизну. Якщо ж правильно доглядати за волоссям, робити живильні маски, обполіскувати травами, то і без засобів кошти вони будуть чудово виглядати і не псувати зовнішність.

Всього коментарів: 0
avatar