25.04.2024
Четвер,08:53
Вітаю Вас Гість

Аспірин може уповільнити мозкову активність у літніх жінок зі схильністю до серцево-судинних захворювань

Аспірин і активність мозку«Невеликі дози аспірину можуть запобігти когнітивні порушення у жінок похилого віку зі схильністю до серцево-судинних захворювань, таких як інсульт» - підсумовують дослідники з Університету Гетеборга у Швеції, які пишуть про своєму п'ятирічному дослідженні.

У введенні, автор Енн Бъорхессон-Хансон і її колеги пояснюють, що багато досліджень аналізували ефект впливу нестероїдних протизапальних препаратів (НПЗП), на предмет виявлення когнітивних порушень і недоумства, але мало хто звертав увагу на ефект з цього приводу від вживання аспірину.

досі хоча дослідники припускали, що запалення може бути важливим фактором при розвитку когнітивних порушень і серцево-судинних захворювань, і невелика доза аспірину широко пропонувалася як міра профілактики, жодне дослідження ще не визначало вплив аспірину на розумову здатність людей з високим ризиком серцево-судинних захворювань.

Для отримання результату дослідники спостерігали за групою з 681 жінки у віці між 70 і 92 роками протягом п'яти років. 129 з них вже брали аспірин у добовій дозі від 75 до 160 мг. Після проходження базового дослідження, 601 були класифіковані як такі, що мають високий ризик до серцево-судинних захворювань.

За період дослідження, учасники пройшли кілька тестів когнітивних і розумових навичок, включаючи, в тому числі, широко використовуваний у Великобританії тест для діагностики слабоумства, міні-дослідження психічного статусу (MMSE). Результати показали, що в той час як MMSE оцінки всієї групи впали за п'ять років досліджень, оцінка стала менше для приймали аспірин.

Але, хоча інші тести пам'яті і мислення показали аналогічну картину, ці результати не були статистично значущими. До кінця дослідження у 41 учасниці розвинулося недоумство, але швидкість розвитку у тих, хто приймав аспірин і тих, хто не брав, не мала істотного відмінності.

При обговоренні можливих обмежень їх дослідження, автори кажуть, що вони не виключають, що людям з початковою стадією когнітивних порушень аспірин може бути менш показаний. Вони прийшли до висновку, що лікування невеликими дозами аспірину "може спричинити за собою нейропротективний ефект у жінок похилого віку зі схильністю до серцево-судинних захворювань".

Саймон Рідлі, глава аналітичного відділу досліджень Великобританії за хвороби Альцгеймера, говорить в прес-релізі: "Результати дають розуміння важливості впливу серцево-судинних захворювань на когнітивні функції, але ми хотіли б закликати людей не займатися самолікуванням за допомогою аспірину, щоб спробувати запобігти слабоумство".

Він вказує, що дослідження не виявило ніякого ефекту від лікування аспірином недоумства, і що попередні дослідження потенційної вигоди для лікування недоумства таких препаратів, як аспірин, були негативними.

«Ми знаємо, що якщо ми підтримуємо здоров'я нашого серця з допомогою регулярних занять фізичними вправами, здоровим харчуванням, відмовою від куріння і тримаємо наше кров'яний тиск і рівень холестерину під контролем, це може допомогти у зниженні ризику розвитку слабоумства», - говорить Рідлі, додаючи, що дослідження факторів ризику розвитку когнітивних порушень, тим не менше повинні стати одним із головних пріоритетів у Великобританії через його більш швидко старіючого населення.

Багато людей приймають щодня невеликі дози аспірину, щоб знизити надалі ризик серцевого нападу / інсульту, або ж якщо у них вже є високий ризик того або іншого. Однак, у той час як деякі вважають це хорошою ідеєю, їх опоненти вважають, що ,можливо, це зовсім не так. І якщо ви плануєте приймати аспірин, вам слід спочатку обговорити це зі своїм лікарем.

Всього коментарів: 0
avatar