28.03.2024
Четвер,20:58
Вітаю Вас Гість

Бородавки: види, причини появи, лікування традиційними та народними методами

БородавкиБородавки - це широко поширене доброякісне новоутворення шкіри, що має інфекційний характер. На вигляд вони сухі, щільні і часто безболісні, мають вигляд сосочка або вузлика над поверхнею шкіри. Величина бородавок може коливатися від шпилькової головки до розміру монети у 5 копійок.

Прийнято вважати, що ці шкірні освіти є косметичним дефектом, але багато хто й справді не знають, що бородавки можуть бути заразними, вони передаються при безпосередніх контактах або через різні предмети побуту.

Від чого з'являються бородавки

Причиною появи бородавок є ВПЛ - вірус папіломи, який, інтенсивно розмножуючись, провокує розростання епідермальних верхніх шарів. Вірус може поширюватися на інші частини тіла, а також заражати оточуючих. Підхопити його людина може де завгодно, однак для появи бородавок необхідна наявність 2 факторів:

  • порушення цілісності шкіри (різні подряпини, укуси комах, задирки та ін);
  • зниження імунітету. Саме тому бородавки частіше виникають у підлітків і дітей, адже імунна система у них слабкіше, ніж у дорослих, тому вірус проявляється більш активно.

Види бородавок і область поширення

Папіломовірусні шкірні нарости класифікуються за зовнішнім виглядом і місцем розташування. Вони можуть з'явитися на обличчі і руках, голові, стопах ніг і п'ятах, під нігтями, на шиї, статевих органах (геніталіях), у роті, сечовому міхурі - практично скрізь! За зовнішнім виглядом розрізняють:

  • 1. Звичайні бородавки - це безболісні, щільні, обмежені, сухі, ороговілі піднесення, мають нерівну поверхню з ворсинками, величиною від шпилькової головки до горошини, мають властивість зливатися і утворювати великі бляшки. Найчастіше розташовуються на кистях рук.

Різновидом звичайних є бородавки підошовні. Вони з'являються в ділянках тиску взуттям, особливо сильно потіють. Такі бородавки ороговілі, дуже щільні, брудно-сірого кольору, відрізняються хворобливістю, яка нерідко перешкоджає ходьбі, і нагадують мозоль. Нерідко можуть викликати втрату працездатності.

  • 2. Бородавки плоскі (або юнацькі) найчастіше виникають у дітей і молодих людей. На вигляд це неправильної форми або округлі вузлики з тильної сторони кистей рук і на обличчі. Їх виникненню сприяє подразнення шкіри (нерідко вони виникають в місцях порізів, подряпин і т. д.).
  • 3. Гострокінцеві кондиломи - вузлики рожевого кольору, які при злитті утворюють сосковоподібні розростання. Найчастіше розвиваються на геніталіях, у сідничних і пахових складках при відсутності належної гігієни шкіри, заразитися можна від статевого партнера. Гострокінцеві кондиломи часто називають венеричними.
  • 4. Старечі бородавки розвиваються зазвичай у літніх людей, що причина їх появи з вірусною інфекцією не пов'язана. На вигляд це бляшки сірого, чорного та коричневого кольору, вкриті просоченими шкірним салом пухкими роговими масами. Розташовуються вони головним чином на обличчі, тулубі та шиї. Зустрічаються шкірні освіти і іншої форми, наприклад, зовні нагадують цвітну капусту, такі частіше з'являються на шиї і голові, від бородавок такого типу особливо страждає шкіра під волоссям.

Як розпізнати бородавки

У більшості випадків діагностика бородавок не викликає труднощів і найчастіше заснована на прояві клінічної картини. Але вони здатні маскувати деякі інші шкірні захворювання. Так підошовні бородавки відрізнити від звичайної мозолі не завжди буває просто. Існує також небезпека визнати за нешкідливу бородавку злоякісну пухлину на шкірі. З цієї причини при спірних питаннях призначається додаткове дослідження, наприклад, біопсії. Враховуючи такі нюанси, при появі бородавок слід проконсультуватися з дерматологом.

Як лікувати бородавки

Розвиваються ці шкірні новоутворення повільно, і відмерти можуть без лікування. Однак якщо вони все ж не зникають, а навпаки, кількість їх збільшується, вони починають кровоточити, заважають, змінили колір або форму, стали болючими, необхідно видалення бородавок - це радикальний спосіб лікування. Крім цього існує ряд традиційних і народних способів позбавлення від бородавок.

  • 1. Видалення бородавок рідким азотом (кріодеструкція). Спосіб заснований на впливі низькими температурами, які вбивають тканини глибоким заморожуванням. Зазвичай для видалення цим способом використовують рідкий азот. Видалення бородавок азотом проводиться з використанням дерев'яного аплікатора 25 - 30 см завдовжки, на кінці якого щільно фіксується ватний тампон. Бородавки обробляються шляхом прикладання аплікатора перпендикулярно до бородавки з невеликим натисканням.

Час видалення рідким азотом залежить від величини новоутворення, зазвичай 10-30 секунд. При цьому робоча температура при заморожуванні досягає мінус 180 градусів, що в рідкісних випадках призводить до рубців та опіків. Видалення бородавок азотом вимагає декількох процедур - зазвичай 2-4, інтервал між якими становить приблизно 1-2 тижні. В цілому метод ефективний і безпечний, добре переноситься усіма, навіть дітьми.

  • 2. Лазерне видалення бородавок. Це один з найсучасніших способів, з допомогою якого здійснюється пошарове видалення новоутворення за 1-2 хв., під місцевою анестезією. Час і глибина проникнення, а також тип лазера залежать від локалізації та глибини освіти. Після процедури на місці лазерного видалення бородавки залишається маленьке поглиблення, самовыравнивающееся через 2 тижні. Ефективність видалення бородавок лазером дуже висока.
  • 3. Метод електрокоагуляції. Це видалення бородавок хірургічним коагулятором, проводять під місцевою анестезією. Миттєве нагрівання тканин сприяє відсутності кровотеч і поширення в здорові тканини заражених вірусом клітин. Після впливу електроструму утворюється кірочка, яка сама відпадає приблизно через тиждень. При глибокому видаленні новоутворення може залишитися плоский, ледь помітний рубець. Цей спосіб видалення болісне, супроводжується специфічним неприємним запахом під час проведення процедури.
  • 4. Хірургічне висічення бородавок. У тому випадку, коли бородавки являють собою великі новоутворення, застосовується хірургічне висічення. Операція під місцевою анестезією, передбачає накладення внутрішньошкірних косметичних швів, які можна зняти на 7 день. Після такого лікування бородавок залишається тонкий (близько 2мм), світлий плоский рубець.
  • 5. Видалення бородавок за допомогою мазей. Добре відомі такі ефективні мазі від бородавок: «Кондалин», «Солкодерм», «Стефалин», «Риодоксол», «Подофиллин», «Саліцилова мазь». Але перед їх застосуванням необхідна консультація лікаря.

Народні засоби від бородавки

  • змазують Бородавки соком із свіжих яблук кислих сортів або цибулі по 2-3 рази щодня, через 10 днів вони зникають.
  • Очищають 3 часникового зубчики і заливають 3 склянками яблучного або винного оцту, настоюють 2 тижні. Змочують х/б тканина цим розчином, кладуть компрес на бородавку на ніч. З ранку процедуру повторюють.
  • Ще один засіб від бородавок на основі часнику: розрізають навпіл часточку часнику, зрізаною стороною натирають бородавки тричі на день, зникнуть вони через 4 дні.
  • Для видалення бородавок часто використовують чистотіл: через день натирають бородавку соком свіжозрізані стебла або щодня змазують подрібненої, просіяним і змішаної з вазеліном травою чистотілу.
  • Позбутися від бородавок допоможе пов'язка з каланхое, для якої розминають свіжі листочки каланхое, а готову кашку прикладають у вигляді пов'язки до бородавки. За 3-4 процедури бородавки зникають.
  • вершкове масло Змішують з соком з коренів кульбаби у співвідношенні 4:1. Вивести бородавки таким методом можна за тиждень, змащуючи їх тричі на день.

Окремо необхідно згадати про бородавках при вагітності, оскільки існує невелика ймовірність їх передачі дитині. Бородавки зазвичай з'являються на геніталіях вагітних, і лікування їх має свої особливості. Лікувати бородавки при вагітності слід тільки під наглядом лікаря, а препарати вибирати без саліцилової кислоти, оскільки вона небезпечна для не народженого малюка. Якщо ж вірус ВПЛ не у відкритій формі, його лікувати не рекомендується, так як в цьому випадку він не завдасть шкоди ні дитині, ні матері.

Всього коментарів: 0
avatar